Mulți, dar prea puțini…
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Social
Lumea în care trăim se află într-o continuă schimbare de ceva ani, o schimbare care de altfel atrage după sine atât lucruri benefice dezvoltării societății, dar și elemente care nu fac decât să arate cât de vulnerabili suntem, mai cu seamă din punct de vedere socio-economic.
Din multitudinea acestora, pe care le putem observa la tot pasul, mă voi opri la una care parcă se opune naturii însăşi.
Schimbarea de care tot auzim vorbindu-se în ultimul timp este de natură relațională, ceea ce nu ar fi nimic grav dacă nu ar atrage după sine involuţie demografică, producerea diferitelor malformații de natură morală ale noilor generații sau, cel mai grav, schimbarea orientării celor tineri, aspect care pe termen mediu și lung nu va duce decât spre un adevărat eșec, poate social, profesional sau emoțional.
Auzim adesea vorbindu-se despre viitorul pensiilor chiar la nivel european. Evident şi logic de altfel, tinerii sunt cei care participă la realizarea fondului de pensii pentru cei care au suportat la rândul lor costurile pentru ca aceștia să se poată dezvolta profesional, psihic şi moral. Numai că, pentru realizarea acestui, să-i zicem, deziderat trebuie să promovăm modele demne de urmat, capabile să aducă plusvaloare. Pe de altă parte trebuie încurajată natalitatea, inclusiv prin măsuri economice stimulative pentru a avea în timp continuitate în susţinerea economiei şi, implicit, a fondului de pensii.
Omenirea, încă de la început, a fost într-o continuă expansiune din punct de vedere demografic, numai că de ceva vreme parcă a fost dereglat cursul firesc al lucrurilor. Nu este greu de înţeles că, pentru a menţine măcar nivelul numeric al populaţiei o familie ar trebui să dea naştere la cel puţin doi copii. Aşa doar ne-am putea număra printre ţările cu o rată a natalităţii cel puţin uşor în creștere, cu efecte pozitive, cum spuneam, asupra stării economiei pe termen lung.
Gândind din altă perspectivă, scăderea numărului de nou-născuți duce la scăderea populației și, implicit, la îmbătrânirea acesteia. Iată de ce trebuie să gândim în perspectivă, astfel încât să fie lăsată în urmă o generație sănătoasă, care să poată asigura continuitate nu doar a vieţii însăşi. Altfel, vom fi tot mai puţini.
Andrei OPREA –BANU
Articole înrudite
-
Drumuri pline de încercări
in Social -
Clubul Fermierilor Români lansează înscrierile la a patra ediție a programului „Tineri Lideri pentru Agricultură”
in Actualitate -
Temele de azi, mâncarea noastră de mâine?
in Social -
Comuna Vădeni din jud. Brăila revigorează mediul rural. Case gratuite pentru tineri
in Sate -
Proiect de conștientizare a schimbărilor climatice în rândul tinerilor
in Mediu -
Viaţa la ţară
in Social -
Puterea exemplului...
in Social -
De departe…
in Social -
Involuție în loc de evoluție
in Social -
Opinie de adolescent. Adaptarea este cheia?
in Social
Articole recente - Lumea Satului
- PRIAEVENTS și USAMV Cluj-Napoca vă invită la GALA FERMIERILOR DIN TRANSILVANIA și la TÂRG DE JOBURI ÎN AGRICULTURĂ
- În Suceava suprafețele cultivate cu cartofi scad de la an la an
- Corteva Agriscience, o nouă investiție în stația de la Afumați
- Aldahra Agricost, prima și la fotbal
- Zilele Horticulturii Bucureștene. Sărbătoarea naturii și a florilor
- Întoarcerea Mioriței
- Prețul grâului a explodat. India interzice exportul cerealelor de bază
- 300 milioane euro capital de lucru pentru agricultură, pescuit și industria agroalimentară
- Fermierii din Moldova se adună la SFATUL GRÂNARILOR – AGRIVENTURA 2022
- Rolul stratului de mulci la îmbunătățirea fertilității solului