Rețete vechi românești. Pelincile Domnului: turte cu julfă vestite în zona Moldovei
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Social
Cunoscute sub denumirea de „Pelincile Domnului“, „Pelincile lui Hristos“ sau „Scutecele lui Iisus“, turtele cu julfă sunt vestite în zona Moldovei. Tradiţia spune că moldovencele au creat această reţetă cu gândul la Maica Domnului care nu îşi găsea adăpost nicăieri pentru ea şi pruncul ce urma să se nască şi pentru care nu avea pelinci.
Ingrediente și cantitățile necesare
Pentru aluat (turte):
- 1.000 g făină de grâu;
- apă călduţă (aproximativ 300 ml);
- 1 praf de sare;
- 1 lingură de ulei.
Pentru julfă:
- 1.000 g seminţe de cânepă;
- 500 g de zahăr;
- 1.000 ml de apă.
Pentru însiroparea turtelor se folosește siropul rezultat în urma fierberii ingredientelor pentru julfă.
Prepararea
Presupune două faze care trebuie neapărat respectate pentru ca rezultatul să fie delicios. Turtele se pregătesc cu cinci-şase zile înainte de a face prăjitura. Din apă, sare şi făină se face un aluat, se amestecă toate ingredientele şi se frământă până la obţinerea aluatului, care se întinde cu făcăleţul ca să fie cât mai subţire. Turtele se coc direct pe plita sobei. Foile, care trebuie să aibă aceeaşi formă şi dimensiune, se păstrează acoperite până în dimineaţa Ajunului. Turtele se pun la uscat într-o pânză.
Pentru julfă semințele de cânepă se usucă pe plita sobei și se pisează. Sămânţa uscată de cânepă (julfa) se pisează într-o piuă, asemenea grâului folosit la colivă, după care se fierbe în apă, adăugând zahărul. Spuma care se ridică la suprafaţă se colectează şi se pune între foile înmuiate la rândul lor cu siropul pregătit anterior. Ultimul pas constă în „asamblarea“ desertului nostru moldovenesc: o turtă, un strat de julfă – laptele de julfă – şi tot aşa până se termină foile din aluat. Pe un platou se presară zahăr, coajă de lămâie rasă, se pune prima turtă, apoi se adaugă julfa. Prăjitura se face cu 20-25 de foi între care se așază umplutura. Se lasă câteva ore la însiropat înainte de a fi consumată.
Beatrice Alexandra MODIGA
Articole înrudite
- Fursecuri „din alea bune“
- Vărzări plăcinte tradiționale umplute cu varză călită
- Reţetă veche din Banat - mâncare de brozbe
- E printre cele mai vechi rețete din lume. Tocănița… antimahmureală
- Supă de ardei roșu cu smântână
- Laptele de bou, o rețetă a moților dată uitării?
- Tartă cu orez și mere
- Găluște prăjite cu brânză de burduf
- Salata ciobanului
- Fermierii campioni la porumb din zona Moldovei
Articole recente - Lumea Satului
- Comunele „dormitor“ din jurul Capitalei au dat agricultura pe piața imobiliară și activități non-agricole
- Legendă și adevăr
- Cabo Verde, un paradis all inclusive departe de lumea dezlănțuită
- Monumentul paleocreștin de la Niculițel
- Sărbătoarea Botezului Domnului la Catedrala Mitropolitană din Iași – 2021
- Crucile de gheaţă ale pompierilor voluntari din Bosanci, înălţate şi anul acesta
- Piept de rață cu sos de portocale, piure de cartofi și salată de sfeclă roșie cu hrean
- Avantajele agriculturii de precizie
- 2020 - un an bun pentru ICDVV Valea Călugărească
- Anul 2021 a început cu vești bune! Iată care sunt și cui se adresează