Romania

Hibrizii de varză Syngenta, vedete la Lungulețu

Hibrizii de varză Syngenta, vedete la Lungulețu
Distribuie:  

La jumătatea lunii octombrie, compania Syngenta a avut un eveniment de prezentare a celor patru hibrizi de varză din portofoliu, iar „scena“ aleasă în acest scop a fost ferma lui Mihai Neagu din comuna Lungulețu, județul Dâmbovița. Locul nu a fost ales întâmplător. Lungulețu este unul dintre cele mai importante bazine legumicole pentru cartoful timpuriu și varză, iar Iulian Zafiu, reprezentantul Syngenta, spune că spre astfel de zone țintește compania, iar scopul este acela de a demonstra adaptabilitatea hibrizilor la diferite regiuni ale țării. Acesta ne-a mai spus că hibrizii prezentați, deși sunt deja consacrați, sunt testați an de an în loturile de cercetare și demonstrative. La Lungulețu s-a vorbit despre hibrizii Pruktor, Mavunor, Sarmalin și Escazu.

Despre Escazu se spune că este un hibrid extraordinar, fiind inclus în toate loturile pe care com­pania le-a înființat și care își confirmă în fiecare an potențialul de producție. Iulian Zafiu spune că este cel mai important hibrid din portofoliu pentru cultura de toamnă și este supranumit „steaua hibrizilor de varză Syngenta“. Acesta poate ajunge până la 4 kg, iar perioada de vegetație este cuprinsă între 80-90 de zile. Acesta valorifică foarte bine aproape orice teren, iar dacă este îngrijit și primește fertilizare adec­vată nu dezamăgește fermierul.

Pruktor este un hibrid care se pretează foarte bine pentru cultura timpurie, cu plantare cât mai devreme în martie – aprilie, dar se poate cultiva foarte bine și vara. În ferma lui Mihai Neagu acest hibrid a fost introdus și în cultura de toamnă. Perioada de vegetație este de 70-75 de zile, iar potențialul de creștere este de 1,5-2 kg. Poate ajunge și la 3 kg, dar acest lucru depinde foarte mult de tehnologie. La Lungulețu acest hibrid a ajuns la 2,5 kg.

Sarmalin a intrat în portofoliul Syngenta în urmă cu trei ani. Este un hibrid cu frunză foarte fină care se pretează foarte bine și la murat, dar și în stare proaspătă. Ca tehnologie este recomandat pentru cultura de toamnă, atunci când își valorifică cel mai bine potențialul. Acest hibrid are o toleranță foarte bună la Xanthomonas, o bacterioză care distruge culturile de varză, mai ales dacă sunt condiții favori­zante precum temperaturi ridicate și ploi. În 2014 a fost plantat în loturi la Peretu, lângă Alexandria, și a fost singurul hibrid care a rezistat acestei boli. Sarmalinul nu avea nici măcar o frunză pătată, asta deși și ceilalți hibrizi fuseseră stropiți cu produse pe bază de cupru.

Mavunor este un hibrid de varză plată, cu frunza fină și cotor micuț. Este cultivat mai ales în zona de vest a țării, acolo unde se cere acest tip de varză. Mavunor se pretează atât pentru consumul în stare crudă, dar și pentru murat, iar perioada de vegetație este de 80-85 de zile.

Tehnologie și tratamente

În funcție de hibrid tehnologia este diferită. Spre exemplu, pentru cultura de vară, unde se pretează Pruktor, este indicată o densitate de 50.000-55.000 de plante la hectar. Pentru cultura de toamnă este bine ca densitatea să scadă până la 35.000-40.000 de plante. Reprezentantul Syngenta spune că tehnologia ce urmează a fi implementată depinde foarte mult și de ceea ce își dorește fermierul. În momentul în care plantează trebuie să știe exact ce tip de varză vrea, pentru murat sau pentru consum în stare proaspătă. O varză viguroasă, spre exemplu, nu mai crește atât de mare dacă densitatea este peste 50.000 de plante la hectar. Ca recomandări pentru tratamentul verzei compania recomandă insecticidul Affirm, recomandat pentru fluturele alb al verzei. În anii cu temperaturi foarte ridicate, acesta poate cauza probleme foarte mari în cultura de varză. Dacă acest fluturele își depune ouăle și nu sunt aplicate tratamente, omizile intră în varză și îi depreciază calitatea, iar pe rănile lăsate se pot instala ciuperci care distrug toată varza. Karate Zeon și Actara se folosesc împotriva puricilor și moliilor. Dual Gold este un erbicid epicular recomandat înainte de înființarea culturii, iar Fusilade este un gramenicid ce se aplică împotriva buruienilor cu frunză îngustă – pir și costrei – în perioada de vegetație. Cel mai nou produs, Ortivatop, este un amestec între două substanțe active, azoxistrobin și difenoconazol, care existau pe piață, dar nu în această combinație. Acesta este recomandat pentru tot complexul de boli foliare – pătări, făinări, alternarioze, antracnoze etc. – și are omologare foarte largă, pentru toate legumele. Doza este unică, și anume un litru pe hectar.

„Am așteptat evenimentul acesta pentru că este important și pentru noi. Deși fermierii cunosc deja hibrizii de varză și conopidă din portofoliul nostru, vrem să îi readucem în atenția lor pentru a deveni și mai cunoscuți. Și asta nu doar pentru că sunt frumoși și colorați, ci pentru că au performanțe și potențial. În consecință, sperăm ca tot mai mulți fermieri să îi asimileze în programul de cultură.“

GALERIE FOTO


Laura ZMARANDA

Revista Lumea Satului nr. 21, 1-15 noiembrie 2016 – pag. 24-25

hibrizi, varza, hibrizi de varza, Lunguletu

Alte articole: