Lucrări în primăvara 2020 în livezile de pomi
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Pomicultura
În intervalul februarie-aprilie, în livezile clasice, intensive și super intensive pomicultorii fac următoarele lucrări de sezon: tăierile de formare a coroanei pomilor, evaluarea rodului pe ramuri puse în apă, urmate de tăierile de rodire și de regenerare, aplicarea îngrășămintelor starter pentru a susține formarea rodului, prezența sau absența bolilor și a dăunătorilor la fiecare specie și soi pentru aplicarea corectă a tratamentelor fitosanitare.
La toate tipurile de livadă, când este vorba de tăieri de formare și rodire trebuie să respectăm două principii de bază:
- Primul principiu este cel al treimii care spune că pentru a păstra echilibrul în coroana pomilor întotdeauna lăstarii laterali de pe tulpină și șarpante trebuie să fie, în cm, 1/3 din axul pe care sunt inserați, măsurat la baza lăstarului. Eliminarea acestuia se face anual la cep, în așa fel încât să eliminăm maximum doi lăstari pe fiecare etaj, urmărind formarea a trei etaje la livezile intensive și super intensive, iar la cele clasice a unui vas cu maximum trei șarpante.
- Cel de al doilea principiu se referă la încărcarea corectă a pomului cu ramuri de rod: 50-70% ramuri cu muguri roditori și numai 30% ramuri care nu poartă rod, eliminând semischeletul lung și subțire, lipsit de ramuri roditoare, urmărind repartizarea simetrică a ramurilor de rod în coroană. Anual, creșterea axului (săgeată) și a lăstarilor cu rod se scurtează, se transferă pe o nouă creștere pentru păstrarea înălțimii tulpinii, iar rodul este adus cât mai aproape de axul central, evitând fenomenul de centrifugare.
La pomii tineri se fac puține tăieri, urmărind aplicarea corectă a principiului treimii, iar după intrarea pe rod lăsăm alternativ pe ax lăstari cu rod și fără rod, la distanță de 10 cm unul de altul, şi eliminăm lăstarii tăind la bază cu un ciot de minimum 3 cm. Cel mai bine este ca aceste tăieri să fie executate în fază de buton, după trecerea înghețului, pentru a conștientiza ce trebuie să tăiem.
Îngrășămintele STARTER se încorporează la 30 cm și de obicei folosim îngrășăminte complexe de genul 30.15.10 câte 300-500 kg/ha; pomii au nevoie pentru creștere de mult azot, iar pentru fructificare de fosfor.
Ce tratamente efectuăm
De la desprimăvărare până la scuturarea petalelor tratamentele care trebuie aplicate sunt o completare a celor făcute în toamna anterioară prin care s-a urmărit: fertilizarea foliară, combaterea bolilor și a dăunătorilor, fenomenul de inducția florilor din primăvară. Bolile ce trebuie combătute sunt făinarea, rapănul și erwinia la semințoase, monilioza și tafrina la sâmburoase, iar dăunătorii care trebuie combătuți sunt afidele, păduchele din San José. Trebuie să asigurăm și capcane cu feromoni (difuzoarele cu feromoni) pentru combaterea viermilor la fructe și a minatoarelor la frunze, la speciile măr, prun și piersic. Aceste capcane au efect total timp de 105 până la 165 de zile, fără tratamente chimice.
În timpul înfloritului vom pune la fiecare hectar de piersic capcane cu feromoni (difuzoare) pentru dezorientarea masculilor atrași de AnarsiasiCyndia, 1.000 capcane de tipul ETSU ISONET A/OFM.
- Specia măr
- Specia prun
- Specia cireş
- Specia cais şi piersic
Ing. Petre EREMIA
Articole înrudite
- Soiuri de prun străine, larg răspândite în livezile din România
- În atenţia celor care deţin livezi şi pomi răzleţi!
- Ce tratamente se aplică în livezile de pruni
- Greșelile din primăvara 2018, de evitat
- Supraproducția de mere din 2018 ar putea lăsa merii fără rod la anul
- Grădina de lângă casă. Ce, când, cum, unde semănăm? (XI)
- Lucrări de sezon la cultura de cartof dulce „Obținerea lăstarilor în solar“
- Pierderi de peste 90% în livezile de cais și nectarin din cauza frigului
- Lucrări de primăvară în livezi
- Tăieri de fructificare la pomii fructiferi pas cu pas. Cum și de ce facem această operațiune
Articole recente - Lumea Satului
- Pixxaro™ Super - Inovația cu cel mai larg spectru de buruieni dicotiledonate anuale și perene combătute din cultura de cereale păioase
- Proiect de 6,7 milioane euro pentru stațiunea Borsec
- Beneficiarii sprijinului forfetar pot solicita AFIR suspendarea contractului ca urmare a efectelor pandemiei de COVID-19
- A început prohibiția generală la pescuit pentru anul 2021
- Comasarea terenurilor agricole, un subiect de interes major pe agenda comună a Clubului Fermierilor Români și Coaliției pentru Dezvoltarea României
- Protestul fermierilor din zona Moldovei
- Completarea Cererilor unice de plată se realizează pe site-ul APIA, accesând link-ul aplicației IPA-Online
- Buzăul de munte, terorizat de urși
- Producția vegetală la principalele culturi în anul 2020
- Pentru familia Ursu din Bogdănița luna martie este dedicată producerii răsadurilor