Sectorul avicol din România va încasa din exporturi circa 262 de milioane de euro în 2012
Sectorul avicol din România va încasa din exporturile de carne de pasăre, preparate de carne de pasăre şi ouă circa 262 de milioane de euro în 2012, potrivit datelor estimate de Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR).
"Exportul de carne de pasăre şi preparate din carne de pasăre în anul 2012 este estimat la circa 98.000 de tone, cu o valoare de 236 de milioane de euro, în creştere cu 49% faţă de anul 2011. De asemenea, exportul de ouă consum este estimat la 200 de milioane de ouă cu o valoare de 26 de milioane euro", a declarat, miercuri, preşedintele UCPR, Ilie Van.
UCPR estimează o creştere a producţiei de carne de pasăre cu circa 10% mai mare în 2012 decât în 2011 şi cu circa 5 procente pentru producţia de ouă.
În primele şase luni din acest an, producţia de carne de pasăre în viu a înregistrat o creştere cu circa 8-10% faţă de aceeaşi perioadă din 2011, până la 250.000 de tone, estimările pentru întregul an 2012 fiind de 440.000 - 450.000 de tone.
Crescătorii de păsări consideră că nu vor fi creşteri de preţuri la poarta fermelor în perioada următoare datorită ofertei suficiente existente pe piaţă. Consumul intern de carne de pasăre se ridică la aproximativ 400.000 tone, peste 85% fiind susţinut din producţia internă.
Ilie Van a precizat că sectorul avicol a avut de câştigat în acest an datorită sprijinului acordat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) prin diferite politici agricole.
"MADR a suplimentat fondurile bugetare pentru programul european de bunăstare a păsărilor şi a promovat pachetul legislativ pentru transferul finanţării programului de bunăstare din fonduri europene. Producătorii avicoli sunt adepţii dialogului lucrativ instituţionalizat cu autorităţile competente, ca fiind modalitatea cea mai eficientă de soluţionare a problemelor din sector", a adăugat Ilie Van.
În UCPR activează peste 200 firme avicole, care deţin în jur de 550 de ferme, primele 15 mari companii asigurând 60% din producţia de carne de pasăre. În România sunt circa 150 de producători de ouă, dintre care 35 sunt de mari dimensiuni, aceştia realizând 85% din producţia industrială românească. Producţia anuală de ouă se ridică la circa 1,36 de miliarde bucăţi.
Principalele companii din industria avicolă de pe piaţa românească sunt Transavia, Agricola Bacău şi Avicola Crevedia.
SursaAGERPRES
- Articol precedent: România, un model pentru Marea Britanie, în domeniul apiculturii
- Articolul următor: Ajutor specific acordat producătorilor de lapte şi de carne de vită din zonele defavorizate