reclama youtube lumeasatuluitv
update 4 Jul 2022

Lucrări în primăvara 2020 în livezile de pomi

În intervalul februarie-aprilie, în livezile clasice, intensive și super intensive pomicultorii fac următoarele lucrări de sezon: tăierile de formare a coroanei pomilor, evaluarea rodului pe ramuri puse în apă, urmate de tăierile de rodire și de regenerare, aplicarea îngrășămintelor starter pentru a susține formarea rodului, prezența sau absența bolilor și a dăunătorilor la fiecare specie și soi pentru aplicarea corectă a tratamentelor fitosanitare.

La toate tipurile de livadă, când este vorba de tăieri de formare și rodire trebuie să respectăm două principii de bază:

  • Primul principiu este cel al treimii care spune că pentru a păstra echilibrul în coroana pomilor întotdeauna lăstarii laterali de pe tulpină și șarpante trebuie să fie, în cm, 1/3 din axul pe care sunt inserați, măsurat la baza lăstarului. Eliminarea acestuia se face anual la cep, în așa fel încât să eliminăm maximum doi lăstari pe fiecare etaj, urmărind formarea a trei etaje la livezile intensive și super intensive, iar la cele clasice a unui vas cu maximum trei șarpante.
  • Cel de al doilea principiu se referă la încărcarea corectă a pomului cu ramuri de rod: 50-70% ramuri cu muguri roditori și numai 30% ramuri care nu poartă rod, eliminând semischeletul lung și subțire, lipsit de ramuri roditoare, urmărind repartizarea simetrică a ramurilor de rod în coroană. Anual, creșterea axului (săgeată) și a lăstarilor cu rod se scurtează, se transferă pe o nouă creștere pentru păstrarea înălțimii tulpinii, iar rodul este adus cât mai aproape de axul central, evitând fenomenul de centrifugare.

La pomii tineri se fac puține tăieri, urmărind aplicarea corectă a principiului treimii, iar după intrarea pe rod lăsăm alternativ pe ax lăstari cu rod și fără rod, la distanță de 10 cm unul de altul, şi eliminăm lăstarii tăind la bază cu un ciot de minimum 3 cm. Cel mai bine este ca aceste tăieri să fie executate în fază de buton, după trecerea înghețului, pentru a conștientiza ce trebuie să tăiem. 

Îngrășămintele STARTER se încorporează la 30 cm și de obicei folosim îngrășăminte complexe de genul 30.15.10 câte 300-500 kg/ha; pomii au nevoie pentru creștere de mult azot, iar pentru fructificare de fosfor.

Ce tratamente efectuăm

De la desprimăvărare până la scuturarea petalelor tratamentele care trebuie aplicate sunt o completare a celor făcute în toamna anterioară prin care s-a urmărit: fertilizarea foliară, combaterea bolilor și a dăunătorilor, fenomenul de inducția florilor din primăvară. Bolile ce trebuie combătute sunt făinarea, rapănul și erwinia la semințoase, monilioza și tafrina la sâmburoase, iar dăunătorii care trebuie combătuți sunt afidele, păduchele din San José. Trebuie să asigurăm și capcane cu feromoni (difuzoarele cu feromoni) pentru combaterea viermilor la fructe și a minatoarelor la frunze, la speciile măr, prun și piersic. Aceste capcane au efect total timp de 105 până la 165 de zile, fără tratamente chimice.

În timpul înfloritului vom pune la fiecare hectar de piersic capcane cu feromoni (difuzoare) pentru dezorientarea masculilor atrași de AnarsiasiCyndia, 1.000 capcane de tipul ETSU ISONET A/OFM.

  • Specia măr

lucrari primavara prun

  • Specia prun

lucrari primavara prun

  • Specia cireş

lucrari primavara cires

  • Specia cais şi piersic

lucrari primavara tabel cais piersic

Ing. Petre EREMIA