Romania

reclama youtube lumeasatuluitv

600x250 v1

Bunăstarea animalelor, noua obsesie a consumatorilor germani

Bunăstarea animalelor, noua obsesie a consumatorilor germani
Distribuie:   

Consumatorii germani sunt tot mai atenţi la condiţiile în care stau animalele din crescătorii, vrând să ştie dacă o felie de carne provine dintr-o crescătorie intensivă sau dintr-una mai preocupată de bunăstarea animalelor, relatează AFP.

De câteva zile au apărut pe rafturile supermarketurilor germane două noi etichete care consemnează faptul că producătorii au grijă de confortul animalelor. Dezvoltate de Federaţia germană de protecţie a animalelor şi de asociaţia Vier Pfoten, cele două mărci ţin seama de spaţiul rezervat fiecărui animal, de curăţenia din acel spaţiu, de timpul de transport până la abator sau de faptul că animalele sunt anesteziate în timpul castrării.

Este o premieră în ţara în care aproape nouă locuitori din zece spun că sunt atenţi la condiţiile în care au fost crescute animalele atunci când fac cumpărături, arată un sondaj difuzat miercuri de Ministerul Agriculturii, care a finanţat dezvoltarea celor două mărci.

Noile etichete au fost prezentate la Salonul de Agricultură de la Berlin, Grune Woche, care are loc între 16 şi 27 ianuarie şi la care sunt aşteptaţi 400.000 de vizitatori.

'Consumatorii sunt preocupaţi de ce văd la televizor, iar tratarea animalelor este o temă tot mai importantă pentru ei. Unii nu mai vor să mănânce carne şi numărul de vegetarieni creşte', spune Jutta jacksche de la Federaţia germană a consumatorilor.

Circa 25.000 de persoane s-au adunat sâmbătă în capitala germană pentru a protesta împotriva suferinţelor la care sunt supuse animalele, a folosirii pe scară tot mai largă a antibioticelor şi a pagubelor ecologice provocate de creşterea intensivă. Peste 2 milioane de scroafe ar fi crescute în spaţii închise, fără să aibă libertate de mişcare, afirmă asociaţia Vier Pfoten. 'Producţia de animale din sectorul agricol german urmăreşte randamentul', spune Esther Muller, cercetătoare la Federaţia germană de apărare a animalelor.

Primul producător de carne de porc din Europa, Germania produce de 17 ori mai mult decât consumă, iar producţia a atins 8,44 milioane de tone în 2011, cu 4,7% mai mult decât anul precedent, potrivit unei estimări a Fundaţiei Heinrich-Boll.

Urmărirea randamentului 'se traduce prin multe probleme la animale, cum ar fi deformările osoase în crescătoriile intensive de pui. Micile ferme tind să dispară şi tot mai multe animale se strâng în tot mai puţine ferme', adaugă Muller.

Federaţia germană a agricultorilor (DBV) spune în schimb că sectorul investeşte anual câteva milioane de euro în îmbunătăţirea confortului animalelor. Joachim Rukwied, patronul DBV, apreciază că 'sectorul agricol creează condiţii decente pentru animale, iar crescătorii ştiu cum să aibă grijă de ele. Randamentul ridicat al sectorului creşterii animalelor nu ar fi posibil dacă animalele nu s-ar simţi bine'.

De curând, legea germană a înăsprit cerinţele, interzicând, de exemplu, castrarea porcilor fără anestezie începând din 2019.

Sursa AGERPRES

Germania, bunastarea animalelor

Alte articole: