Adama Sultan iulie 2020
update 29 Sep 2020

Nalangâte, gogoși delicioase cu iaurt și brânză din Dobrogea

  • Publicat în Social

Gastronomia dobrogeană este puternic influențată de comunitățile etnice precum cele ale turcilor, tătarilor, grecilor și rușilor lipoveni. Meleaguri binecuvântate de bunul Dumnezeu, ținuturile Dobrogei sunt situate între Dunăre și Marea Neagră și de aceea alimentația dobrogenilor este bogată în pește. Preparatele din pește sunt însă completate de garnituri de orez sau de legume. De asemenea, preparatele dobrogene au la bază și laptele sau iaurtul de capră, oaie sau vacă, precum și brânzeturile sărate sau proaspete.

Unul dintre deserturile tradiționale, specifice Dobrogei, este reprezentat de gogoșile cunoscute sub numele de „nalangâte“ și provin de la comunitatea etnică tătară.

Aceste gogoși sunt foarte ușor de preparat și, pentru mulți, înseamnă unul dintre gusturile copilăriei.

Pentru prepararea „nalangâtelor“ este nevoie de:

  • iaurt sau lapte prins – 250 ml;
  • brânză ușor sărată de capră sau de oaie – 100 g;
  • făină albă sau integrală – 200 g;
  • ouă – 4 ouă întregi;
  • zahăr – 100 g;
  • esență de lămâie sau de portocală – după gust;
  • bicarbonat de sodiu – o linguriță;
  • ulei sau unt – pentru prăjit sau copt;
  • un praf de sare.

Se separă albușurile de gălbenușuri, se pun în castroane diferite. Peste albușuri se adaugă un praf de sare și se bat până devin spumă.

Separat, se amestecă gălbenușurile cu puțin zahăr și se mixează până când se topește zahărul.

Se adaugă brânza rasă, iaurtul și aromele peste gălbenușuri și se amestecă bine, apoi se adaugă și bicarbonatul stins cu puțină zeamă de lămâie sau oțet. După aceea, se adaugă și albușurile spumă și se amestecă ușor întreaga compoziție.

Compoziția trebuie să aibă consistența smântânii.

Ușor, se adaugă făina, cernută în prealabil. Se amestecă ușor pentru a nu se forma cocoloașe.

Se lasă aluatul 10-15 minute să se „odihnească“, timp în care se pregătește vasul în care se vor prepara termic.

Nalangâtele se pot prăji în ulei încins sau în unt, dar se pot coace și la cuptor – pentru cei care vor să evite prăjeala.

Având forma unor turte, aceste gogoși delicioase trebuie prăjite pe ambele părți sau coapte cel puțin 30 de minute în cuptorul încins în prealabil la 200°C.

Indiferent de modul de preparare termică, gogoșile se vor scoate pe un platou – dacă s-a ales varianta prăjirii în ulei, este bine să fie așezate pe prosoape de hârtie pentru a absoarbe grăsimea în exces – și se pudrează cu puțin zahăr.

Se pot servi cât sunt calde sau se pot lăsa să se răcească.

Nalangâtele pot fi consumate atât ca desert, cât și ca gustare între mesele principale. Se pot „asorta“ cu un iaurt rece sau cu Ayran (iaurt, apă, un praf de sare și puțină mentă).

Pot fi consumate indiferent de anotimp și, în momentul servirii, se mai poate adăuga o cupă de înghețată sau o lingură de dulceață de cireșe amare.

Simona Nicole David