Romania

Ajută SCAPA să te ajute! Sau cum banii din colectarea de deșeuri din agricultură s-au întors în comunitate

Ajută SCAPA să te ajute! Sau cum banii din colectarea de deșeuri din agricultură s-au întors în comunitate

„Dar din dar se face rai“ este o vorbă des întâlnită în cultura poporului român, dar despre adevărata ei valoare înțelegi abia când vezi cum lucrurile mici pot avea un impact semnificativ în comunitățile care au nevoie de ajutor.

Este început de septembrie și pe geamul mașinii, la orele timpurii ale dimineții, zărim agitație mare în curțile oamenilor și pe străduțele înguste care duc spre șosea. Este lunea începutului noului an școlar!

Porniți dis-de-dimineață, destinația noastră este satul Pietroșani din județul Teleorman, un sat tipic de câmpie, unde ocupația predominantă a locuitorilor este agricultura. Acolo, la școala din sat, doamna învățătoare Nițu este foarte dedicată educației copiilor de agricultori. Dumneaei este și cea care, cunoscând bine Sistemul de Colectare a Ambalajelor de Pesticide al AIPROM – SCAPA, a răspuns pozitiv inițiativei AIPROM de a identifica nevoile imediate ale comunității și de a ne ajuta să aducem înapoi în zonă banii proveniți din reciclarea ambalajelor de pesticide colectate de la fermieri. Așa a apărut ideea dotării școlii și a grădiniței din comună cu panouri solare care să alimenteze cu apă caldă unitățile de învățământ, cu banii proveniți din reciclarea ambalajelor, printr-o campanie de responsabilitate socială a Asociației Industriei de Protecția Plantelor inițiatoarea Programului SCAPA.

Este forfotă mare în așteptarea deschiderii noului an școlar. Prichindei cu ghiozdane care mai de care atârnând greu în spate pășesc cu nerăbdare în curtea școlii, așteptând cu sufletul la gură ceremonia. Cei mai emoționați sunt bobocii de clasa I, pe care îi recunoaștem imediat după timiditatea cu care pășesc, ținându-și mamele de mână și așteptând s-o cunoască pe cea care urmează să-i îndrume în primii ani de școală. Satul românesc încă păstrează tradiția deschiderii anului școlar, astfel încât preotul satului este cel care deschide ceremonia. Prezent este și polițistul responsabil cu ordinea publică pe raza comunei, care le adresează micuților câteva cuvinte despre circulația pe drumurile publice și atenția de care trebuie să dea dovadă.

Pentru că apreciază proiectul AIPROM, doamna director a adresat cuvinte de mulțumire fermierilor responsabili, fără de care Programul „SCAPA de ambalaje!“ nu ar funcționa corect. Tripla clătire, colectarea selectivă pe tipuri de materiale (bidoane de plastic separate de capace, canistre de metal sau ambalaje secundare de hârtie și carton) și predarea lor la centrele de colectare SCAPA sunt criterii pe care fermierii din județul Teleorman le respectă și le aplică după fiecare campanie de tratamente fitosanitare.

Și uite așa, anul școlar debutează cu această nevoie îndeplinită, aceea de a asigura sursa de apă caldă în interiorul celor două unități de învățământ alăturate.

Costurile achiziționării panourilor solare și a montării acestora au fost suportate de AIPROM și de distribuitorul Agro Pest Seed, care este totodată centru de colectare SCAPA în județul Teleorman, cel care a și propus acest proiect, răspunzând afirmativ inițiativei AIPROM de a ajuta comunitățile în care rata colectării este mare, iar fermierii conștientizează beneficiile predării ambalajelor către Programul SCAPA: protejarea mediului, asigurarea unei surse de venit care se transformă în investiții locale și intrarea în posesia unor acte doveditoare care atestă predarea ambalajelor goale de pesticide și deci îndeplinirea cerințelor legale de predare a ambalajelor.

Prin programul SCAPA continuăm încurajarea colectării ambalajelor de pesticide și valorificarea lor prin reciclare, noi programe de susținere a comunităților prin proiecte de responsabilitate socială ale AIPROM se vor desfășura în această toamnă. Vom continua cu montarea altui panou solar la o școală din județul Brăila, dotarea cu calculatoare și video­proiector a unei şcoli din județul Mureș alături de distribuitorul și centrul de colectare SCAPA Dafcochim Mureș și avem în vedere și alte proiecte pe care vi le vom anunța în anul 2017.

„AJUTĂ SCAPA SĂ TE AJUTE“ va fi în continuare sloganul inițiativelor Asociației Industriei de Protecția Plantelor din România – AIPROM, desfășurate cu ajutorul partenerilor locali: producători, distribuitori și autorități locale, care cred în beneficiile aduse de Programul SCAPA, susținând proiectele AIPROM.

Mai multe informații despre proiectele derulate de AIPROM pe www.aiprom.ro

GALERIE FOTO

Revista Lumea Satului nr. 20, 16-31 octombrie 2016 – pag. 48-49

deseuri, SCAPA, deseuri din agricultura, colectare deseuri

Alte articole:

Bani pentru instalații de reciclare

Știați că… despre reciclare și protecția mediului

Mucurile de țigară, cel mai întâlnit deșeu în natură

Iulie fără plastic

AIPROM - sistemul de colectare a ambalajelor de pesticide

A ieșit Garda de Mediu la treabă!