Social 29 Noiembrie 2012, 20:33

Berarii germani, întrecuţi de străini la capitolul experimentare şi creativitate

Scris de

Germania este renumită pentru berea ei, dar tradiţiile vechi de secole au plasat-o în urma SUA şi altor ţări în materie de experimentare. Datorită schimbării gusturilor consumatorilor şi unor berari particulari, ţara recuperează terenul, deşi lent, scrie Der Spiegel.

La Berlin s-a organizat un curs de două săptămâni în arta berii la ''Institutul de cercetare şi predare în tehnica fabricării berii'' (VLB). În mod straniu, însă, tipurile de bere asupra cărora s-au focalizat cursurile au fost unele foarte rar vândute de fabricile de bere germane.

Simpla organizare a unor astfel de cursuri semnalează însă un interes emergent pentru o mai mare experimentare în cel mai mare producător de bere din Europa, cu toate că ţara mai are încă un drum lung de parcurs până să ajungă din urmă creativitatea concurenţilor săi.

Berarii germani sunt obligaţi prin reglementări bazate pe restricţii vechi de secole, cunoscute sub numele de ''Reinheitsgebot'', sau legea purităţii, să folosească numai anumite componente. Deşi aceste norme au cimentat reputaţia Germaniei de producătoare de bere de înaltă calitate, tradiţia a împiedicat acel gen de experimentare care are loc în fabricile de bere din SUA şi din ţări din Europa.

În SUA, vânzările de bere ''artizanală'' au crescut cu 14% în prima jumătate a lui 2012, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, numărul total al fabricilor de bere crescând la un nivel record din 125 de ani, potrivit Asociaţiei Berarilor americani. În perioada 2010-2011, exporturile americane de bere artizanală au atins 86% ca volum, spune grupul, care defineşte producătorii de bere artizanală drept mici, independenţi şi inovatori.

În Marea Britanie, numărul de fabrici de bere în cea mai mare parte clasificate drept mici sau orientate artizanal aproape s-a dublat în doar un deceniu, ajungând la circa 945 la sfârşitul lui 2011, cu aproximativ 7.000 de mărci de bere disponibile, potrivit ''British Beer and Pub Association''.

Între timp, în Germania, unde scena berii artizanale este încă în fază incipientă, producţia de bere în general a marilor fabrici a scăzut la nivelurile cele mai mici de la reunificarea din 1990, fapt pe care berarii îl pun pe seama unei îmbătrâniri a populaţiei. Cu două secole în urmă, Berlinul se lăuda cu aproximativ 700 de fabrici de bere, dar acum mai are doar circa o duzină.

Deşi numărul de fabrici de bere a scăzut, reglementările privind berea - pe baza unui decret bavarez din 1516, care prevedea că berea poate conţine doar apă, orz, hamei şi drojdie - au rămas în vigoare, cu unele ajustări moderne. Acest lucru a împiedicat în mare parte fabricile de bere germane să experimenteze noi ingrediente şi arome, ce sunt astăzi un standard în alte ţări, cum ar fi Belgia, unde berarii folosesc ghimbir şi cireşe în amestec.

"În materie de reglementări din Europa, Germania ocupă un loc foarte specific", spune Pierre-Olivier Bergeron, secretar general al ''Berarilor Europei'' cu sediul la Bruxelles. Aproximativ jumătate din ţările membre ale UE au o definiţie a berii, spune el, dar regulile din Germania sunt printre cele mai riguroase. În ţările cu o tradiţie a berii mai puţin înrădăcinată, experimentarea a înflorit în tot felul de beri noi, spune Bergeron. "În mijlocul Franţei, de exemplu, există o mulţime de castane, iar berarii fac bere cu aromă de castane, care îi atrage pe clienţi", exemplifică el.

Totuşi, în limitele normelor stricte, berea germană poate fi creativă, spune Kurt Marshall, maestru berar american care conduce cursurile VLB. "Berarii germani sunt capabili să producă bere artizanală, dar se ghidează după consum", spune el. Cu alte cuvinte, numai după ce germanii vor începe să ceară noi tipuri de bere, berarii le vor produce.

Este exact ceea ce pare să se întâmple. Potrivit unui raport Spiegel de săptămâna aceasta, a crescut rezistenţa faţă de gusturile uniforme ale industriei berii germane. În timp ce marile fabrici de bere germane sunt în declin, numărul lor scăzând cu 8,5% între 2006 şi 2001, micile fabrici de bere au crescut cu 24,8%, în aceeaşi perioadă.

''Suntem într-o mare prefacere", spune Philip Bollhorn, un master berar de la Berăria Ratsherrn din Hamburg orientată spre bere artizanală, care a observat în ultimii ani că băutorii de bere germani au început să se ramifice. El a lucrat cu alte fabrici de bere germane şi restaurante pentru a încuraja noi modalităţi de gândire despre bere. La sfârşitul lui septembrie, a organizat prima zi a berii artizanale la Hamburg, cu 28 de tipuri de bere diferite din şapte fabrici de bere internaţionale. Oferind chiar bere din dovleac, evenimentul a atras 1.800 de oaspeţi. Bollhorn spune că-l va repeta anul viitor.

Bollhorn a lucrat un an la o fabrică de bere aflată la circa 50 de kilometri în afara Moscovei pentru un producător belgian. "Acolo, am făcut bere cu fructe, cu cireşe", spune el. "Pentru un berar german, acest lucru este complet nou", a adăugat. Acum experimentează tot felul de beri, unele care respectă legile purităţii germane iar altele nu, inclusiv o bere care foloseşte condimente de Crăciun pe care ar dori să o vândă, dar nu o poate face legal ca bere.

În pofida acestor provocări, Bollhorn nu crede că ''Reinheitsgebot'' ar trebui eliminat, ci că Germania ar putea avea şi o reglementare care păstrează tradiţia şi reguli mai laxe care permit experimentarea. Până atunci, berarii germani vor trebui să cedeze creativitatea străinilor.

Sursa AGERPRES


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti