Un deliciu simpatic: Prăjitura Cartof
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Social
Poate că unii dintre voi își mai aduc aminte de prăjitura cartof din copilărie sau o cunosc pentru că au cumpărat-o de la cofetărie. O prăjiturică simpatică care imită la formă atât de îndrăgita legumă, cartoful. Doar că nu are culoarea lui. Ei bine, această prăjiturică pe care bunicile, mamele sau mătușile noastre o făceau pe vremuri este una foarte, foarte ușor de pus în practică în propria bucătărie.
Reţeta a fost adaptată după cartea Dragăi Neagu, Gospodina şi oaspeţii familiei, apărută în 1977 la Editura Tehnică. Poate fi şi o prăjitură de post dacă alegeţi margarina în locul untului şi dacă folosiţi biscuiţi simpli sau orice variantă de biscuiţi fără ou şi unt.
Ingrediente
- 200 grame de biscuți populari
- 100 grame de nucă
- 100 ml de lapte dulce
- 75 grame de unt
- 75 grame de zahăr (eu am folosit melasă)
- o linguriță cu esență de vanilie
- 25 grame de cacao (plus încă o lingură pentru tăvălit)
- Mod de preparare
- Rupem biscuiții în 2 sau 3 bucăți
- Punem biscuiții și nuca în vasul robotului de bucătărie și le măcinăm împreună.
- Din lapte, zahăr, unt și cacao facem un sirop. Le punem într-un vas pe care îl așezăm pe ochiul de la aragaz și îl lăsăm pe foc câteva minute, cât să se încălzească, până când se topește zahărul. Nu trebuie să fierbem compoziția.
- Adăugăm esența de vanilie și apoi turnăm lichidul fierbinte peste amestecul de biscuiți și nucă.
- Amestecăm totul bine până obținem un fel de aluat consistent care poate fi modelat cu ajutorul mâinilor.
- Luăm în mână o parte de aluat, de mărimea unui cartof mai mic, și modelăm dându-i o formă lunguiață, nu rotundă. Procedăm la fel cu restul de aluat.
- Când am terminat de modelat tot aluatul tăvălim bucățile de prăjitură prin cacao și le așezăm în hârtiuțe speciale, de hârtie, în care se coc brioșele.
- Punem prăjituricile pe un platou și le dăm la rece până în momentul servirii.
Seamănă cu cartofii adevăraţi?
Doar la formă!
Beatrice Alexandra MODIGA
Articole înrudite
- Varză călită cu afumătură
- Fursecuri „din alea bune“
- Vărzări plăcinte tradiționale umplute cu varză călită
- Mâncare de gutui cu carne, o reţetă delicioasă de toamnă
- Rețete culinare de la mănăstirile grecești și cretane. Mâncare de spanac
- Rețete culese din mănăstirile grecești și cretane: LITIA
- Reţetă veche din Banat - mâncare de brozbe
- E printre cele mai vechi rețete din lume. Tocănița… antimahmureală
- Supă de ardei roșu cu smântână
- Laptele de bou, o rețetă a moților dată uitării?
Articole recente - Lumea Satului
- Ordonanța de Urgență pentru acordarea sprijinului financiar pentru sectorul HoReCa a apărut în Monitorul Oficial nr.186 din 24 februarie 2021
- UNCSV: Este obligatorie actualizarea actelor constitutive ale cooperativelor agricole din România până la 20 aprilie 2021
- Investiție de 30.000 euro într-o crescătorie de struți la Borșa
- Investiție de la zero în județul Prahova: Fermă mixtă de animale în satul Bătrâni
- Măsuri şi recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirilor la animale în perioada cu temperaturi scăzute
- „Noi suntem ultimii țărani ai României!“
- Până în 2050 agricultura trebuie să ofere cu 70% mai multă hrană
- Se întâmplă în localitatea Cioranca din județul Buzău. Primele 30 ha cu porumb irigate prin picurare
- Drumul laptelui la Ibănești. O investiție de 7 milioane de euro în plină pandemie
- Amestec de mazăre și făină din fân de lucernă pentru hrana porcilor în creștere-îngrășare