Toamna a fost sărbătorită la USV Iași, cu zeci de producători locali
Zeci de producători de legume sau fructe, dar şi de preparate tradiționale şi-au dat întâlnire la Zilele Recoltei la baza sportivă a Universităţii de Ştiinţe ale Vieţii, în perioada 30 septembrie- 1 octombrie a.c. Oamenii au putut degusta şi cumpăra bunătăţi de sezon de la peste 65 de producători importanți de legume, fructe, preparate alimentare tradiționale și crame celebre.
Un târg spectaculos
Mii de oameni s-au adunat pe stadionul universității, acolo unde expozanții au adus bunătăți alese pentru degustare: legume de toamnă, struguri proaspăt culeși, brânzeturi sau carne afumată. Pentru că pofta a fost mare, platourile viu colorate s-au golit rapid, iar o bună parte din ele sunt produse chiar de absolvenți ai facultății.Totodată, ieșenii au putut participa cu întreaga familie deoarece au fost organizate ateliere tematice pentru copii. Atelierele au cuprins activități de modelare, „face painting“, dar și obținerea de must sau aranjamente în dovleci și alte fructe.
Evenimentul a ajuns la cea de-a doua ediție
Evenimentul, ajuns la cea de-a doua ediție, a fost unul dintre cele mai interesante, atractive și interactive momente programate în această toamnă la Iași.
Pentru ieșenii care au preferat conservele preparate de gospodinele de la țară, oferta a inclus dulcețuri, siropuri și sucuri naturale, zacuscă, dar și o gamă completă de murături tradiționale. De asemenea, au participat fermieri cu brânzeturi din lapte de oaie, vacă, bivoliță și capră, produse după rețete consacrate, dar și cu unele specialități.
„Suntem la a doua ediţie la Zilele Recoltei by USV Iaşi. Ne bucurăm că participă peste 65 de producători, dintre aceştia fiind mulţi absolvenţi ai facultăţii noastre. Sunt prezente și firme care comercializează maşini agricole, carne, preparate şi multe altele pe care vă invit să le degustaţi şi exploraţi. Vor fi două zile plăcute, în care familiile se vor bucura nu doar de gustul produselor, dar şi de campus“, a precizat prof. univ. dr. Gerard Jităreanu, rectorul Universității de Științele Vieții din Iași.
Peste 65 de producători de legume, fructe, preparate alimentare tradiționale și crame
Pe Dealul Copoului, Facultățile USV Iași au oferit spre degustare din produsele inovative la care au lucrat cadrele didactice împreună cu studenții. Ieșenii s-au putut aproviziona cu alimentele preferate pentru sezonul toamnă-iarnă la prețuri rezonabile.
„Copiii s-au putut bucura de o atenție aparte, deoarece au putut avea parte de ateliere pentru obținerea sucului de struguri sau aranjamente în dovleci și alte fructe. De asemenea, în cele două zile ale evenimentului au fost organizate vizite la Baza hipică a USV și la Muzeul de Anatomie. Credem că și prezența celor patru facultăți ale USV cu standuri unde și-au prezentat produse obținute împreună cu studenții au reprezentat puncte de atracție. Ne bucură faptul că au confirmat producătorii de miere, ciuperci, producători și procesatori din carne de pui, porc, vită și pește, producători și procesatori de lapte“, a transmis prof. univ. dr. Vasile Stoleru, prorector al USV Iași.
Evenimentul Zilele Recoltei a fost organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, Direcția pentru Agricultură Județeană Iași și Academia Română.
Beatrice Alexandra MODIGA
toamna, produse traditionale, targuri, producatori locali, USV Iasi
- Articol precedent: Grădina Botanică din Iaşi. Expoziţie de plante exotice
- Articolul următor: Prima ediție Târgul Comunelor „Armonii de toamnă“, pe esplanada din Pașcani