reclama youtube lumeasatuluitv

Un alt inamic nevăzut!

Tot aud vorbindu-se în jurul meu despre venirea unei crize foarte severe, de scumpiri fără precedent și de tot mai mult scepticism în rândul celor care pot înțelege cum funcționează un sistem economic.

Ei bine, împrumuturile neîncetate ale guvernanților, discursurile cu privire la noi creșteri salariale, un număr tot mai mare de afișări în public a tot felul de elemente menite să sporească încrederea cetățenilor în țară, sunt doar un precursor al colapsului sistemelor guvernamentale.

Mare parte dintre oameni cunosc prea puține principii de bază ale economiei, dar chiar aceștia îi susțin pe cei care ne conduc, fiind parcă orbi la realitatea întâmpinată de fiecare dintre noi, zi de zi.

Cum poate să afirme cineva cu atâta mândrie faptul că avem o creștere economică puternică pe consum, când acest gen de avans economic este cel mai nociv, depinzând în totalitate de cât și cum consumăm? O creștere economică reală este dată de aducerea de plus-valoare întregii piețe prin inovare, exporturi, dar mai ales prin exporturi de produse finite, nu de materii prime care mai apoi să fie tot importate, dar sub forma unui produs gata de consum!

E lesne de înțeles că odată cu creșterea bruscă a inflației, puterea de cumpărare a scăzut și asta se va observa în așa numitul coș zilnic de cumpărături, care devine parcă tot mai greu accesibil pentru marea majoritate a cetățenilor.

Singura soluție pe care o aud de la cei ce lucrează în acest domeniu este să lăsăm lucrurile să curgă de la sine, să nu mai căutăm soluții de amânare pentru un lucru care este inevitabil, să ne conservăm cât mai bine energiile și să ne gândim la ce putem face ca să repornim economia într-un mod sustenabil.

Andrei Oprea-Banu