Social 19 Iunie 2021, 14:43

„Sănătate din farmacia Domnului“ (II)

Scris de

Cu ajutorul leacurilor lăsate de bunul Dumnezeu, orice om își poate ajuta propria sănătate și chiar trata anumite afecțiuni. În scrierile sale, preotul Kneipp amintea de faptul că Dumnezeu a crescut o mică plantă pentru fiecare boală. Totuși, nu trebuie uitat rolul medicinei și cercetările avansate la care s-a ajuns azi. Iar, dacă ne simțim rău și avem febră, este bine să consultăm un medic. Plantele pot ajuta, dar nu trebuie minimalizate știința și investigațiile medicale avansate posibile grație tehnologiei și cunoașterii din zilele noastre.

În numărul anterior al revistei scriam că medicina predată în facultăți a început să ia în considerare și medicina naturistă încă de acum 40 de ani, așa cum menționează autoarea Maria Treben în cartea sa devenită bestseller, Sănătate din farmacia Domnului, tradusă în peste 17 limbi. Astfel, de-a lungul timpului, s-a acordat o mai mare importanță plantelor cu rol medicinal. Potrivit autoarei, care a fost nu doar autoare de cărți, ci și botanistă ce și-a dedicat întreaga viață fitoterapiei, este bine să ne aprovizionăm cu plante doar pentru o singură iarnă deoarece acestea își pierd din proprietăți și din forța tămăduitoare. De aceea fiecare an ne binecuvântează cu noi generații de plante. Dar numai plantele foarte bine uscate se păstrează pentru iarnă. Iar cel mai bine este să le păstrăm în cutii de carton ce pot fi închise bine sau în borcane. Și nu în orice fel de borcane, ci în cele din sticlă închisă la culoare, cum ar fi cele verzi. Plantele trebuie ferite de lumină, de umezeală și nu se păstrează în cutii de tablă sau recipiente de plastic, mai scrie Maria Treben.

Cum pot fi extrase substanțele active din plante

Unele plante nu se pot fierbe sau opări deoarece își pierd din proprietățile curative. Și atunci este indicat extractul rece. De pildă, cașul-popii, vâscul sau obligeana sunt plante medicinale care nu trebuie opărite, ceaiul fiind obținut prin extract rece, macerat. Cantitatea indicată la fiecare plantă se pune la macerat în apă rece (la temperatura camerei), între 6 și 12 ore. De regulă, acest macerat se lasă peste noapte, apoi se încălzește foarte ușor și se consumă așa cum sunt indicațiile terapeutice pentru respectiva plantă. Potrivit Mariei Treben, amestecul de macerat cu infuzie este considerat cel mai eficient mod de utilizare a plantelor medicinale. Astfel, plantele se lasă la macerat peste noapte, în jumătate din cantitatea de apă indicată, iar dimineața se strecoară. Plantele rămase sunt opărite cu cealaltă jumătate a cantității de apă și se strecoară din nou. Se consumă după amestecarea maceratului cu infuzia obținută prin opărirea plantelor. Plantele fiind astfel preparate, se obțin substanțele active care sunt solubile fie numai în apă rece, fie numai în cea fierbinte. Pentru majoritatea plantelor, substanța activă se obține prin fierbere sau doar opărire (infuzie). În acest caz, se taie plantele proaspete și se pun într-un vas de sticlă termorezistentă sau orice alt vas nemetalic și se adaugă apă fiartă. Plantele proaspete se lasă doar jumătate de minut, iar ceaiul trebuie să fie deschis la culoare: galben sau verde deschis. În cazul plantelor uscate, acestea se prepară la fel, dar se lasă 1-2 minute. Ceaiul preparat din plante uscate este și mai sănătos, dar are și o culoare mai plăcută ochilor. O altă metodă este fierberea plantelor, în special atunci când se folosesc rădăcinile. În acest caz, se introduc în apă rece, se dau în câteva clocote și se lasă aproximativ trei minute, după care se strecoară. Acestea sunt cele mai des întâlnite moduri de preparare a plantelor medicinale, dar lista cuprinde și alte modalități prin care se poate extrage substanța activă din plante. Tinctura, sucul proaspăt, terciul de plante, compresele cu aburi din plante, alifiile și unguentele sunt doar câteva dintre modalitățile despre care vom vorbi în numărul viitor al revistei.


Cine a fost Maria Treben?

Născută Günzl, în 1907, Maria Treben a fost o botanistă și scriitoare austriacă. Considerată o specialistă în domeniul medicamentelor pe bază de plante și a altor metode alternative de tratament în tradiția lui Sebastian Kneipp, Treben a sintetizat puterea plantelor în cartea sa, Gesundheit aus der Apotheke Gottes (Sănătate din farmacia Domnului), publicată în peste 20 de limbi străine, în mai mult de opt milioane de exemplare. În ianuarie 1947, în urma expulzării germanilor din Cehoslovacia, Maria Treben a fost adăpostită într-o tabără de refugiați din Wülzburg (Bavaria), scrie Wikipedia. Acolo a avut o erupție cutanată și, după o ședere de trei săptămâni, s-a îmbolnăvit de febră tifoidă. A fost transferată din tabără la un spital, unde, din cauza războiului, nu existau prea multe medicamente și nu era nicio perspectivă de salvare. Surorile i-au dat să bea suc de rostopască, iar starea ei de sănătate s-a îmbunătățit imediat. Această experiență cheie a determinat-o să înceapă să studieze herbalismul. În următorii ani, Treben a studiat ca autodidactă medicina pe bază de plante (fitoterapie). A practicat în Austria și Germania, fără a fi o practicantă recunoscută. Recomandarea folosirii bitterului suedez („ierburile suedeze“) a devenit deosebit de cunoscută, această practică bazându-se pe redescoperirea unei rețete a medicului suedez Claus Samst, care la rândul său a atribuit-o lui Urban Hjärne (1641-1724).


Simona-Nicole David


Vizualizari 1398
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti