Social 18 Septembrie 2017, 12:52

Homeopatia românească a împlinit 70 de ani

Scris de

Homeopatia este unul dintre cele mai vechi curente din medicină. După cum spun vechile izvoare despre daci, strămoșii noștri erau printre cei mai renumiți adepți ai acestui gen de tratamente. Căci, spuneau ei, trebuie ca întâi să tratezi sufletul și apoi trupul.

În zilele noastre, deși produsele de sinteză au devenit predominante în viața noastră, încet, dar sigur, se produce o întoarcere spre homeopatie. Atunci când clasicele medicamente de sinteză, alopate, au efecte tot mai slabe, cele aparent simple, naturale, dau rezultate spectaculoase. Despre acest miracol numit homeopatie am stat de vorbă cu dna Carmen Ponoran, director științific al PlantExtrakt și secretar al Societății Române de Gemoterapie și Homeopatie (SRGH).

„Între medicina clasică și cea homeopată există un conflict!“

Anul acesta s-au împlinit 70 de ani de când în România homeoterapia a fost recunoscută și practicată în mod oficial, științific, și nu ca un fel de medicină tradițională, băbească. În anul 1947 în țara noastră a fost înființată o societate a celor care practicau homeopatia. În 1969 Ministerul Sănătății a recunoscut oficial homeopatia ca pe o latură a activității medicale, iar din 1980 au fost organizate și cursuri speciale, cu o durată de trei ani, în urma cărora medicii puteau să dobândească speciali­zarea în homeopatie. Pentru farmaciști, durata cursurilor era de doi ani.

Carmen Ponoran PlantExtrakt„Foarte important de subliniat este că ceea ce se utilizează în această ramură este medicament, nu supliment alimentar. Produsele sunt supuse avizării de către Agenția Națională a Medicamentului, în aceleași condiții ca orice medicament“, ne-a spus doamna Ponoran.

„E o realitate că între medicina clasică și medicina homeopată există un conflict. Acesta provine din faptul că pregătirea medicilor se face în direcția medicinii clasice, alopate. În domeniul homeopatiei specializarea se poate face doar ulterior finalizării studiilor, de către cei care doresc aceasta. De aici apar o serie de aspecte care nu sunt înțelese de către cei cărora le lipsește această specializare, care ajung să nege efectele unor produse din această categorie. Ei sunt derutați de cantitățile foarte mici de substanță activă, de diluțiile foarte mari ale produselor homeopate“, explică directorul științific al PlantExtrakt neînțelegerile legate de acest domeniu.

Tratamente diferite, pentru bolnavi diferiți

Medicina homeopată lucrează cu diluții foarte mari și tocmai de aceea este practic lipsită de efecte adverse. De fapt, în homeopatie, atunci când tratamentul este foarte bine ales, apar aparente agravări ale afecțiunilor. De fapt, organismul reacționează. Medicina homeopată nu țintește agentul patogen, ci determină reechilibrarea organismului, care, astfel, va lupta singur contra bolii. Alegerea tratamentului pentru reechilibrare se face în funcție de persoană; mai multe persoane suferind de aceeași afecțiune pot beneficia de tratamente diferite. Aceasta este reflectarea unuia dintre principiile homeopatiei, care spune că nu există boli, ci bolnavi, în contradicție cu cel al medicinii alopate, care tratează bolile, fără să țină neapărat cont de bolnav. De aici rezultă și acele reușite, uneori spectaculoase, ale medicinii homeopate atunci când cea alopată nu mai oferea nicio soluție.

De obicei, pacienții ajung la tratamente homeopatice abia după ce au încercat mai multe tratamente prescrise de medicina clasică și nu mai au nicio speranță. E așa, ca o ultimă opțiune.

