18 ani, împreună...
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Social
Ce repede a trecut vremea! Parcă nu este așa departe timpul în care marele ziarist agrar, Alexandru Brad, anunța că se retrage și se desființează revista Agricultura României care reprezenta principala publicație în domeniul agriculturii.
Atunci, colaboratorul dlui Brad, dl Ion Banu, a înființat imediat revista Lumea Satului care a preluat tot ce a fost bun în vechile publicații agricole și a ridicat nivelul revistei la cerințele modernizării agriculturii.
Ziarist agrar cu state vechi, ing. Ion Banu a știut să coordoneze inteligent activitatea redacțională și să-și aleagă colaboratorii pentru a oglindi în paginile revistei cele mai importante evenimente din agricultură și din viața satului românesc.
Fiind nu numai ziarist agrar cu mare experiență, ci și specialist agricol, acesta a reușit să prezinte în paginile revistei adevărata situație din câmp.
Printre colaboratorii revistei se numără și semnatarul acestor rânduri care activează în publicistica agrară din anii ‘50-’60, publicând în Satul socialist, Agricultura socialistă și în Agricultura României, sub coordonarea lui Alexandru Brad și Ion Banu și, în continuare, în Lumea Satului încă de la apariția ei.
Ocupându-mă de problemele tehnologiilor agricole, reamintesc faptul că în anii ‘50-’60 în agricultură, în principal, se folosea tracțiunea animală, apoi tracțiunea mecanică cu tractoare tip IAR22, KD-35, UTOS2, 22 și 26 încheindu-se cu valorosul tractor U 650.
După 1989 tehnologiile agricole s-au modernizat cu tractoare și combine de sute de cai putere și asistăm astăzi la extinderea procesului de digitalizare care este tot mai prezent în revista Lumea Satului, promovat cu succes de către redactorul-șef Bogdan Panțuru.
Iată cum, în decursul unei generații, am pornit de la plugul tras de boi sau cai și am ajuns la utilaje autonome ghidate de GPS care se deplasează singure prin culturile agricole și execută operațiunile comandate de operator.
Fiind bine ancorată în problemele agriculturii moderne, urez viață lungă și succes deplin revistei Lumea Satului.
Prof. dr. ing. Vasile POPESCU
Articole înrudite
-
Povești din lumea satului... Nostradamus de pe Bârgaie
-
Tezaure umane vii. Povestea Rafilei Moldovan
in Traditii -
În exclusivitate pentru revista Lumea Satului! Interviu cu dl prof. univ. dr. ing. ec. Dragoș Gabriel Zisopol, președintele Uniunii Elene din România (II)
in Interviu -
În exclusivitate pentru revista Lumea Satului, interviu cu dl prof. univ. dr. ing. ec. Dragoș Gabriel Zisopol, președintele Uniunii Elene din România (I)
in Social -
Câștigătorii tombolei LUMEA SATULUI
in Evenimente -
E-platform Ag-Press.eu şi revista Lumea Satului
-
Câștigătorii Tombolei Lumea Satului - IndAgra 2017
in Actualitate -
Lumea Satului și-a desemnat câștigătorii
in Actualitate -
De Ziua Universală a IEI, LUMEA SATULUI se îmbracă în IE
in Social -
Lumea Satului a fost, este şi va fi a cititorilor
Articole recente - Lumea Satului
- PT303 - hibridul fermierilor campioni la rapiță
- 40 de femei înscrise în programul TalentA 2022
- Omida păroasă a dudului (Hyphantria cunea)
- Ambiția lui Alexandru Stamatin: „Sper ca în următorii 5-10 ani, să ajung printre fermierii de top“
- Crama Metamorfosis sau despre metamorfoza vinului românesc
- „Creșterea oilor, optimă pentru nevoile noastre“
- Efectul șrotului de rapiță asupra inflamației și stresului oxidativ la purcei după înțărcare
- Ambrozia, o buruiană care și-a găsit leacul
- APIA: Acordarea plăților în avans - Campania 2022
- APIA eliberează adeverințe fermierilor crescători de animale care doresc să acceseze credite bancare