Politica Agricola 21 Februarie 2013, 11:02

ACoR se pronunţă pentru stoparea aplicării a trei acte normative privind comunităţile locale

Scris de

Asociaţia Comunelor din România se pronunţă pentru stoparea punerii în aplicare a trei acte normative care, în opinia reprezentanţilor ACoR, ar avea efecte negative asupra dezvoltării comunităţilor locale.

Preşedintele ACoR, Emil Drăghici, a declarat, miercuri, că este vorba despre proiectul de ordonanţă privind certificatele de producător, proiectul de lege referitor la pajişti şi ordonanţa care vizează impozitul pe venitul din agricultură, despre care spune că îngreunează comunităţile la nivel local.

"Am reuşit să stopăm nişte iniţiative negative pentru comunităţile locale. În cadrul lucrărilor Adunării Generale a ACoR am susţinut că România trebuie să se dezvolte armonios prin concentrarea unor proiecte axate şi pe mediul rural. (...) Trebuie să ţinem cont că 85% din teritoriul României este în mediul rural, iar 48% din numărul de locuitori se află în comune. Condiţiile civilizate pentru comune trebuie să se dezvolte atât pentru cei din mediul rural, cât şi pentru cei de la oraşe. Vrem să diminuăm decalajul între mediul urban şi rural", a spus Drăghici.

El a arătat, în acest context, că dispariţia comunelor într-un proiect de regionalizare, mult discutat în această perioadă, va avea un efect distructiv şi nu unul constructiv pentru creşterea nivelului de trai al celor din mediul rural.

La rândul său, prim-vicepreşedintele ACoR, Mariana Gâju, a afirmat, în conferinţa de presă prilejuită de Adunarea Generală a asociaţiei, că a fost solicitată şi deblocarea cursurilor din administraţia publică locală, o problemă reală fiind în prezent în domeniul educaţiei. "Nu este posibil să se continue cu aceste lipsuri de personal, mai ales auxiliar, care există în educaţie. Nu avem femei de serviciu în şcoli şi nici fochişti", a susţinut Gâju.

Reprezentanţii ACoR au declarat că, în urma lucrărilor Adunării Generale a ACoR şi a întâlnirii cu miniştrii Liviu Dragnea, Daniel Constantin şi Rovana Plumb, s-a convenit ca membrii Asociaţiei Comunelor din România să facă parte din grupul care lucrează la modificarea Constituţiei.

"Este nefiresc ca în România comunele cu mari investiţii, care aduc bani celor care investesc, să fie sărace şi fără fonduri. Nu este normal să impozitezi doar clădirea şi nu investiţia", a susţinut Ştefan Ilie, preşedintele ACoR - judeţul Tulcea. Potrivit acestuia, ACoR militează pentru alocarea mai multor fonduri pentru proiecte europene axate pe dezvoltarea comunelor.

În cadrul adunării ACoR a fost prezentat raportul de activitate al asociaţiei pentru anul 2012.

Sursa: AGERPRES


Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti