Bednar SWIFTERDISC octombrie 2021    reclama youtube lumeasatuluitv
update 28 Nov 2021

Uleiurile naturale și esenţiale din plante de câmp transformate cu pasiune în săpun

Elena Larisa Bodnar are o îndeletnicire pe cât de frumos mirositoare pe atât de plăcută şi de utilă. După ce o viaţă întreagă s-a ocupat de vieţuitoarele din gospodăriile rădăuţenilor ca veterinar, când a ieşit la pensie doamna Elena s-a dedicat unei pasiuni, aceea de a confecţiona săpunuri artizanale şi a recondiţiona mici obiecte de mobilier.

Căutând alternative sănătoase la săpunurile din comerţ, Elena Larisa Bodnar a făcut primul săpun pentru a fi utilizat de familie, i-a plăcut, apoi a mai făcut şi alte săpunuri pe care le-a dat şi prietenilor, le-a plăcut şi lor şi aşa a dezvoltat o mică afacere. Produsele te atrag de la modul în care sunt ambalate, cu foarte mare atenţie la detalii, la ingrediente: flori de lavandă. trandafiri sau gălbenele, la mirosul plăcut pe care îl emană. Nu este vorba doar despre produse de calitate, ci şi despre foarte multă dragoste pentru natură, sănătate şi oameni.

„M-am apucat să fac săpunuri pentru că nu găsisem printre săpunurile româneşti handmade, unul care să corespundă aşteptărilor mele. Fac săpunuri din unturi şi uleiuri vegetale, macerate de plante, lapte de capră şi pun miere de albine pentru spumare. Ele sunt făcute din cele mai fine uleiuri. Reţeta de bază conţine ulei de măsline extravirgin, uleiul de măsline fiind considerat cel mai bun remediu pentru pielea uscată deoarece ajută la exfolierea celulelor moarte şi ajută la vindecarea mai rapidă a cicatricelor, iar folosirea unui săpun ce conține ulei de măsline va lăsa pielea fină şi catifelată. Un beneficiu recunoscut îl aduce laptele de capră care are un pH neutru, iar acidul lactic natural din acesta îl face un ingredient potrivit pentru persoanele cu pielea uscată, fiind şi un exfoliant natural care îndepărtează uşor celulele moarte ale pielii, menţinând porii curaţi. În compoziţie mai pun cocos, ricin pentru spumare, untul de shea bio - organic, untul de cacao pentru duritate. Pun şi plăntuţe; acesta este cu mentă şi mirosul este dat de uleiul esențial. Acesta este săpun din cărbune vegetal şi miroase a bergamotă, uleiul esenţial fiind de bergamotă. Acesta este cu verbină sau iarbă sacră, aici este săpun care are pudră de ardei. Niciun săpun fabricat de mine nu conţine coloranţi, practic este un săpun de casă aşa cum făceau bunicii noştri, dar acum într-un alt stil şi aromatizat cu macerate din plante, care au şi proprietăţile date de plante. Maceratele din plate le pregătesc vara, fiecare macerat fiind realizat după o anumită reţetă, din plante culese din locuri curate, de mine sau de oameni în care am încredere“, ne-a precizat Elena Larisa Bodnar în timp ce ne prezenta o parte din săpunurile realizate în ultima perioadă.

Benefice şi pentru sănătate

Pe lângă proprietăţile atât de cunoscute ale uleiurilor esenţiale, acestea fiind folosite încă din anii 3000 – 2500 î.Hr. în scop medicinal, ca bază pentru remedii, pentru îngrijirea personală, în cadrul ceremoniilor religioase sau pentru pregătirea şi conservarea alimentelor, untul de shea este considerat o minune a lumii în materie de îngrijire. Este un unt cu multiple beneficii, mai ales pentru piele şi scalpul cu probleme. De la acnee până la alergii, de la psoriazis până la zona zoster, de la mătreaţă la vergeturi, untul de shea ameliorează sau reduce problemele pielii. Verbina, numită şi „iarba sacră” de către persani, egipteni şi romani şi cunoscută la noi şi cu numele de „spornic“ proteja celulele nervoase, uleiul de bergamotă este unic între uleiurile de citrice şi datorită faptului că binedispune şi calmează în acelaşi timp. Cărbunele vegetal, prin formatul poros, absoarbe impurităţi de 500 de ori greutatea sa. Atrage ionii de exces de sebum, toxine sau impurităţi, deblocând porii și permiţând astfel o respiraţie şi o hidratare optime, fiind utilizat pentru tenul mixt şi gras, părul gras; de asemenea, protejează de acnee şi puncte negre. Laptele de capră este bogat atât în grăsimi saturate cât şi nesaturate, fiind ideal pentru producerea săpunului, mai ales că poate înlocui cu succes apa. Cocosul are proprietăţi de hidratare, oferă pielii un aspect catifelat, este unul dintre cele mai bune produse ce pot fi folosite pentru exfoliere, foarte bun pentru calmarea iritaţiilor tonifiere şi oferă strălucire. În afară de mirosul deosebit, uleiul esenţial de lavandă este un foarte bun calmant şi relaxant, sporeşte fluxul de oxigen şi nutrienţi către celule, lăsând în urmă pielea foarte hidratată, fină şi proaspătă.

