Logo
Imprimă această pagină

Un oraș pe malul râului Prut

La 250 km de Galați, pe partea cealaltă a hotarului Republicii Moldova, se află Leova, un oraș micuț cu 10.000 de locuitori amplasat în partea de sud-vest a Republicii. Orașul se întinde pe râul Prut, iar la granițele acestuia se află vestitul monument istoric Valul lui Traian.

Leova dispune de 6 instuții de învățământ: 2 grădinițe, școală internat, școală profesională și 2 licee. De asemenea, autoritățile orașului le-au asigurat cu cămine pentru toți elevii atât din orașul Leova, cât și localitățile apropiate. În mijlocul orașului se află biblioteca orășenească ce are în componență o sală de lectură dotată cu calculatoare și o sală de împrumut cărți. Astfel elevii au posibilitatea de a studia acasă.

De asemenea, locuitorii au asigurată grija pentru sănătate. Orașul dispune de medici calificați la Spitalul Orășenesc Leova, precum și de o instituție publică de sănătate stomatologică. Spitalele au program non-stop pentru a se asigura că locuitorii primesc ajutorul necesar la timp. 

Leovenii țin la istoria baștinilor, de aceea muzeul orășenesc prezintă exponate tradiționale moldovenești și obiecte vechi inclusiv încă din cel de-al Doilea Război Mondial.

Și, nu în ultimul rând, Leova se mândrește cu Școala de Arte „Ion Aldea Teodorovici“, școala unde artiștii naționali Ion și Doina Aldea Teodorovici și-au descoperit pentru prima dată dragostea pentru muzică. Aceasta oferă o gamă variată de cursuri prin care tinerii își dezvoltă calitățile cultural muzicale. Profesorii oferă ore de pian, vioară, canto, saxofon, țambal, dansuri, pictură etc.

În zilele de weekend leovenii își petrec momentele de relaxare în parcul orășenesc, care dispune atât de terenuri de joacă pentru copiii, cât și restaurante frumos amenajate.

Liliana Postica

Articole înrudite

Articole recente - Lumea Satului

Revista Lumea Satului