Rețetă de acum 100 de ani - Carne amețită, un deliciu din bucătăria românească veche
România este o țară cu o cultură gastronomică vastă, iar prima carte de bucate a fost publicată în anul 1841 de Mihail Kogălniceanu și Costache Negruzzi. Astăzi vă prezentăm o rețetă veche de carne amețită, care merge de minune cu o garnitură de salată de fasole verde. Carne amețită este o rețetă tradițională publicată în anul 1935 în cartea de bucate Carte de bucătărie – 1501 feluri de mâncări, cu prefață semnată de Constantin Bacalbaşa.
Ingrediente
- un kilogram carne de vită;
- 250 grame costiță afumată;
- 2-3 cepe;
- 2 linguri făină;
- un cățel de usturoi;
- un cubuleț de zahăr;
- 1 litru de vin negru;
- ciuperci;
- unt;
- sare, piper.
Carne amețită. Mod de preparare
Iată rețeta de carne amețită exact așa cum este ea scrisă în cartea din 1935:
„Ia un kilogram de carne de vacă tăiată în bucăți mici, apoi 250 grame costiță afumată le tai în bucăți mai mici. Pui unt într-o cratiță și arunci acolo costița pentru a se rumeni, arunci și carnea și câteva cepi tăiate bucăți. Pui sare, piper, două linguri de făină și amesteci mereu până se rumenește totul. Adaogi buchetul, un cățel de usturoi tocat, o bucățică de zahăr. Pui un litru de vin negru și jumătate litru apă. Acoperi și lași să fiarbă 2 ore. În acest timp treci în unt câteva ciuperci și le arunci în cratița cu carne. Când e gata, scoți grăsimea și buchetul și servești.“
În aceeași carte de bucate este publicată și o posibilă garnitură. Iată cum se face:
Salată de fasole verde
„Cureți fasolea, o speli și o pui la foc în apă sărată. După ce a fiert, o lași să se răcească și o pui în castronul în care o servești. Toarnă-i deasupra o parte din apa în care a fiert, adaogi usturoi pisat și o dregi de oțet și ulei. Totul se amestecă.“
Poftă bună!
Beatrice Alexandra MODIGA
carne, retete, retete traditionale, bucatarie traditionala, bucatarie romaneasca
- Articol precedent: Plantele medicinale din farmacia Domnului: Cimbrul (Thymus serpyllum)
- Articolul următor: Proprietatea sigură, un pilon important pentru agricultură și securitatea alimentară