Social 01 Martie 2018, 16:05

Perenitatea artizanatului în ruralul italian

Scris de

În vara anului trecut, când mi-am petrecut un scurt concediu de odihnă pe litoralul Mării Adriatice între Ravenna și Rimini, la un birou de informații turistice am fost îndrumat să vizitez satele din apropiere. Din multitudinea de oferte, una mai atrăgătoare decât alta, într-un cadru organizat, cu un microbuz și un ghid turistic, am vizitat localitatea Gambettola din regiunea Romagna.

Aici am întâlnit o imprimerie manuală pe diferite țesături (in, cânepă și bumbac), întemeiată în anul 1826 de familia Pascucci, unde de cinci generații se continuă neîntre­rupt și se păstrează secretul acestei activități artizanale.

Originea acestor imprimeuri se pierde în negura vremurilor, când prin anii 700 e.n. plugarii acopereau animalele cu pături de postav ce avea un medalion imprimat ce-l prefigura pe Sf. Anton.

Tehnica de lucru, la fel ca și utilajele folosite au rămas neschimbate de secole. Pe gofrajele din lemn gravate manual se aplică o pastă colorată de origine minerală de la albastru la verde, roșu „antic“ și ruginiu incon­fundabil, care se obține prin precipitarea oxidului de fier ce se amestecă cu făină albă și oțet din vin, toate în proporții bine cunos­cute și păstrate secret de șeful familiei.

După uscare, de preferat la soare, se trece la nuanțarea și fixarea culorilor în ciubere mari de lemn în soluție pe bază de acid sulfuric și sodă caustică care le prelungește vibrația cromatică și garantează rezistența la spălat. Ultimul act este călcatul, care se face cu un calandru, un fel de presă primitivă din secolul al XII-lea, care se acționează manual. Frumusețea originală a acestei arte tradiționale, imprimată pe șervețele, ștergare, fețe de masă, cuverturi de pat, perdele etc. răspunde în întregime exigențelor practice pentru decorarea mobilierului și locuinței într-o ambianță rustică. Singura adaptare la vremurile noastre este imprimarea pe pânză a unor figuri stilizate de sfinți, personaje umane în diferite ipostaze, flori și animale, unele create de pictorii din zonă.

În majoritatea satelor italiene descoperi meșteșuguri tradiționale cu diferite materiale (ceramică, sticlă, metale, lemn, piele, textile, etc.), cu atelier și punct de desfacere ce sunt la mare căutare de turiștii veniți să vadă cum se confecționează diferite obiecte autentice de artizanat și care în final sunt achiziționate ca amintire sau pentru înfrumusețarea confortului cotidian.

Și în țara noastră în spațiul rural ar trebui să se revigoreze și să se încurajeze vechile meșteșuguri, aproape uitate, care definesc specificul local și, de ce nu, vor putea aduce venituri importante celor care le execută, înainte ca aceste îndeletniciri să dispară pentru totdeauna.

GALERIE FOTO


 

Teodor MARUȘCA


Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti