Social 17 Februarie 2018, 19:25

Chilii moderne pentru sfinți urbani

Scris de

Cine nu și-a dorit ca, după stresul acumulat în viața cotidiană, să se retragă măcar o oră undeva singur, uitat de lume? Iar cei mai mulți dintre noi fie nu avem cum să facem asta, fie nu avem unde… Sigur, există și cazuri în care familii întregi s-au retras definitiv din viața tumultoasă a orașelor și au ales să-și trăiască viețile în locuri izolate. Dar câți își permit să ia decizii atât de radicale și să rupă toate legăturile cu „lumea civilizată“? Există un arhitect care a avut o idee unică în România, care să vină tocmai în ajutorul celor care-și doresc izolare și singurătate… Proiectul Chillya.

Ce este

Potrivit inițiatorului proiectului, arhitectul Matius Ichim, Chillya este un concept de reconectare a omului cu natura, cu sine și cu autenticul. Și astfel a fost lansat un concept de locuință temporară sau sezonieră destinat atât iubitorilor de natură, cât și celor care alocă timpul liber activităților creative, celor care doresc să se regăsească, departe de jungla urbană. „Sunt născut și crescut în județul Iași, iar în București am venit în urmă cu 14 ani. Acum am o firmă de arhitectură și pot să spun că în ultimii ani m-am ocupat de concepția de design a spațiilor companiilor din centrele comerciale. În privința conceptului de chilie, așa cum l-am imaginat eu, ideea mi-a venit în urmă cu aproximativ 5 ani. Ce s-a întâmplat, de fapt… Simțeam nevoia să mă retrag undeva, să fiu singur într-un loc, să mă reculeg… Și am început să mă gândesc la un spațiu care să-mi permită izolarea pe care mi-o imaginam. Înainte de a începe proiectul mi-am dat seama că în România nu există un asemenea spațiu… Bineînțeles în afară de refugiile montane, eu n-am întâlnit la noi un spațiu unde poți să mergi când vrei tu, fără să dai socoteală nimănui, să stai izolat. Sigur locuri mai există, dar nu poți să fii spontan din simplul motiv că fie îți trebuie o programare, fie depinzi de programul altora. Și așa am început să mă gândesc la un spațiu cât mai mic, care să coste puțin, să îl pot realiza rapid și, nu în ultimul rând, să nu reprezinte o tentație pentru persoanele răuvoitoare. Din acest motiv totul este la vedere. L-am gândit în așa fel încât să nu fie nici intruziv într-un mediu natural, așa cum sunt containerele de locuit sau rulotele. Din acest motiv am gândit aceste case în așa fel încât să se potrivească perfect în mediul natural. Să fie «de acolo»…“

Chilya

Unde?

Dacă în general amplasarea unei construcții vine cu anumite probleme, în cazul Chillya acestea sunt mult diminuate. „Unde poate fi amplasat un asemenea proiect? Oriunde… Orice domeniu, orice spațiu, orice bucată de teren – chiar și intravilan se pretează pentru instalarea chiliilor. Sigur, problema ar fi terenul, care poate fi cumpărat sau închiriat. Adevărul e că foarte multă lume are un petec de pământ pe undeva, dacă nu el, prietenii lui. Marele avantaj al acestui proiect este că, de fapt, nu este o construcție în sensul clasic al cuvântului. E ca și cum ai amplasa un obiect… Întreaga construcție are 9 mp, cu o suprafață utilă de 5 mp. Este exact ce spuneam: această construcție poate fi amplasată absolut oriunde, chiar și între blocuri. În privința realizării proiectului, ideea de bază este să creăm o rețea de chilii… Să facem noi proiectul și căsuțele și livrăm produsul finit pornind de la prototipul pe care l-am creat. Marele avantaj este că nu-ți trebuie racordare la utilități. Pentru curentul electric sunt o mulțime de soluții bazate pe energie solară sau seturi de acumulatori și așa mai departe. Pentru apă poate fi colectată apa pluvială care este strânsă într-un rezervor. Iar tot ce rezultă ca deșeuri este gândit în așa fel încât să nu fie invaziv pentru natură“, ne explică arhitectul.

Matius Ichim

Bun și pentru fermieri

Matius Ichim ne-a explicat că proiectul pe care l-a imaginat poate fi util oricui. „În privința realizării propriu-zise a proiectului, sincer nu cred că va veni cineva să ceară doar planul. Și cred asta din simplul motiv că Internetul e plin de idei și românul e foarte inventiv. Pe lângă oamenii care-și doresc izolare, mă aștept să vină și un fermier, un primar de sat sau un investitor dintr-o zonă viticolă care să ceară realizarea în întregime a proiectului. Așadar, acesta nu se adresează doar sfinților urbani, ci și muncitorilor sezonieri din toată țara. Și nu numai… De exemplu, a venit la mine un investitor străin care are o fermă în Dobrogea și unde are de gând să aducă oameni stresați din Occident pe care ar vrea să-i cazeze în chiliile mele. În plus, acest proiect poate fi folosit și în organizarea a tot felul de tabere, la costuri mult mai mici. Ce este iarăși interesant este și versabilitatea proiectului. În sensul că aceste căsuțe sunt concepute să fie demontate foarte ușor, fără uzură. Totuși, dacă frecvența asamblărilor este foarte mare, este mult mai ușor să-i atașăm o platformă cu roți, mai ales că gabaritul nu depășește 2,40 m. În privința numărului de module pe proiect, acesta depinde de dorința cumpărătorului. Poate fi un modul-dormitor, unul sufragerie, altul bucătărie sau baie, în funcție de investiție. Toate modulele pot fi legate între ele sau nu, în funcție de opțiuni. În privința mobilei, noi asigurăm tot, de la pat la rafturi sau piesele de baie și bucătărie - inclusiv gadgeturile, în funcție de opțiuni. La final, prețul… Cel recomandat pentru un modul, la cea mai înaltă calitate și cele mai bune dotări, începe de la 12.000 euro. Sigur, fiecare proiect se realizează în funcție de necesitățile reale, de aceea poate varia. Astfel, se poate ajunge la un preț de 5.400 euro pe modul cu dotările minime. Dacă scădem calitatea materialelor, prețul poate scădea și mai mult. În privința materialelor, chiliile sunt realizate din lemn de pin nordic termotratat care considerăm că este soluția perfectă pentru ce ne-am dorit să realizăm“, conchide arhitectul Matius Ichim.

În înțelesul etimologic, chilia reprezintă acel spațiu dedicat monahului, acel adăpost singuratic, simplu, izolat și sărăcăcios pentru a nu distrage atenția de la lucrurile cu adevărat importante. Varianta modernă este o combinație potrivită dintre expresia britanică „chill aut“ care înseamnă relaxare și pronumele american urban „ya“, o condensare a lui „you all“ care înseamnă „tu, voi toți“. Nu există o singură locație perfectă pentru Chillya. Obiectul sau ansamblul de obiecte sunt asimilabile ușor zonelor urbane, rurale, de munte sau în apropierea mării.

Bogdan Panțuru

Foto: Iulian Sandu și Dragoș Lumpan


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti