Social 19 August 2020, 17:53

Reţetă veche din Banat - mâncare de brozbe

Scris de

„Brozbele“ cu semnificația „napi“ se găsesc destul de rar în prezent, fiind cultivate în zone restrânse din Banat (zona Caransebeș - Reșița) și din Ardeal (zona Hunedoara – Valea Jiului). Astfel, „mâncarea de brozbe“ se prepară în special în Banatul de Munte, dar se poate întâlni și în Ardeal (zona Hunedoara). Dacă v-am făcut curioşi, vă lăsăm şi reţeta…

Ingrediente

  • brozbe – napi (pot fi înlocuiţi cu sfeclă roșie);
  • un ciolan sau carne de porc;
  • făină Gold Maya;
  • ulei;
  • piper și sare după gust;
  • smântână (pentru servire).

Mod de preparare

Se curăţă brozbele de coajă şi se rad pe răzătoarea de mere. Se călesc împreună cu puţină ceapă. Peste brozbele rase se adaugă apoi un ciolan crud sau carne de porc şi se călesc împreună până se înmoaie carnea. Se presară cu făină Gold Maya, adăugându-se în mâncare după gust puţin piper măcinat şi se mai lasă pe foc aproximativ 10 minute.

Secretul bucătarului

Pentru o culoare plăcută a mâncării şi având în vedere că napii se găsesc mai greu, în prepararea mâncării de brozbe se poate folosi sfecla roşie în loc de napi; mâncarea va avea o culoare foarte „apetisantă“, însă va păstra gustul dulceag ca şi în cazul în care ar fi fost folosiţi napi.

Mod de servire

În mâncarea gata preparată, când este servită, se mai poate adăuga smântână, pentru un gust dulce-acrişor.

Beatrice Alexandra MODIGA

Vizualizari 2342
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti