Logo
Imprimă această pagină

Temele de azi, mâncarea noastră de mâine?

De curând am tot auzit că în mai toate manualele utilizate de elevi apar o mulțime de exerciții menite să distorsioneze imaginea unei alimentații sănătose și echilibrate, necesare unei bune dezvoltări armonioase a tinerilor.

Trend-ul de care vorbesc a luat naștere ca urmare a discuțiilor purtate la nivel european pentru a reduce cantitatea de carne consumată, directivă care vine pe fondul unei analize slab dezvoltate asupra gradului de poluare pe cap de animal.

Cel mai grav lucru pe care îl sesizez este că o mare parte dintre cei mici, până la vârsta de 12-13 ani sau chiar mai mult, nu au luat contact cu ceea ce înseamnă creșterea animalelor, neștiind de multe ori diferența dintre acestea, în ce condiții cresc sau cu ce se hrănesc. Faptul că nu le este arătat acest mediu încă de la vârste fragede îi determină să îl considere nefolositor sau chiar să uite de existența acestuia. Acest lucru nu duce decât la crearea unor generații care vor crede că unul dintre cele mai bune lucruri făcute de omenire a fost să scape de animale.

Nu suntem departe de a fi înconjurați de tineri care vor crede că bovinele poluează mai mult decât o mașină sau chiar un avion. Încercarea de a se elimina alimentele de origine animală nu poate duce decât la crearea unui dezechilibru în organismul uman, ca urmare a modului în care acesta asimilează proteinele din carne. Acest dezechilibru poate produce o multitudine de boli foarte greu de controlat.

Să nu uităm nici faptul că proteinele de origine animală se descompun și se asimilează mult mai ușor decât cele de origine vegetală, cum sunt ciupercile, de pildă. Organismul uman este atât de complex încât, dacă eliminăm un singur aliment principal, îi putem distruge întreaga imunitate pe termen mediu sau lung și să nu uităm că în zilele noastre am da orice pentru a avea o imunitate puternică, bine consolidată.

Ce urmează? Teoretic, trendurile sunt carnea artificială și insectele comestibile...

Andrei Oprea-Banu

Revista Lumea Satului