Social 04 August 2020, 10:53

Şi păpuşile poartă... ie

Scris de

Casa Ostra, din Muzeul Satului Bucovinean, găzduiește, în perioada verii, o expoziţie intitulată „Şi păpuşile poartă ie“, organizată de Muzeul Naţional al Bucovinei şi Asociaţia „Muzeul Jucăriilor“ din Bucureşti. Pasionaţii colecţionari Cristian şi Mihail Dumitru, reprezentanţii Asociaţiei „Muzeul Jucăriilor“, au adus la Suceava 367 de păpuşi, toate îmbrăcate în costume tradiţionale din aproape toată lumea.

Chiar dacă anul acesta ne determină să trăim altfel evenimentele culturale, muzeul a pregătit acest eveniment special, aşa cum o face în fiecare an, de Ziua Universală a Iei şi de Sânziene, zi de aleasă sărbătoare pentru municipiul Suceava. Astfel, publicul are ocazia să vadă exemplare minunate de păpuşi îmbrăcate în port popular sau vestimentaţie specifică zonelor de provenienţă din România, Rusia, Italia, Germania, Polonia, Japonia, India etc.

„Este o expoziţie inedită, rodul unei bune colaborări a Muzeului Naţional al Bucovinei cu Asociaţia „Muzeul Jucăriilor“ din Bucureşti, reprezentată de Cristian şi Mihail Dumitru, doi colecţionari pasionaţi de multe domenii, printre care şi păpuşile îmbrăcate în costume populare, adunate din toată lumea. În expoziţie veţi putea admira peste 360 de păpuşi, majoritatea fiind cele româneşti, îmbrăcate în costume tradiţionale din toate zonele etnografice din ţară, dar vom descoperi şi costumele tradiţionale olandeze, mexicane, tiroleze, nemţeşti şi foarte multe surprize.

Cei de la Muzeul Jucăriilor ne-au prezentat colecţiile lor şi am spus că pentru Muzeul Satului ne-ar interesa această expoziţie cu costume tradiţionale. Păpuşile româneşti au fost realizate în perioada anilor ’70-’80 de cooperativele meşteşugăreşti din fostele reţele UCECOM, mergeau la export sau se vindeau în special în shopuri pentru străini, ca suveniruri româneşti, şi în magazinele de artizanat.

Îi aşteptăm pe părinţi şi pe bunici împreună cu copiii şi nepoţii să ne calce pragul muzeului de marţi până duminică între orale 10,00-18,00. Spaţiul este suficient pentru a respecta distanţarea fizică. Casa Ostra, cea care găzduieşte expoziţia, este o casă pe care noi nu am amenajat-o în interior tocmai pentru a putea beneficia de un spaţiu de expoziţii temporare şi pentru a aduce în permanenţă noutăţi publicului vizitator“, ne-a spus Violeta Enea, şef Serviciul etnografie în cadrul Muzeului Naţional al Bucovinei.

Costumul popular, un segment al artei populare româneşti

Vizitatorii mai pot admira şi câteva păpuşi româneşti realizate din lemn, expoziţia fiind gândită şi pentru a promova un segment al artei populare româneşti, costumul popular. Cele mai multe păpuşi au fost achiziţionate de Cristian şi Mihail Dumitru după 1990, când „era o adevărată întrecere în România să renunţi la tot ce te lega de comunism, printre «victime» numărându-se şi păpuşile. O astfel de păpuşă îmbrăcată în costum popular tradiţional, toate cusăturile fiind făcute manual, costa în anii ’70-’80 aproximativ 100 de lei şi era păstrată în vitrină. Au existat şi cataloage pentru export, modelele fiind aprobate de specialiştii Muzeului Satului.

„Aşadar, cu mic, cu mare, sunteţi aşteptaţi la „căsuţa păpuşilor“, aşa cum am numit Casa Ostra unde vor «locui» pentru o bună perioadă de timp preţioasele exponate, pentru a vă pierde printre poveşti! Organizatorii au luat toate măsurile ca normele sanitare şi de distanţare să fie respectate, astfel încât vizita dumneavoastră să fie una în siguranţă şi cu adevărat relaxantă!“, ne-au spus reprezentanţii Muzeului Satului Bucovinean.

Silviu Buculei

GALERIE FOTO


Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti