Focus pe o agricultură europeană promițătoare și durabilă
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Politica Agricola
În cadrul celui de-al 4-lea Congres Internațional al Donau Soja, importanţi reprezentanţi ai ministerelor agriculturii din 4 ţări și Donau Soja au convenit asupra unei viziuni comune pentru o strategie europeană a proteinei.
Dl. István Nagy, Ministrul Adjunct al Ministerului Agriculturii a reprezentat Ungaria la evenimentul care a avut loc la Budapesta. "Ungaria sa străduit întotdeauna să ofere cetățenilor săi alimente sănătoase, la prețuri accesibile și de înaltă calitate”, a subliniat dl. István Nagy. "Cheia pentru producția de alimente în condiții de siguranță este promovarea practicilor agricole durabile, iar producția de soia nemodificată genetic este esențială în această privință” a arătat ministrul adjunct. Cu ale sale standarde alimentare ridicate și cu o strategie pentru o agricultură fără OMG, Ungaria joacă un rol-cheie în securizarea surselor durabile de proteine.
În conformitate cu viziunea comună a participanților la congres, 50% din resursa de proteină pentru furaje în Europa ar trebui să fie asigurată de leguminoasele autohtone și soia europeană. Pentru a realiza acest lucru, cantitatea de soia importată pentru amestecurile furajere trebuie redusă, iar cultivarea soiei și a altor leguminoase trebuie stimulată.
Angajamentul pentru o sursă durabilă de soia susţine rotația culturilor, dezvoltarea regiunilor rurale și integrarea est-vest a Europei.
"Doar puţin mai mult de 2% din suprafața agricolă a Europei este cultivată cu leguminoase pentru boabe", a declarat președintele Asociației Donau Soja. "Trebuie să ne asigurăm că fermierii dispun de acele stimulentele necesare pentru a cultiva plante leguminoase. Menținerea unei industrii alimentare funcțională și durabilă se bazeaza pe stabilitatea cantităţilor, producţiilor și calităţii”, a mai subliniat Matthias Krön.
Provocarea principală agriculturii europene este aceea de a asigura aprovizionarea independentă și ecologică durabilă a proteinei. Trecerea la soia certificată din Europa joacă un rol-cheie, deoarece numai în acest fel putem asigura avantaje economice și ecologice pe termen lung.
Articole înrudite
- Situația agricolă în județul Timiș
- Campionii marilor recolte la soia
- Prelucrarea soiei, o afacere de milioane
- Culturi de elită la soia, porumb și floarea-soarelui
- O valorificare superioară a terenului - soia, mei și sfeclă roșie în cultură dublă
- Soiul de soia Ada TD
- Amenințare majoră asupra zootehniei europene
- Recomandări pentru cultivatorii de soia
- Tehnologie nouă pentru cultura de soia
- Donau Soja a devenit „o adevărată filieră de produs“
Articole recente - Lumea Satului
- Programul „De la fermă la furculiță“ în opinia unui specialist. „Pentru fermieri vin vremuri grele“…
- Să diminuăm prin toate mijloacele consumul și pierderile de apă din sol
- Cum putem proteja recoltele cu plantele companion
- Gospodar fără pereche cu 1.000 de oi în satul Iacobeni, județul Sibiu
- Exemplare deosebite din rasa Merinos de Palas, înscrise în Registrul Genealogic
- Cu „țoalele pe măgar“ până la stâna din Baia de Aramă
- PREPELIȚESCU - un pas important spre o franciză românească
- Cu definitivarea organizării Camerelor Agricole să se rezolve și problema consultanței agricole
- România promovează încă foarte puțin femeile în înalte demnități publice
- Programul Start-Up Nation. Fabrică de sucuri natural în valoare de 200.000 lei, la Oneşti