Utilizarea excesivă a tehnologiei și internetului este cea mai mare primejdie la adresa copiilor
Românii consideră că utilizarea excesivă a tehnologiei și Internetului este cea mai mare primejdie la adresa copiilor, excesul de ecrane, expunerea în mediul online și violența din mass-media fiind principalele pericole la care sunt expuși aceștia în prezent, potrivit unui studiu realizat de o companie de cercetare de piață.
„Românii consideră că principalele pericole la care sunt expuși copiii sunt cauzate de faptul că viața acestora se mută tot mai mult în mediul online. Așadar, aspectele ce țin de utilizarea tehnologiei, cum ar fi excesul de ecrane – TV, telefon, tabletă etc. (59%), expunerea în mediul online (52%) sau violența din mass-media (43%) sunt urmate de siguranța fizică – accidente, răniri etc. (40%). Raportându-ne la atitudinile părinților, observăm că în preadolescență (6-12 ani) și adolescență (13-18 ani) pericolul de a cădea pradă dependenței de mediul virtual și ecrane este semnificativ mai mare, pe când în cazul copiilor sub 5 ani siguranța fizică înregistrează valori semnificativ mai mari“, arată cercetarea, potrivit Agerpres.
În ceea ce privește principalele măsuri pentru a proteja copiii de aceste pericole se află conversațiile şi educația despre siguranța online (46%), limitarea timpului petrecut pe Internet (46%), petrecerea timpului în aer liber (45%), supravegherea constantă (37%) sau verificarea şi setarea unor filtre de conținut (32%).
Legat de comportamentele părinților, studiul arată că, în cazul copiilor sub 5 ani, supravegherea constantă este mai des întâlnită (56% vs. 46% total eșantion), în cazul copiilor între 4-12 ani există în mai mare măsură limite clar stabilite ale timpului petrecut pe Internet (63% vs. 46% total eșantion), pe când în cazul adolescenților între 13-18 ani primează ca importanță discuțiile și educația despre siguranța online (57% vs. 46% total eșantion).
„Este cert faptul că una dintre activitățile zilnice ale copiilor este petrecerea timpului în mediul online, 49% dintre copii petrecând în medie între 1-3 ore pe zi utilizând Internetul, într-o măsură semnificativ mai mică copiii sub 3 ani (32%). Timpul petrecut online crește odată cu înaintarea în vârstă, astfel că mai mult de o treime dintre adolescenți (13-18 ani) utilizează Internetul mai mult de 3 ore pe zi (37% vs. 26% total eșantion)“, conform datelor studiului Reveal Marketing Research.
Principalele activități pe care le au copiii în mediul virtual sunt vizionarea de videoclipuri și conținut media (56%), în special adolescenții între 13-15 ani (72%), navigarea pe Internet şi căutarea de informații (52%), într-o măsură semnificativ mai mare copiii din mediul urban (54% vs. 45% mediul rural), jocurile online (49%), preferate cu precădere de copiii din ciclul primar și gimnazial cu vârste între 6-15 ani (63%), socializarea online cu prietenii (48%), în special în cazul adolescenților între 13-18 ani (63%) sau accesarea diferitelor platforme de învățare online (29%), cu precădere utilizate de adolescenții între 16-18 ani (38%).
(I.B.)
copii, internet, utilizare internet
- Articol precedent: Syngenta lansează platforma de comerț online - magazin.syngenta.ro
- Articolul următor: Corteva Agriscience obține prima certificare USDA pentru biostimulator