Romania

reclama youtube lumeasatuluitv

600x250 v1

Negrilica (Nigella sativa)

Negrilica (Nigella sativa)

Este o plantă anuală, erbacee, din familia Ranunculaceae. Se cultivă pentru semințele mici, negre, aromatice care conțin 0,5-1,5% ulei volatil și 25-40% ulei gras. Sămânța este folosită drept condiment în prepararea unor sortimente de brânzeturi, iar uleiul volatil în parfumerie și medicină.

Se găsește sub formă spontană în nordul Africii și în sudul Europei. La noi se cultivă prin grădini în zona de sud a țării.

Ca plante premergătoare sunt recomandate cerealele de toamnă, leguminoasele, dar și culturile prășitoare. Lucrările solului constau în arătură la 20-25 cm adâncime executată vara sau toamna.

Pregătirea patului germinativ se face primăvara foarte devreme (în martie) cu grapa cu colți reglabili sau cu combinatorul dar foarte superficial, până la 2,5 cm adâncime, urmată de semănat la distanța între rânduri de 50 cm și adâncimea de 1-2,5 cm folosind 8-10 kg de sămânță la hectar.

Fertilizarea recomandată este de câte 40-50 kg/ha azot și fosfor substanță activă. Ca lucrări de întreținere sunt necesare 2-3 prașile mecanice sau manuale și 1-2 pliviri în anumite zone, selectiv. Pentru o bună polenizare se recomandă 1-2 familii de albine/hectar.

Recoltarea se face când 60-70% din plante au semințele de culoare neagră, folosind combina pe suprafețe mai mari. Pe suprafețe mici se taie cu secera, se fac snopi și, după ce s-au uscat bine, se treieră cu combina.

Se pot obține producții de 600-800 kg/ha la 10% umiditate.

Părintele medicinii, Hipocrate, spunea despre negrilică că este remediul bolilor de ficat și al dereglărilor metabolice, iar faima sa este dovedită și prin faptul că această plantă a fost găsită chiar în mormântul lui Tutankhamon. În timp, cercetările și experiența practică au dovedit că negrilica este într-adevăr o plantă extraordinară. În toate tratatele medicinii islamice se folosește termenul de barakah atunci când se amintește de semințele sale, făcând referire la faptul că sunt binecuvântate. Din cele mai vechi timpuri, oamenii au folosit proprietățile ei pentru a trata bolile pulmonare, lepra, malaria, iar astăzi, datorită acțiunii sale antiinflamatoare, este utilizată în tratamentul bronșitelor, astmului, durerilor dentare, cefaleelor sau reumatismului. Semințele de negrilică sunt bogate în omega 3 și omega 6 și acizi grași esențiali, lipide, glucide, flavonoide, proteine, ulei volatil și în nigelonă, substanță datorită căreia are această acțiune inflamatorie pregnantă. În plus, nigelona are efecte antitumorale și proprietăți vasodilatatoare. Cele mai recente studii au demonstrat că negrilica este o armă redutabilă în lupta cu cea mai gravă maladie a secolului, cancerul. Această plantă a fost, spre exemplu, sub lupa cercetătorilor de la Kimmel Cancer Center, Jefferson, SUA. În urma studiilor întreprinse, aceștia  au descoperit că semințele de negrilică au distrus în proporție de 80% celulele pancreatice canceroase. Rezultate spectaculoase au fost obținute și în cazurile cancerelor de colon sau de sân, unde prin utilizarea semințelor de negrilică s-a oprit evoluția bolii. În cadrul unui experiment realizat într-un proiect de cercetare din Egipt s-au folosit semințe de negrilică pentru a trata tumorile din colon și s-a constatat reducerea lor considerabilă. Aceleași efecte s-au văzut și în cazul metastazelor la plămâni. Negrilica face așadar o promisiune extraordinară. Depinde însă de oameni să îi descopere toate virtuțile și să găsească modalitatea corectă de a o folosi.

Prof. dr. ing. Vasile POPESCU

Negrilica, Nigella sativa, erbacee

Alte articole:

Cânepa merită şansa de a fi revigorată

Zilele Horticulturii Bucureștene, un regal al florilor

Ziua Câmpului la paradisul agricol Agrichim

Galeriile rapiței 2016, o expoziție a performanței

Recoltarea plantelor medicinale și aromatice

Prahova nu contează în strategia ANIF pentru irigații

Cum să întreții ecologic cultura de vinete