Logo
Imprimă această pagină

Arena Culturilor Vegetale, o întâlnire a specialiștilor

Fermierii din Nord-Estul țării beneficiază de o serie de întâlniri tematice organizate de ABplus Events, în cadrul cărora află noi informații și dialoghează cu reprezentații autorităților locale. Un astfel de eveniment a avut loc la jumătatea lunii iulie în localitatea Târgu Frumos din județul Iași unde agricultorii au analizat o serie de loturi demostrative și au participat la o dezbatere ce i-a avut ca invitați speciali pe domnul ministrul al Agriculturii, Achim Irimescu și președintele LAPAR, Laurențiu Baciu.

15 loturi demonstrative

Locația evenimetului din acest an a fost ferma Agricola Târgu Frumos, aleasă nu întâmplător, după cum susțin orzanizatorii, ci pentru că pe de o parte asigură o vizibilitate maximă, iar pe de altă parte, reprezintă un model pentru toți fermierii din zonă. „Am ales ca în acest an să colaborăm cu un important fermier din zona, este vorba despre domnul Andrici, directorul general de la Agricola Târgu Frumos - o fermă care a demonstrat că face agricultură de performanță și poate fi un exemplu pentru alți fermieri. Loturile din acest an arată foarte bine, am fost ocoliți și de grindina care a făcut ravagii în apropiere și credem că această platformă a indicat agricultorilor din regiunea de nord-est potențialul hibrizilor și a produselor de protecție a plantelor, tocmai pentru că rezultatele s-au văzut direct în câmp. An de an, odată cu această arenă invităm și reprezentanții autorităților pentru a dialoga cu fermierii. La întâlnirea din acest an au participat peste 1.000 de fermieri, de la cei care dețin câteva hectare,până la marii fermieri, care au intrat în dialog cu reprezentații MADR-ului și a instituțiilor locale”, a declarat Florin Mindirigiu, organizatorul evenimentului.

Pentru ediţia din acest an a evenimentului, ABplus Events a pregătit pentru fermieri şi 15 loturi demonstrative însămânţate cu principalele culturi de primăvară – porumb, floarea soarelui şi soia – aparţinând companiilor de inputuri Adama, Summit Agro, Saaten Union, Caussade Semences, Ragt Seminte, Arysta Lifescience, Limagrain, Chemark Rom, Nufarm şi Lebosol. 

Cercetarea în mâna a 40 de oameni

Dezbaterea din acest an l-a avut ca invitat special pe domnul Achim Irimescu, ministrul Agriculturii și Dezvoltarii Rurale, care a specificat strategia pentru perioada 2017-2018.

“Aș vrea să încep cu ultimele vehiculări în ceea ce privește o posibilă ieșire din Uniunea Europeană a României. Cred că nu există vreun fermier care să nu își dorească ca țara noastră să rămână membră UE. În acest sens, numai dacă ne referim la bugetul pe care UE îl oferă României, aproape 3 miliarde de euro/an pe care le transferăm în agricultură, iar înainte de aderare, în timp ce bugetul MADR-ului ajungea undeva la 400 de milioane de euro, ne putem da seama care ar putea fi consecințele. Dacă vorbim de perioada 2017-2020, este foarte important de știut ce sume avem alocate. Asfel ciferele indică 20 de miliarde de euro, dintre care aproximativ 8 miliarde pentru dezvoltare rurală, diferența fiind alocată plăților directe și măsuri de piață. Este important să vedem pe ce măsuri vom accesa acești bani, de aceea discutăm în permanență cu reprezentații fermierilor”, a declarant ministrul de resort.

