Imprimă această pagină
Pomicultura 23 August 2020, 17:21

Soiuri de pere văratice

Scris de

Asemenea merelor, perele sunt considerate fructe de toamnă, însă există și soiuri mai timpurii care pot fi savurate înainte încă din lunile de vară. Se preferă în acest caz soiurile cu fructe zemoase, care se coc repede, chiar dacă fructele nu se pot păstra prea mult timp. Ce-i drept, astfel de peri nu prea se regăsesc pe suprafețe mari în livezi, ci mai degrabă în gospodăriile oamenilor care vor să aibă fructe de calitate în fiecare perioadă a anului.

Favorita lui Clapp

Este cel mai cunoscut soi de pere de vară din țară și are diferite denumiri în funcție de zonă. Pomul este viguros, rezistent la ger, are coroana sferică și fructifică pe ramuri scurte. Fructele au între 180-200 grame, scurt piriforme, cu pielița verde-gălbuie pe partea umbrită, iar pe cea însorită devine roșie-cărămizie, cu puncte dese de rugină pe întreaga suprafață a fructului. Florile sunt albe, mici, parfumate și atrag multe albine. Pulpa este albă, foarte suculentă, dulce și aromată, însă la supracoacere se prăbușește în interior. Fructele ajung la maturitate în prima jumătate a lunii august, se consumă în starea proaspătă și rezistă în jur de o lună în depozit/beci.

Acest soi trebuie plantat în locuri cu multă lumină pentru ca dezvoltarea pomului să fie armonioasă, iar coacerea rapidă. La maturitate poate depăși 4 metri înălțime și este considerat acel păr pe care trebuie neapărat să-l ai în livadă sau grădină. În primii 3 ani de la plantare necesită tăieri de formare a coroanei, apoi în anul 4, se fac tăieri de întreținere și fructificare, iar aceste lucrări trebuie realizate în lunile februarie-martie.

Napoca

Napoca

Un alt soi românesc apreciat este Napoca. Așa cum indică și numele, este un soi obținut de cercetătorii de la Cluj-Napoca, ce oferă o producție de cca 25 tone/ ha. Pomul este rezistent la ger și fructifică atât pe ramuri scurte, cât și lungi. Are coroana larg piramidală, aerisită, înflorește destul de târziu, deci nu există riscul ca florile să fie expuse înghețurilor târzii de primăvară. Frunzele sunt verzi-gălbui, fructele sunt de mărime mijlocie, pot ajunge până la 170 g, pulpa este alb-gălbuie, suculentă, dulce, plăcut acidulată. Fructele se pot consuma în stare proaspătă, însă pot fi preparate în compot sau gem. Acestea se coc după data de 20 august, se pot păstra în jur de 3 săptămâni și rezistă foarte bine la manipulare și transport.

În ceea ce privește plantarea trebuie să știți că acest soi poate fi plantat pe orice tip de sol, însă are nevoie de spațiu atât între rânduri, cât și între plante deoarece pomii cresc viguros și au nevoie de lumină. Îngrijirea lor nu diferă față de tratamentele obișnuite dintr-o plantație pomicolă.

Busuioace2

Busuioace

Acest soi este recunoscut și apreciat datorită miezului roșu. Este un soi vechi, însă din ce în ce mai puțin întâlnit în livezi și grădini. Este rezistent la boli, ger și secetă și este un bun polenizator pentru toate soiurile de păr. Pomul este de vigoare mare, rodește abundent în buchete de până la 7 pere. Fructele sunt mici, au în jur de 50 grame, sunt piriforme, au coaja groasă și de culoare roșie-ruginie. Pulpa este fermă, are striațiuni roșiatice. Începând cu sfârșitul lunii iulie fructele ajung la maturitatea necesară pentru a fi consumate.

Acest soi se poate planta pe orice tip de sol, însă, la fel ca și în cazul altor soiuri de păr, necesită plantarea la o distanță mai mare pentru a asigura lumina necesară atunci când pomii ajung la maturitate.

Indiferent de soiul de păr pe care alegeți să-l plantați, trebuie să țineți cont de faptul că pomii au nevoie de atenție și îngrijire pentru a fructifica abundent și pentru a culege ulterior fructe de calitate. Perele sunt bogate în potasiu, sodiu, calciu, magneziu, fier și alte elemente nutritive esențiale organismului.

Larissa SOFRON


Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Articole recente - Lumea Satului

Articole înrudite