Social 01 Octombrie 2015, 13:43

25 de ani de diplomaţie între Republica Coreea şi România

Scris de

• Interviu cu Excelenţa sa PARK Hyo-Sung, Ambasadorul Republicii Coreea în România

Republica Coreea a aniversat 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice cu ţara noastră printr-un eveniment dedicat oamenilor de afaceri. Timp de două zile, 16-17 septembrie, sala Crowne Ballroom a hotelului Crowne Plaza din București a găzduit întâlniri de afaceri tête-à-tête între reprezentanţii a 30 de companii coreene și cei ai mediului de afaceri din România, precum și o expoziţie cu cataloage de prezentare a unor produse ce tind să intre pe piaţa românească. În acest context, cu amabilitatea gazdei evenimentului – Ambasada Republicii Coreea la București, am avut ocazia de a face cunoștinţă chiar cu excelenţa sa domnul Ambasador Park Hyo-Sung

– În primul rând vă mulțumesc pentru amabilitatea de a acorda acest interviu revistei Lumea Satului. Reprezentând o revistă specializată pe agricultură, vă propun să vorbim cu prioritate despre acest domeniu și v-aș întreba ce pondere are agricultura în ansamblul economiei.

– Și eu vă mulțumesc pentru oportunitatea acestui interviu. În ceea ce privește ponderea pe care o ocupă agricultura în economia noastră vorbim de 2,6% din Produsul Intern Brut (PIB), în condițiile în care populația implicată în agricultură este de doar 7 procente. Este o contribuție destul de scăzută față de România, care contribuie cu 8,1% din PIB în ansamblul economiei şi care are 29% din populație implicată activ în agricultură. Acest lucru se întâmplă pentru că, din păcate, numărul agricultorilor este în declin. Există o îmbătrânire în acest sens.

– Pe ce se bazează agricultura coreeană și ce produce, mai exact?

– Republica Coreea este o țară care importă foarte multe alimente. Spre exemplu, în anul 2013 a importat din România produse în valoare de 200 milioane de dolari, în principal cereale, cum ar fi porumbul. Dacă analizați cifrele din domeniul agriculturii din Coreea, acestea nu sunt impresionante. Respectăm totuşi acest domeniu. Există chiar şi o maximă coreeană care spune că „agricultura este coloana vertebrală a unei națiuni“. Producem orez, secară, grâu, porumb, fasole, însă producția nu este una foarte mare, de aceea importăm din alte țări. Rata resurselor suficiente este de 47%. Orezul rămâne în țara noastră un aliment de bază, această cereală fiind protejată de guvernul nostru. Însă de acum înainte ne gândim să deschidem piața pentru orez, bineînțeles sub regulile impuse de Organizația Mondială a Comerțului.

– Ce puteți să ne spuneți despre sectorul zootehnic din țara dumneavoastră?

– Și în acest sector importăm mult. Avem ferme, dar nu suficiente, așa încât suntem nevoiți să importăm atât animale cât și carne de porc, vită şi mai puțin păsări.

– Care sunt în acest moment relațiile diplomatice dintre Republica Coreea și România? Există parteneriate încheiate între cele două țări?

– Ambele țări au depus eforturi în dezvoltarea relațiilor diplomatice încă din 1990. Anul acesta sărbătorim 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice și vă pot spune că 2008 a fost un moment important pentru că cele două țări au încheiat un parteneriat strategic. De altfel, Coreea este singura țară din Asia care a încheiat un parteneriat strategic cu România. În ceea ce privește relațiile comerciale, Coreea este a doua țară în ceea ce privește exportul de produse către România după China.

– Pe ce se bazează acest parteneriat, ce vizează?

– Este o paradigmă complexă care acoperă mai multe domenii precum cel politic, economic, cultural. Ambele țări au depus eforturi pentru a îmbunătăți relații bilaterale, mai ales în domeniul agriculturii. Chiar ieri a fost semnat un contract între compania coreeană Lowe of Soil și Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri de la Dăbuleni. Conform acestui contract cartofii dulci vor fi produși în vederea exportului către alte țări europene. Acesta este un exemplu important de cooperare bilaterală în domeniul agriculturii. Aș dori să menționez că acest contract face parte dintr-un program de schimb de experiență între Coreea și România. Războiul coreean, care a avut loc între 1950 și 1953, a adus un prejudiciu important economiei. În 1961 PIB-ul pe locuitor era sub 80 de dolari, față de cel de astăzi, când vorbim de 28.000 dolari. La acea vreme milioane de oameni trăiau în sărăcie și mulți se bazau pe agricultură.

România are condiții foarte bune în ceea ce privește agricultura. Aproximativ 65% din terenul României este arabil, prin comparație cu Coreea care are doar 17% teren arabil. În plus, are un climat favorabil culturilor şi oameni muncitori. Noi putem veni însă cu experiența și tehnologia necesare acestui domeniu.

– Ați anticipat întrebarea mea. Cum vedeți agricultura românească și ce au fermierii de învățat de la poporul dumneavoastră?

– România poate să acționeze mai bine pe viitor. Problema este lipsa mecanizării, a administrației eficiente în ceea ce privește mediul rural și accesul limitat la sistemul de credite. România are nevoie de o dezvoltare a acestor politici și sper ca Ministerul Agriculturii să continue să le dezvolte pentru a îmbunătăţii mediul agricol.

– Lipsa irigațiilor este o problemă în România. Ce putem învăța din experiența coreeană pe acest domeniu?

– Este o întrebare dificilă pentru că nu sunt expert în domeniu. Pot spune însă că și fermierii coreeni se confruntă cu lipsa apei. Am încercat de-a lungul timpului să dezvoltăm mecanisme care să ofere apă agriculturii. Am construit rezervoare, baraje, dar încercăm să utilizăm sursele de apă cât mai raţional, astfel încât să nu o risipim.

– Cu ce v-a cucerit România până acum?

– Atât mie, cât și soției mele ne plac sarmalele, micii, tochitura şi mămăliga. Preferatele mele sunt ciorba de burtă şi fasolea cu ciolan. Îmi place mult și vinul românesc, despre care pot spune că este unul dintre cele mai bune. De fiecare dată când organizez dineuri la reședința mea și când sosesc delegații de la Seul le ofer vin românesc.

Patricia Alexandra POP


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti