reclama youtube lumeasatuluitv
update 19 Aug 2022

Între pace și război...

În urmă cu doar câțiva ani vedeam prin diferite articole nume mari din economie care prevesteau apariția unei crize sau chiar faptul că eram chiar în centrul acesteia... Lucru care la acel moment mi se părea fals, văzând câtă libertate aveam din punct de vedere financiar, cel puțin.

Poate că era doar un fel de liniște de dinaintea furtunii pentru că, la puțin timp, a urmat criza sanitară, apoi cea energetică, iar acum cea mai gravă dintre ele, războiul... Iar lucrul pe care toate acestea îl au în comun este faptul că produc efecte, mai devreme sau mai târziu, pe tot globul.

Judecând după piramida lui Maslow, chiar primele rânduri de nevoi sunt cele mai grav afectate de această perioadă care pare să ne surprindă tot mai des, prin noi lucruri care apar de niciunde.

Perioada prin care trecem este totodată un test pentru statele din cadrul Uniunii Europene și nu numai, pentru a ne arăta cu adevărat cât de independenți suntem de fapt ori cât de bine suntem organizați din punct de vedere politic, medical, dar și financiar pentru că marile probleme sunt, de fapt, în aceste domenii.

Financiar, potrivit anumitor oameni politici sau economiști, suntem foarte bine consolidați, dar consolidarea vine din independență, or aceasta ne lipsește suficient de mult încât ne vedem nevoiți să lăsăm în continuare ușa deschisă Estului.

Independența energetică necesită investiții pe termen lung, făcute în urma unei analize foarte clare asupra nevoilor, dar și a costurilor, pentru a putea produce totul intern și în condiții favorabile cetățenilor din acel stat.

Lucrurile vor intra pe făgașul firesc, dar totul necesită timp, dedicare și o viziune care să reflecte vrerile nației.

Andrei OPREA-BANU