Social 02 Noiembrie 2020, 15:11

Mâncare de gutui cu carne, o reţetă delicioasă de toamnă

Scris de

Mâncarea de gutui cu carne este o reţetă tradiţională la cuptor. O mâncare ardelenească veche, de toamnă, parfumată, dulce-acrişoară şi extrem de gustoasă. Gutuile merg grozav cu cubuleţele fragede de carne de pui, viţel sau porc, mai ales când sunt caramelizate şi coapte încet.

Reţeta aceasta de mâncare de gutui este inspirată după cea a regretatului Radu Anton Roman, fiind publicată în monumentala sa lucrare „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti“ la capitolul „Ardealul, la pohta ce pohtim noi“. Iată ce spunea autorul despre această mâncare: „De la gutuie se mănâncă doar mirosul. Dar o tocană de pasăre sau de viţel, aromată cu gutui fragede, aurii-arămii, cu sos gros, iute-dulce-acrişor... La asemenea mâncări de toamnă târzie se îndeasă vinurile licoroase (adică nu chiar licoroase: „demi dulci“) cu parfumuri exaltante de înnebuneşte cerul şi devine violent de poftă!“

Ingrediente:

  • 100 g de unt
  • 1 lingură de făină
  • 3 linguri de vin alb sec
  • 2 linguri de zahăr
  • sare, piper
  • 250 ml supă de carne
  • 25 ml rachiu de fructe
  • 4 kg de gutui
  • 1 kg de carne de pasăre (copane şi piept)

Mod de preparare:

  • Carnea se rumeneşte acoperită în puţin unt.
  • Într-o cratiţă mai mare se încinge făina și se stinge cu zeamă de carne.
  • Se scoate carnea, se scurge de grăsime şi se pune la fiert în zeama de carne cinci-zece minute.
  • Se curăţă gutuile de cotoare şi sâmburi, se taie felii, se pun la prăjit în unt încins, să se rumenească – crustă, ca să nu se mai înmoaie decât în gura pofticioasă (se poate face, aidoma, din mere).
  • Se aşază şi gutuile crocante în cratiţă să dea cărnii gustul lor.
  • Se arde zahărul un pic, până se lichefiază-colorează („caramelizează“), se stinge cu vin, rachiu şi puţină zeamă de la mâncărică, se varsă peste carne.
  • Se sărează, piperează, se pune cratiţa în cuptor, acoperită, la foc mic – zeamă cât de-o cană jumătate – cam o juma’ de oră, să scadă. Poftă bună!

Beatrice Alexandra MODIGA


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti