Unbeaten 2021    reclama youtube lumeasatuluitv
update 26 Feb 2021

Vară, soare, umbră și răcoare!

Nimic nu este mai plăcut, pe caniculă, decât umbra generoasă și plină de parfum a coniferelor. Din fericire, acestea vin la pachet cu multe alte avantaje: purifică aerul, izolează fonic și oferă un aspect impecabil grădinii. Și încă ceva... ne putem bucura de toate aceste beneficii fără să mai fim nevoiți să dăm o fugă până la munte.

Tuia

tuia

Numit și arborele vieții datorită proprietăților sale medicinale, acest conifer este unul dintre cele mai rezistente plante la poluare. Dacă nu ai o grădină în care să-l plantezi, poți să-l cumperi în ghiveci și să-l crești pe balcon. Poartă-i de grijă peste iarnă, pentru că este sensibil la geruri mari și de lungă durată. În niciun caz nu vei păstra ghiveciul peste iarnă în casă. Mai bine îl protejezi afară cu o rogojină sau cu sac de iută.

Chiparosul de baltă

chiparosul de balta

Este un alt confer care nu își pierde frunzele peste iarnă. Regatul oferit de el toamna este dat de frunzele galbene, roșii, apoi de culoarea bronzului. Crește cel mai bine în zonele cu multă umiditate, în plin soare sau la semiumbră. Are și rădăcini aeriene, numite pneumatofori, foarte decorative.

Molidul

molid

Adesea confundat cu bradul, are ace mai ascuțite și cu patru muchii, pe când bradul are doar două. Crește înalt și este sensibil la aerul uscat și la secetă. Dacă ai un molid în grădină trebuie să-l hidratezi intens. Îi place ca pământul să fie bogat în hrană. Nu-i prea place să fie amplasat în plin soare, dar se adaptează și la astfel de condiții mai vitrege.


Coniferele se plantează, de obicei, toamna târziu, ca și ceilalți arbori. Dar dacă, atunci când le cumperi, sunt în ghivece, pot fi plantate tot timpul anului deoarece nu le deranjezi rădăcinile.

Cei trei ani de acasă
Cel mai bine este ca, în primii 2-3 ani, să îi ancorezi, să fixezi trei sârme prinse la un capăt de trunchi și legate, cu celălalt capăt, de un țăruș înfipt în pământ la o distanță de circa 1 metru. Asfel, când bate vântul, arborele nu se va înclina. După acest interval, rădăcinile se vor dezvolta și planta va sta drept, fără să mai fie nevoie să fie ancorată. În acești 2-3 ani  trebuie să îi uzi vara cu generozitate, în fiecare dimineață sau seara târziu, când se mai răcorește.

Articole recente - Lumea Satului