Social

Despre Delta Dunării, inclusă în Lista Patrimoniului Mondial Cultural și Natural Universal UNESCO, se spune deseori așa: „Constituie un adevărat muzeu al biodiversității, o bancă de gene naturală de valoare inestimabilă pentru patrimoniul natural universal.“ Cu o asemenea unicitate pe teritoriul său, județul Tulcea ar trebui să fie printre primele…
Mâncarea de gutui cu carne este o reţetă tradiţională la cuptor. O mâncare ardelenească veche, de toamnă, parfumată, dulce-acrişoară şi extrem de gustoasă. Gutuile merg grozav cu cubuleţele fragede de carne de pui, viţel sau porc, mai ales când sunt caramelizate şi coapte încet. Reţeta aceasta de mâncare de gutui…
Când întrebi ce-ar trebui să vizitezi în Maramureș, răspunsul vine instantaneu: Cimitirul Vesel de la Săpânța. Pe Internet se generează 570.000 de rezultate în 65 de secunde. Sau Bârsana, una dintre cele 8 biserici din patrimoniul UNESCO, cu peste 2 milioane de rezultate în motoarele de căutare. Ori mocănița de…
În numărul trecut am început o serie de rețete inspirate din preparatele culinare realizate în mănăstirile grecești și cretane și, după rețeta pentru Litie, vă propunem un preparat pe bază de spanac. Gustos și foarte sănătos, spanacul are un conținut important de fier, acesta fiind foarte important pentru organism deoarece…
Este frumoasă, dar deloc uşoară perioada adolescentină. Avem parte de dezamăgiri, emoţii, gânduri care uneori ne împing la acţiuni întreprinse dintr-un impuls specific vârstei. Sunt fapte care, pentru un adult, având experienţa mai multor ani de viaţă, par poate uşor de depăşit. Este vârsta la care apar momente în care…
Începând din acest număr, vom publica rețete inspirate din bucatele preparate în mănăstirile grecești și cretane. Arta culinară grecească se bazează pe ingrediente puține și pe un procedeu simplu de preparare. Chiar dacă se folosesc puține elemente, gustul este versatil și desăvârșit, amintind de Orient. Este o dietă mediteraneană simplă…
În anul 2019, relevă datele statistice publicate de INS, activitatea din sistemul sanitar-public și privat s-a desfășurat în peste 63 mii de unități sanitare. Dintre acestea, 51 mii erau și sunt în mediul urban, iar 12 mii în mediul rural. La o populație rezidentă de 19.414 mii de persoane, din…
Vânătoarea este pentru unii oameni un sport recreativ, de aceea ei trebuie să aibă înainte de toate foarte multă răbdare și o bună rezistență fizică, spun specialiştii. Totodată, cei care doresc să devină vânători trebuie să învețe meșteșugul de a trage la țintă, să urmeze un curs teoretic și practic,…
Se spune că nu cunoaștem suficient o cultură, o țară, un popor până nu gustăm din bucatele tradiționale. Rețete vechi păstrate cu strictețe și transmise din generație în generație provoacă maeștrii bucătari ce se întrec să le afle tainele. Pentru că am avut șansa de a călători prin aproape toată…
Rămân la părerea că un interpret de muzică populară – de fapt, de orice fel de muzică – trebuie să cânte nu doar din... gură, ci din toată ființa, fibra și ființa sa pentru a face cântecul nemuritor, pentru a ajunge la inima auditoriului și a-l face să vibreze de…
Județul Ilfov a livrat, în 2019, cea mai bogată comună din România – Chiajna, cu un buget total de 79,27 milioane de lei și unul de venituri proprii uriaș, de 66,9 mil. lei. Ultima cifră reflectă puterea economică a localității. Astăzi vă propunem să aflăm cum au devenit satele din…
„Brozbele“ cu semnificația „napi“ se găsesc destul de rar în prezent, fiind cultivate în zone restrânse din Banat (zona Caransebeș - Reșița) și din Ardeal (zona Hunedoara – Valea Jiului). Astfel, „mâncarea de brozbe“ se prepară în special în Banatul de Munte, dar se poate întâlni și în Ardeal (zona…
Casa Ostra, din Muzeul Satului Bucovinean, găzduiește, în perioada verii, o expoziţie intitulată „Şi păpuşile poartă ie“, organizată de Muzeul Naţional al Bucovinei şi Asociaţia „Muzeul Jucăriilor“ din Bucureşti. Pasionaţii colecţionari Cristian şi Mihail Dumitru, reprezentanţii Asociaţiei „Muzeul Jucăriilor“, au adus la Suceava 367 de păpuşi, toate îmbrăcate în costume…
Gastronomia dobrogeană este puternic influențată de comunitățile etnice precum cele ale turcilor, tătarilor, grecilor și rușilor lipoveni. Meleaguri binecuvântate de bunul Dumnezeu, ținuturile Dobrogei sunt situate între Dunăre și Marea Neagră și de aceea alimentația dobrogenilor este bogată în pește. Preparatele din pește sunt însă completate de garnituri de orez…
Dacă nu știați, tocana pentru mahmureală este una dintre cele mai vechi rețete din lume. De origine din Orientul Mijlociu ea datează din anul 900 după Hristos. Fascinația față de Orient a început în perioada Iluminismului și așa au ajuns europenii să se inspire foarte mult din obiceiurile și tradițiile…
Odată cu venirea verii simți nevoia să mănânci altceva, să consumi cât mai multe legume și lichide. Un preparat ideal în acest sens este supa de cartofi cu ciuperci, șuncă și chimen. Un deliciu sățios și gustos. Încearcă și tu rețeta… Timp de preparare: 45 de minuteFierbere: 24 de minutePorții:…
Recent apărută la Editura Terra Nostra, cartea prof. univ. dr. ing. Ion Bold aduce în actualitate problema cadastrului în evoluția sa istorică, în interrelație cu proprietatea și organizarea teritoriului. Evenimentul coincide cu împlinirea a 120 de ani de la lansarea cărții generalului C. I. Brătianu (1899) care a acreditat necesitatea…
Este o gustare specifică Bucovinei, delicioasă şi uşor de preparat, care îmi aminteşte de anii copilăriei. Un deliciu pentru unii, ceva de neimaginat pentru alţii. Pentru tine cum este? Ingrediente: (pentru 2 porţii) 400 ml de smântână; 500 g de căpşune; 150 g de zahăr tos. Mămăligă: 350 g de…
Sfârșitul anului 2019 a marcat trecerea către o perioadă umanitară și economică pentru care se pare că nu am fost pregătiți. Dezlănțuirea virusului Covid-19 în Asia și mai apoi pe celelalte continente a pus din nou omenirea în fața unor realități care apar ciclic în istorie. Economia este în continuare…
Nimic nu este mai plăcut, pe caniculă, decât umbra generoasă și plină de parfum a coniferelor. Din fericire, acestea vin la pachet cu multe alte avantaje: purifică aerul, izolează fonic și oferă un aspect impecabil grădinii. Și încă ceva... ne putem bucura de toate aceste beneficii fără să mai fim…
Odată cu venirea verii avem tendința de a consuma preparate mai „ușoare“, dar care să fie, în același timp, sățioase, gustoase și gătite cu legume de sezon. În acest sens venim cu o propunere din cartea de bucate a bunicii: supă de ardei roșu cu smântână. Un deliciu, care poate…
Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti