Maldive, cea mai mică țară din Asia! Destinația perfecta pentru îndrăgostiți
Plaje exclusiviste cu nisip alb, apă în nuanțe turcoaz și verde închis, scuba, snorkeling, liniște, răsărituri de vis și apusuri de poveste... Iată doar câteva motive pentru o escapadă în Maldive.
Perfectă pentru cuplurile de îndrăgostiți, Maldive a devenit o destinație populară atât pentru vedete, cât și pentru cei care preferă căldura pe timpul iernii. Cele aproape 1.200 de insule, dintre care sunt locuite doar 200 și 110 sunt destinate exclusiv turismului și resorturilor de lux, formează un arhipelag în Oceanul Indian, în partea de sud a Asiei. Cea mai bună perioadă pentru a face o vacanță aici este martie-aprilie, excluse fiind lunile decembrie și ianuarie pentru că sunt cele mai aglomerate. În restul anului, din mai-iunie și până în noiembrie, este plăcut doar pentru cei care iubesc ploaia pentru că atunci este perioada musonilor. Dar până la urmă este ceva normal, doar este foarte aproape de Ecuador totuși.
Important de menționat este și faptul că Maldive este considerată una dintre cele mai sigure țări din lume. Explicația este cât se poate de simplă: insulele sunt mici, izolate una de cealaltă, și, pe cale de consecință, sunt ușor de controlat.
Maldive este alegerea ideală pentru cuplurile proaspăt căsătorite care vor să-și înceapă căsnicia cu o lună de miere în liniște, la umbra unor palmieri, pe plaja cu nisip fin și apă limpede în nuanțe turcoaz și verde închis – depinde cum bate soarele. Spre deosebire de majoritatea plajelor din lume, aici, în Maldive, nisipul plajelor este alb. Care este explicația? Ei bine, nisipul galben-auriu este din cuarț, iar cel alb este din pudră fină de corali. Doar 5% din plajele planetei au nisip alb, restul având nisip galben.
Paradisul exotic are ce oferi și pasionaților de snorkeling și scuba-diving. Experiențele sunt de neuitat, în special pentru cei care vor să vadă speciile de pești în habitatul lor natural. Apropo, știați că în Maldive sunt în jur de 2.000 de specii de pești? Cei care vor face scuba-diving vor avea chiar șansa de a vedea cât mai multe specii din aceștia. Pentru cei care se tem să se scufunde la adâncime rămâne varianta snorkelingului. În afara celor 2.000 de specii de pești, turiștii mai pot admira și speciile de țestoase. Ei bine, da, Maldivele stau foarte bine la capitolul diversitate biologică. Iar acest aspect este confirmat și de faptul că aici se găsesc cinci din cele șapte specii de țestoase din lume.
Paradis și pentru gurmanzi
Maldive este o destinație bună și pentru cei care adoră preparatele din pește și fructe de mare: creveți, homari, sute de specii de pești, legume și fructe din partea locului. Dar lista nu se oprește aici. Bucătăria Maldivelor este un amestec – „fusion” al bucătăriilor vecinilor săi, respectiv India și Sri Lanka. Drept urmare, și aici vom găsi mâncăruri condimentate, curry, arome din cele mai sofisticate. Mâncărurile Maldivelor sunt versatile și se adresează tuturor, inclusiv vegetarienilor. Un exemplu de preparat foarte popular este salata cu ton afumat, ceapă, lămâie și nucă de cocos. Această salată se mănâncă la micul dejun cu pâine Roshi. Nu lipsesc nici curry de pește sau curry vegetarian, iar pentru cei care iubesc cocktailurile cu fructe exotice aici este un fel de paradis. Nimic nu este congelat, totul este proaspăt. Spre deosebire de fructele pe care le găsim noi în supermarket, cele de acolo au alt gust. Atenție, însă! Fiind o țară islamică, alcoolul este ilegal. Doar turiștii pot consuma alcool în hoteluri, cluburi, restaurante. Totuși, există reguli referitoare la alcool care îi vizează și pe turiști. De pildă, nu este permis să se aducă alcool în resorturi, dar nici să se scoată din resorturi. Se consumă doar acolo. Iar acest lucru este valabil și pentru carnea de porc. Și tot pentru că este o țară islamică, weekendul este diferit. În vreme ce în țările europene zilele de weekend sunt sâmbăta și duminica, în Maldive weekendul este vinerea și sâmbăta. Ei bine, da, duminica este o zi de luni...
Cu o altitudine medie de 1,8 metri de la nivelul mării, Maldive reprezintă cea mai joasă și plată țară din lume. De asemenea, este și cea mai mică țară din Asia (atât ca număr de locuitori, cât și ca suprafață), precum și cea mai mică țară islamică din lume. Punctul cel mai înalt din țară este de 2,3 metri în Insula Villingili. După Maldive urmează Quatar, cu o altitudine medie de 18 de metri de la nivelul mării. Din cauza înălțimii mici deasupra nivelului mării și a eroziunii solului insulele Maldive se scufundă câte puțin în fiecare an. Iar dacă se continuă în acest ritm se estimează că insulele vor fi sub ape în următorii zece ani. De altfel, pentru a trage un semnal de alarmă în privința acestui risc și pentru a întări efectele negative ale încălzirii globale, în 2009 o ședință a guvernului maldivian s-a ținut chiar sub apă.
Creată de un prinț indian exilat
Poate părea greu de crezut, dar Maldive a fost înființată în jurul anilor 270 î. Hr. de un prinț indian ce fusese trimis în exil. Sri Soorudasaruna Adeettiya este primul rege al insulelor, la acea vreme purtând numele de Dheeva Maari, și fondatorul dinastiei Adeetta în Maldive. Această dinastie s-a sfârșit atunci când o regină a dinastiei Adeetta (numită și dinastia Solară) s-a căsătorit cu un prinț din dinastia Lunară Kalinga. Chiar dacă a fost creată de un prinț indian, religia Maldivelor este islamică. Maldive a adoptat islamul în 1153, iar de atunci a devenit religia oficială a țării cu tot ce implică aceasta. Regulile stricte, cum ar fi interdicția de a consuma alcool, sunt „încălcate“ doar în zonele turistice: cluburi, resorturi, restaurante. De altfel, simbolul islamului, semiluna, este prezentă și pe steagul Maldivelor. Semiluna este în mijlocul unui dreptunghi verde, ce simbolizează pacea și prosperitatea, iar pătratul verde și semiluna sunt încadrate de un dreptunghi roșu, ce simbolizează sacrificiul oamenilor care și-au pierdut viețile apărându-și țara. Maldive are și o Constituție strictă și, potrivit acesteia, doar musulmanii sunt numiți cetățeni ai țării. Orice altă religie sau credință în afară de islam nu este permisă pe teritoriul acestui stat creat de un prinț indian.
Simona Nicole DAVID