ipso iulie 2021    reclama youtube lumeasatuluitv
update 30 Jul 2021

Cum se prepară Seitan, carnea vegetariană

Seitan este un substitut pentru carnea de pui, adorat de vegetarieni și vegani. Acesta nu conține soia, ci doar gluten din făina de grâu. Cei care doresc pot transforma seitan în burgeri, friptură, chiftele etc. Prima mențiune a acestui tip de preparat apare în secolul VI. Budiștii din China îl consumau ca alternativă la carne. Cuvântul seitan provine din limba japoneză și a început să descrie acest produs de-abia acum 50 de ani. Seitan este o sursă importantă de proteine, fier și seleniu. Este util celor care vor să slăbească pentru că este sărac în calorii. Dacă ai probleme în a digera glutenul, evită acest produs.

Timp de preparare

  • Timp de preparare: 15 minute.
  • Timp de gătire: 120 minute.
  • Gata în 135 minute.

Ingrediente

  • 1,2 kg făină albă;
  • 700 ml de apă.

Mod de preparare

  • Făina se pune într-un bol încăpător.
  • Se adaugă treptat apa și se începe amestecarea.
  • Se frământă bine până începe să formeze legăturile de gluten și să devină un aluat omogen. Se frământă cam 5-10 minute până ce aluatul devine elastic.
  • Peste aluat se toarnă apă rece, se acoperă vasul cu un capac și se lasă la odihnit 1-2 ore la temperatura camerei.
  • După trecerea celor 2 ore se varsă apa și se începe spălarea aluatului cu apă rece. Se schimbă apa de fiecare dată. Seitanul se spală cam 15 minute, în 3-4 ape sau până apa devine de la albicioasă la cât de cât translucidă.
  • Aluatul de carne vegetariană se pune într-o strecurătoare și se lasă la scurs 10-15 minute.
  • Aluatul se împletește și/sau înnoadă și apoi se mai frământă puțin și se adună într-o bilă.
  • Seitanul se poate fierbe în supă de legume timp de 2 ore la foc mic-mediu.
  • Se lasă la răcit câteva ore sau peste noapte la frigider. Se poate acoperi cu lichidul în care a fiert pentru a nu se usca.
  • A doua zi, seitanul se poate rupe în fâșii sau tăia în felii și se poate prăji în tigaie sau pe grătar.

Beatrice Alexandra MODIGA