Gulaș de vită
Chiar dacă ia ceva timp pregătirea ingredientelor și prelucrarea termică, gulașul merită cu prisosință să fie preparat, căci gustul este absolut minunat. Rețetă ungurească veche, gulașul este o combinație interesantă între supă și tocană, delicios și sățios. Se poate consuma cu legume, orez, mămăligă.
Ingrediente:
- 500 g pulpă de vită;
- 30 ml ulei de floarea-soarelui;
- 2 cepe medii;
- 2 morcovi;
- 3 ardei grași (putem pune roșu, verde, galben);
- 2 ardei iuți (sau în funcție de preferințe);
- 2 linguri pastă de roșii;
- 200 g roșii decojite în suc de roșii;
- 200 ml vin roșu;
- boia de ardei iute;
- sare, piper;
- pătrunjel.
Primul pas în pregătirea gulașului este spălarea și tăierea cărnii în cubulețe mici. Se zvântă pe un prosop de hârtie și apoi se prăjesc puțin în ulei bine încins. Este bine ca uleiul să fie bine încins pentru ca bucățile de carne să rămână suculente la interior. Se adaugă ceapa și ardeiul iute tocate mărunt, apoi se pune puțină apă și se lasă la înăbușit în cratița acoperită cu un capac. După 10-15 minute, se ia spuma și se adaugă morcovii, iar după câteva minute se pune și vinul. Se fierbe în continuare până când carnea este fiartă bine. Când carnea este aproape gata, se adaugă ardeiul gras tăiat fâșii, sare, piper, boia de ardei iute și puțină apă. Se lasă câteva minute la fiert și apoi se adaugă sucul de roșii, pasta de roșii, roșiile tăiate cubulețe.
Gulașul se mai ține pe foc până scade sosul (se poate introduce și la cuptor pentru jumătate de oră), iar apoi se servește fierbinte alături de garnitura preferată.
Vă dorim poftă bună!
Simona-Nicole DAVID
retete, retete traditionale, gulas de vita
- Articol precedent: „Sănătate din farmacia Domnului“ (II)
- Articolul următor: 15 iunie: 132 de ani de la moartea „poetului nepereche”