„Homeopatia tratează pacientul ca individualitate“

„Trebuie subliniat că, datorită specificului său, medicina homeopată este foarte complexă și foarte grea. De aceea nu toți absolvenții specializării în homeopatie ajung, într-adevăr, și homeopați. Sunt mai mulți pacienți decât boli și atunci se cer și anumite aptitudini și calități care nu se găsesc la toți oamenii. Dar cei care le au, pot stabili tratamentul exact pentru fiecare pacient în parte“, crede Carmen Ponoran.

„Pentru că homeopatia tratează bolnavul ca individualitate, nu putem vorbi despre o specializare în sensul clasic, de genul homeopatie gastro-enterologică, homeopatie dermatologică ș.a.m.d. Aici bolnavul se duce, indiferent ce afecțiune are, la medicul homeopat, care îl privește în ansamblu și îl tratează pentru nevoile întregului organism“, a detaliat specialista.

„Trebuie să precizăm foarte clar că homeopatia nu este  fitoterapie. Materiile prime folosite pentru obținerea medicamentelor sunt foarte variate. Ele sunt preponderent plante, dar metoda de preparare, care prevede diluții succesive până la concentrații foarte înalte, este cu totul alta. Se realizează un extract de plantă, așa-numita tinctură-mamă, de la care, după aceea, se realizează diluțiile homeopatice. Practic, spre deose­bire de fitofarmacie, lucrăm cu medicamente care se obțin din plante, din substanțe chimice organice sau anorganice, din sușe de origine animală etc.“, mai precizează secretarul SRGH.

„PlantExtrakt a făcut pionierat în România“

La PlantExrakt se produc, în principal, extracte din plante, care, mai apoi, sunt folosite pentru producerea unor medicamente homeopatice și extracte din părțile tinere ale plantelor, care sunt utilizate în gemoterapie. „Putem spune că firma noastră a făcut pionierat în România. Până la apariția medicamentelor produse de noi, în România nu existau, în domeniul homeopatiei, decât medicamente produse în farmacie“, povestește doamna Carmen Ponoran. „Această producție industrială a permis recunoașterea și avizarea acestora ca medicamente de către Agenția Națională a Medicamentului.“

Plantele utilizate provin în principal din flora spontană, iar unele dintre ele sunt și plante de cultură. Firma noastră are un departament separat, specializat în recoltarea și, acolo unde este cazul, cultura plantelor. Suntem foarte riguroși în ceea ce privește proveniența lor, modul în care au crescut și în care au fost recoltate, perioada de recoltare. Am obținut și o certificare ecologică în acest sens. În total sunt peste 300 de plante, pornind de la banalele gălbenele, mușetel, coada-șoricelului, levănțică și ajungând la plante mai puțin cunoscute și folosite mai ales în gemoterapie, cum ar fi lemnul câinesc sau cimișirul, caprifoiul, etc.“, a detaliat domnia sa modul de obținere a materiei prime.

Medicamentele produse la PlantExtrakt au diverse utilizări. Cele pentru homeopatie sunt sub formă de granule sau de picături. Practic, este disponibilă întreaga gamă de diluții utilizată la nivel mondial în domeniu. Altele sunt produse pentru gemoterapie.

homeopatie f

Noi orizonturi în medicina veterinară

Ca o premieră pentru România, PlantExtrakt intenționează ca încă înainte de sfârșitul acestui an să demareze cursuri de medicină homeopată pentru veterinari. „Până acum, în România au fost doar câțiva medici, în frunte cu dr. Maria Toma, care au folosit homeopatia în domeniul veterinar“, spune dna Carmen Ponoran. „Tot în această idee am realizat și traducerea singurei lucrări pe plan mondial referitoare la gemoterapie în domeniul veterinar, a americanului Stephen Blake“, a adăugat domnia-sa.

„Fie că vorbim despre medicina umană sau cea veterinară, ideea de bază este de a porni cu o terapie ceva mai blândă și doar atunci când e absolut necesar să se apeleze la medicamentul alopat“, ne-a sfătuit doamna Ponoran, în încheiere.

Alexandru GRIGORIEV


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti