Politica Agricola 28 Martie 2013, 12:44

Ministrul Agriculturii: Toţi fermierii îşi vor primi subvenţiile pe suprafaţă până la sfârşitul lunii martie

Scris de

Toţi cei 1,08 milioane de fermieri îşi vor primi subvenţiile pe suprafaţă până la sfârşitul lunii martie, în avans faţă de anii trecuţi, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

"În câteva zile, până la sfârşitul lunii martie, toţi cei 1,08 milioane de fermieri îşi vor primi subvenţiile pe suprafaţă, subvenţii care urmau să fie plătite până la 30 iunie, adică cu mult timp în avans faţă de anii trecuţi. Există toate fondurile în bugetul MADR astfel încât să ne îndeplinim obligaţiile şi dorinţa politică de a ajuta fermierii an de an", a precizat ministrul Agriculturii.

Discuţiile pe care şeful MADR le-a demarat cu reprezentanţii agricultorilor vizează politicile MADR în contextul perioadei 2014-2020, dar şi ale anului agricol 2013, respectiv pregătirea lucrărilor agricole de primăvară şi de toamnă.

Acesta a precizat că România, alături de Polonia, a reuşit să obţină prelungirea actualei scheme unice de plată pe suprafaţă până în anul 2020, dar şi acordarea unor fonduri complementare de la buget pentru a oferi competitivitate fermierilor din România.

"La solicitarea României s-a aprobat ca şi după 2014 să acordăm complementar de la buget sume importante la plata pe suprafaţă astfel încât să oferim competitivitate fermierilor din România. Dacă nu era aprobată această solicitare eram în situaţia în care plata pe hectar urma să fie în 2014 mai mică ca în 2013 pentru că ne raportam la o suprafaţă mult mai mare. Şi drepturile de plată pe cap de animal se transformau în drepturi pe plată pe suprafaţă şi atunci pachetul financiar care este acelaşi se împărţea la o suprafaţă mult mai mare. În condiţiile în care s-au acceptat aceste solicitări şi ale României cred că fermierul român are garanţia că odată cu creşterea subvenţiei de la bugetul UE poate să compenseze lipsa de competitivitate cu fonduri de la bugetul de stat", a spus Constantin.

Potrivit sursei citate, o altă prevedere importantă pentru România discutată în Parlamentul European arată că tinerii fermierii vor avea posibilitatea timp de 5 ani să primească ca plată unică pe suprafaţă mai mult cu 25% pentru o suprafaţă cuprinsă între 25 şi 100 hectare.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, se întâlneşte miercuri, la sediul MADR, cu membrii Consiliului Director ai Federaţiei Naţionale a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România - PRO AGRO.

Reprezentanţii Asociaţiei Fermierilor din Romania, Organizaţiei Naţionale Interprofesionale Vitivinicole, Ligii Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii din România, Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, Asociaţiei Naţionale a Tinerilor Producători Agricoli din România, Patronatului Planta Romanica, Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Dobrogea, Federaţiei Oierilor de Munte vor prezenta problematica fiecărui sector şi vor încerca, împreună cu ministrul de resort şi reprezentanţii Ministerului Agriculturii să identifice cele mai bune soluţii pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă agricultura românească în prezent.

Sursa: AGERPRES


Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti