Bednar SWIFTERDISC octombrie 2021    reclama youtube lumeasatuluitv
update 15 Oct 2021

La pensie fără pensie

Deşi sunt la o vârstă la care nu mă pot lăuda cu prea multă experienţă, ascult adesea ce se spune despre viitoarele generaţii de pensionari sau chiar ce va fi când, poate, voi ajunge și eu la pensie.

Nu pot spune că privesc îngrijorat spre acele vremuri, dar nici cu prea multă liniște. Mă încearcă mai degrabă o emoție stranie, generată de faptul ca suntem confuzi și nu știm prea multe despre cum vor fi acele vremuri.

Mă gândesc la pensie fără pensie nu doar pentru că aşa se crede că va fi în condiţiile în care numărul pensionarilor va depăşi pe cel al susţinătorilor lor din câmpul muncii, ci pentru că, bănuiesc, acesta este încă un motiv pentru care cei mai mulţi tineri aleg să treacă graniţele ţării, unii fără a se mai întoarce. Oare vom rămâne o țară bogată, dar nelocuită, sau am putea continua să spunem „Săraca țară bogată“?

De mulţi ani simţim o creştere a șomajului, o presiune economică puternică mai ales în rândul celor vârstnici, clasa socială care ar trebui respectată cel puţin pentru faptul că ne susţine acum cât noi, cei tineri, suntem în şcoli, ne formăm pentru câmpul muncii pentru a fi capabili mai târziu să-i susţinem pe cei ce ne-au ajutat.

Aceste gânduri n-ar trebui să ne dea fiori, ci mai degrabă să îndemne la a găsi soluţii de a ne valorifica calitățile intelectuale, ceea ce învăţăm în şcoală şi din experienţa celor cu experienţă pentru a ajunge să valorificăm cât mai mult din oportunităţile ce ni se oferă. Şi, slavă Domnului, există, trebuie doar să le descoperim  şi apoi să vrem a le pune în practică.

Lumea tot vorbeşte despre o revenire a acestui popor. Cred în ea, numai că guvernanţii trebuie să creeze condiţiile economice şi politice care să încurajeze populaţia să se implice în tot acest proces.

Ar trebui să existe o relație de încredere şi ajutor reciproc între organele statului și populaţie pentru că doar aşa se pot crea premisele unei dezvoltări durabile, cum auzim adesea spunându-se.

Cu siguranţă nu vom resimți schimbări semnificative după câteva luni, poate nici după ani; este un proces de lungă durată repunerea economiei în mişcare. Important este să vrem, să se vrea.

Aşadar, cred în schimbare şi am convingerea că doar împreună o putem face.

Andrei BANU