Săpunuri cu arome şi efecte terapeutice

„Fac peste 10 sortimente de săpun terapeutic. Cimbrişorul, menta, gălbenelele, cărbunele vegetal dau şi culoarea săpunului puse în ulei extravirgin. De exemplu, de la gălbenele săpunul va fi şi uşor gălbui, menta dă tenta de verde, cărbunele ne ajută să obţinem săpunul negru şi aşa mai departe. Untul de cacao are un conţinut bogat în substanţe nutritive, polifenoli, antioxidanţi şi vitamine, în timp ce uleiul de ricin este un bun emolient nutritiv, antibacterian datorită conţinutului în acid ricinoleic şi este renumit pentru proprietăţile de regenerare şi fortificare a părului. Să nu uităm nici de beneficiile mierii de albine care se datorează conţinutului său de vitamine, enzime, aminoacizi şi minerale. Absența încălzirii puternice în fabricarea săpunului  permite utilizarea de materii grase şi uleiuri esențiale fără a le altera proprietăţile.

Mai produc săpun exfoliant cu fulgi de ovăz, un ingredient bioactiv benefic pentru piele şi păr prin conţinutul de proteine şi lipide şi care purifică şi hidratează, catifelează, previne uscarea şi deshidratarea epidermei, săpun care după uscare mai păstrează mirosul de cereale. 

La mare căutare este şi săpunul cu lavandă, dar şi săpunurile în care utilizez hidrolat (un produs secundar rezultat în urma extracţiei uleiului esenţial din plante aromatice obţinut prin procesul de distilare cu vapori a plantei proaspete) de tei, hidorlat din şapte plante şi săpunul cu cafea. Aceste săpunuri pot fi folosite pentru păr, pentru faţă, pentru corp, pentru că, în urma saponificării, nu au urme de sodă, dar toată glicerina rezultată în urma saponificării uleiurilor vegetale este păstrată în compoziţia săpunului, aceasta având un efect hidratant incomparabil“. Acestea sunt sunt o parte din micile secrete din fabricarea săpunului pe care ni le-a mărturisit Elena Larisa Bodnar.

Produsele din natură transmit gingăşie, naturaleţe, puritate

Elena Bodnar ne-a mai spus că a pornit în realizarea săpunurilor prin combinarea uleiurilor şi a altor componente care asigură o extraordinară diversitate de proprietăţi cosmetice de la reţeta de săpun de casă care se făcea pe vremuri în mediul rural.

„Săpunul a parcurs un drum lung, de secole, până să-i fie recunoscută acţiunea benefică de astăzi, fiind inventat de fenicieni în anul 600 î.Hr., când era obţinut prin amestecarea grăsimii de capră cu cenușă de lemn. Cu acest săpun, bunicii noştri se spălau şi pe mâini, şi pe faţă, şi cap, atât de fin şi bun era. Datorită unturii folosite pielea nu se usca aşa cum se usucă astăzi după utilizarea multor săpunuri din comerţ”, îşi aduce aminte Elena Bodnar .

În atelierul Elena Larisa Bodnar, el însuşi o poveste prin mulţimea de obiecte restaurate amestecate cu arome de săpun, după ce este realizată compoziţia, săpunul este turnat în matriţe din silicon în care stă 24 de ore, apoi este uscat timp de minimum 6 săptămâni pentru a elimina apa şi a ajunge un produs solid. Apoi se păstrează la loc rece şi uscat.

Sunt şi cerinţe de produse mai speciale, una dintre ele fiind săpunul cu pudră cosmetică de aur, dar care conţine şi mentă.

Dincolo de partea de business rămâne nealterată pasiunea, la fel de intensă ca atunci când a început povestea primului săpun. Rădăuţeanca spune că produsele ei au căutare doar în rândul celor care doresc alternative sănătoase la săpunurile din comerţ sau sunt cumpărate de cei care doresc să facă un cadou. Le promovează în puţinele târguri şi expoziţii ale meşterilor artizani la care participă în această perioadă grea şi unde are satisfacţia aprecierii lucrului făcut de ea, a produsele care sunt din natură şi care transmit celor care le cumpără „gingăşia, naturaleţea, puritatea“.

Elena Larisa Bodnar le recomandă tuturor să respecte lucrurile care au în spate o poveste, să creeze produse cu respect pentru om şi pentru natură şi să le promoveze. Înseamnă solidaritate şi respect pentru oameni şi natură, iar noile tendinţe spre bio şi natural, mai ales în ceea ce priveşte produsele de larg consum pot genera noi oportunităţi pentru a începe o afacere.

Silviu Buculei