600x250 v1

Silvicultura 18 Mai 2021, 16:26

Regia Națională a Pădurilor. Stadiul campaniei de împădurire 2021

Scris de

Potrivit Codului Silvic, 15 martie-15 aprilie este luna plantărilor. Regia Națională a Pădurilor-Romsilva și-a propus pentru anul 2021 o campanie de primăvară-toamnă prin care va regenera și împăduri terenurile forestiere din România. Campania de primăvară din acest an 2021 a început încă din luna februarie și se estimează până la sfârșitul lunii mai, în dependență de condițiile meteorologice. Romsilva își propune să regenereze la nivel național cca 12.600 hectare – 8.000 hectare naturale și 4.600 hectare regenerări artificiale. De remarcat că, în medie, 64% din suprafața forestieră sunt regenerări naturale.

Marius-Nicolae Ureche, șeful Serviciului Regenerarea Pădurilor, ne-a declarat că, deși suntem în contextul pandemic Covid-19, Romsilva și-a continuat activitatea în mod obișnuit. Campania de împădurire de anul trecut precum și de anul acesta nu a fost afectată în vreun fel de pandemie. Lucrările au fost efectuate în continuare cu ajutorul echipelor proprii și a firmelor specializate.

Rep.: Care este strategia de împădurire pe termen mediu pentru campania din primăvara 2021?

– Campanie de regenerare urmărește evoluția exploatării masei lemnoase. Conform Codului Silvic suntem obligați ca în maximum 2 ani să regenerăm aceste suprafețe ca urmare a cererii pieței. Urmează să urmărim cât este regenerată natural și cât artificial pentru a interveni în lucrările de plantare.

Rep.: Care este diferența dintre campania de primăvară și cea de toamnă?

– Campania de primăvară este cea mai importantă, ocupă 72% din volum. Se axează mai mult pe deal și munte, iar campania de toamnă este axată pe zona de câmpie și sud-est a țării.

Rep.: Dacă ar fi să avem o hartă a împăduririlor, în care din județe au fost făcute mai multe plantări de puieți?

– Se plantează în anumite zone care au o suprafață mare a fondului forestier și exploatările au un volum mai semnificativ. În primăvara aceasta, regenerările artificiale, adică plantările cum le știe toată lumea, au fost în Suceava – 1.058 ha, Maramureș – 236 ha, Cluj – 219 ha, Sibiu – 156 ha, Neamț – 154 ha etc. Pe site-ul oficial Romsilva există o hartă interactivă prin care publicul poate observa punctele în care se execută aceste lucrări și șantierul de împădurire.

Rep.: Ce specii silvice au fost folosite anul acesta?

– Folosim între 21-26 milioane de puieți în fiecare an produși din pepenierele proprii. Anul acesta printre specii se regăsesc molidul – 10.6 mil, apoi brad – 2 mil., larice – 600 mii, gorun – 2.5 mil., stejar – 1.6 mil., paltin – 1.8 mil. și altele.

Rep.: Ce ne puteți spune despre defrișarea ilegală a pădurilor?

– Termenul de defrișare despre care tot se vorbește este folosit greșit deoarece înseamnă că într-o suprafață se taie toți arborii ilegal sau legal. Defrișare înseamnă să tai arborele respectiv și să schimbi destinația terenului, nu mai e pădure, ci pășune sau teren arabil. Termenul corect este tăieri ilegale. Romsilva și-a manifestat întotdeauna disponibilitatea de a trimite specialiști la fața locului și de a verifica dacă au fost comise defrișări ilegale.

De asemenea, Marius-Nicolae Ureche a mai declarat că Regia Națională a Pădurilor îi sprijină gratis pe cei care doresc să își împădurească anumite suprafețe de teren, sursa financiară fiind bugetul statului.

„Pe lângă puieții pe care îi producem, avem și un excedent pe care îl putem oferi doritorilor care vor să își împădurească anumite terenuri particulare. Ei pot apela la Legea nr. 32 din 1994, Legea Sponsorizării. Am aprobat pentru anul 2021 un volum de 500 mii puieți din excedentul de puieți forestieri pe care îi avem pentru această sponsorizare. Doritorii se pot adresa direcțiilor silvice din raza de unde locuiesc și li se vor solicita anumite acte doveditoare precum că sunt proprietari, ca mai apoi să beneficieze gratuit de sponsorizarea cu puieții forestieri.“

Pe lângă campania de împădurire primăvară-toamnă 2021, Romsilva și-a propus și o campanie de realizare a unor Perdele Forestiere de protecție. Programul Perdele Forestiere a fost finanțat în 2018 și are ca și obiectiv protecția terenurilor agricole contra factorilor climatici dăunători și pentru ameliorarea condițiilor climaterice din perimetrul apărat. Este vorba de protejarea solului supus fenomenelor de eroziune, protecția căilor de comunicație și de transport, în special împotriva înzăpezirilor. De asemenea, pentru protecția digurilor, malurilor contra curenților, viiturilor, gheții etc. Dar și pentru protecția localităților și a diverselor obiective economice și sociale.

Rep.: În ce stadiu este acum acest program?

– Au fost plantate 75 hectare. Ne-am axat de-a lungul autostrăzii A2 Călărași-Constanța pe o distanță de 25 km. La ora actuală avem 6 obiective, urmează exproprierile, în toamna anului 2021 vom putea demara campania de plantare a acestora, 6 sunt pe autostrada A2 și 2 obiective DN24 în cadrul direcției silvice Brăila. Aceste lucrări se vor scoate la licitație, vor veni firme specializate, iar Romsilva acordă asistența tehnică.

Rep.: În cât timp va fi finalizată această campanie de înființare a perdelelor forestiere de protecție?

– În funcție de predarea amplasamentelor după expropriere. Noi ne putem apuca de aceste perdele doar după finalizarea expropierii. Avem documentațiile întocmite, formulele și schemele de plantare, în intervalul săditor necesar; rămâne numai să ne apucăm de treabă, a conchis Marius-Nicolae Ureche.

Liliana Postica


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti