Adama 04 mai 2020
update 29 May 2020

Prăjitură cu nuci și marmeladă

  • Publicat în Social

Cine spune că bunicii noștri nu se bucurau de dulciuri alese și delicioase? Chiar dacă nu existau mousse de ciocolată sau macarons, deliciile dulci nu le lipseau de pe mese. Una dintre cele mai iubite prăjituri ale vremii de altădată este cea cu aluat fraged, cu umplutură de marmeladă și nuci crocante. 

INGREDIENTE:

  • un pahar cu smântână
  • 1 pahar cu untură sau unt
  • 1 pahar de zahăr pudră
  • 4 gălbenușuri
  • ½ linguriță bicarbonat
  • 1 praf de vanilie
  • 1 kg de făină
  • 50 de nuci curățate și pisate
  • 6 albușuri bătute spumă
  • 1 pahar de zahăr
  • 1 linguriță de cacao
  • 800 g de marmeladă

MOD DE PREPARARE:

Se freacă zahărul cu untul sau cu untura cu cele patru gălbenușuri, apoi se adaugă smântâna, bicarbonatul şi vanilia. Ingredientele menționate se amestecă bine şi se frământă cu făină, până când se obține o cocă potrivit de moale. Se întinde bine compoziția pe o foaie de copt și unge cu un strat gros de marmeladă. Se bat spumă 6 albușuri în care se adaugă treptat câte un pahar de zahăr, apoi nucile pisate (se amestecă ușor după ce au fost puse nucile). Această compoziție se așază peste stratul de marmeladă, se netezește uniform şi se coace la foc potrivit la început și spre sfârșit mai tare, la o temperatură de 220 grade, timp de 30 de minute. Când prăjitura este gata, se taie în bucăți pătrate sau dreptunghiulare.

Poftă bună!

Ruxandra HĂBEANU