O altă problemă pusă în discuție de reprezentanții zonali ai stațiunilor de cercetare-dezvoltare a fost aceea a situației cercetării agricole românești. În acest sens, ministrul a declarat: "Cercetarea agricolă românească este în colaps. Planul propus îl știți deja: anularea datoriilor și înființarea unei instituții în care să lucreze doar 40 de oameni care să își facă datoria. Salariile în acest domeniu sunt de mizerie. Un cercetător cu experienţă câştigă în medie 1.400 lei pe lună. Am discutat şi cu primul ministru, dar şi cu reprezentanţii producătorilor aceste aspecte. Avem un proiect pe masă, de restructurare a cercetării, pe care vrem să îl discutăm săptămâna viitoare. Ne-am gândit ca toate institutele de cercetare, toate staţiunile din subordinea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS), să fie preluate de un institut naţional, cu 40 de angajaţi, nu mai mult, care să facă gestiunea corectă a cercetării. Vrem să mobilizăm şi mediul de business, să avem parteneriate publice-private în domeniul cercetării agricole. În cazul în care reuşim să promovăm acest act legislativ, deoarece sunt mulţi colegi din ASAS care nu sunt de acord cu acest proiect, vrem să anulăm datoriile şi să finanţăm corespunzător. Este clar că de această dată nu anulăm datoriile decât cu restructurarea cercetării. Altfel nu vom fi de acord! Vrem să acordăm măcar 3.000 lei net pe lună la un tânăr care se duce în cercetare, pentru că nu reuşim să atragem tinerii în acest domeniu fără a le oferi salarii decente, avem această posibilitate de la buget. Cercetarea trebuie să se adreseze fermierilor, ea nu trebuie ținută la borcan, ci trebuie să fie în câmp, acolo unde sunt și fermierii. Am mai adoptat recent o ordonanţă foarte importantă, ca şi staţiunile didactice să poată primi subvenţia la hectar. Am venit deja cu nişte măsuri, dar nu este suficient”.

“Când subvențiile nu vor mai fi, APIA și AFIRUL vor dispărea”

Prezent la eveniment, președinte LAPAR, domnul Laurențiu Baciu a subliniat: "E un mare deranj în toate instituțiile statului. Singurul om care mai vrea să facă ceva pentru agricultură e ministrul Irimescu, dar e tot mai greu pentru că, după cum se spune <e apa tot mai mică în bazin>". Această idee a completat afirmația ministrului care s-a arătat deranjat de atitudinea unora dintre angajații APIA: „Nu pot să nu menţionez atitudinea unor funcţionari din cadrul APIA. Nu spun că toţi din APIA sau din AFIR sunt aşa, avem oameni buni în aceste instituţii, dar şi mulţi care nu fac cinste. Am discutat ieri cu un fermier care s-a adresat APIA pentru a afla de ce nu a primit încă banii. I s-a transmis că dosarul îi este gata, dar banii o să îi ia abia în toamnă, că aşa ar fi zis ministrul. Ca să dăm cu noroi în ministru… Eu le-am spus: Voi nu sabotaţi ministrul, ci pe bieţii fermieri care aşteaptă cu disperare banii! Din păcate, sunt destul de mulţi din APIA care nu înţeleg acest lucru şi au impresia nenorocită că ei dau banii şi că fac astfel un favor fermierilor. Aceasta este una dintre marile probleme cu care ne confruntăm în acest moment şi sper să se schimbe această mentalitate foarte păguboasă. Cele două agenţii, APIA şi AFIR, există pentru că dumneavoastră, fermierii, existaţi şi aveţi de luat subvenţii. În momentul în care aceste subvenţii nu vor mai fi, cele două instituţii vor dispărea fără niciun fel de probleme.”

Intens dezbătute au fost și temele care vizează înființarea unui Fond Mutual, acesta fiind una dintre prioritățile următoare ale ministerului, precum și legea vânzării terenurilor agricole, dar și securitatea alimentară.

Concluziile eveniemntului le-a trasat origanizatorul, domnul Florin Midirigiu, director general al Abplus Events: „ Consider evenimetul ca fiind unul reușit. Culturile arată bine, iar pe parcursul dezbaterii ce a durat mai bine de 2 ore și jumătate, cursul discuției a vizat întocmai problemele actuale și cred eu că agricultorii au aflat o parte dintre răspunsurile pe care le așteptau, iar reprezentanții autorităților au luat la cunoștință și vor demara proiecte pentru ca agricultura din această zonă a țării să fie într-o continuă dezvoltare.”

Loredana Larissa SOFRON

Articole înrudite

Articole recente - Lumea Satului

Revista Lumea Satului