Fermierii protestează, autoritățile promit
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Politica Agricola
Data de 7 iunie a marcat cel mai amplu protest al fermierilor de la începutul acestei veri. Deși inițial au fost anunțați 10.000 de participanți cu greu s-au adunat în Parcul Izvor din fața Palatului Parlamentului 2.000 de agricultori.
Ce se dorește
Concret, producătorii agricoli au solicitat autorităților reglementarea fiscalizării în sensul că subvențiile nu trebuie supuse fiscalizării, au cerut ca vânzarea terenurilor agricole către străini să fie stopată în regim de urgență dar și reglementări clare pe Legea Vânătorii, cea care, după „expirarea“ OUG 60/2015, blochează din nou pășunatul între 6 decembrie și 24 aprilie și limitează numărul de câini la turma de oi. Fermierii au mai cerut și adoptarea Legii 321, pentru comercializarea produselor românești în supermarketuri. „A fost o întâlnire reușită. Optimiști fiind, așteptăm acum promisiunile celor care au reprezentat statul și ați auzit și dumneavoastră promisiunile pe care le-au făcut. Așteptăm, nu știu cât, dar prea mult nu, să vedem ce se întâmplă cu promisiunile lor și în special cu Legea 321 care ne interesează, dar și cu Legea vânzării terenurilor agricole pentru străini“, a declarat președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurențiu Baciu la finalul protestului.
Autoritățile în stradă
Probabil că este pentru prima dată după 89 când autoritățile au coborât în stradă să răspundă doleanțelor manifestanților. „Așa ar fi normal să se întâmple de fiecare dată când oamenii au nemulțumiri. Un asemenea comportament ar trebui să fie regula nu excepția“, a declarat Baciu la vederea autorităților. Prezent în mulțime, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, le-a promis fermierilor că vor primi integral subvențiile până la finalul lunii iunie, iar pe tema Legii vânzării terenurilor agricole către străini se va vorbi foarte „serios și responsabil“. De asemenea, președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Nini Săpunaru, a anunțat că se lucrează la o serie de acte normative de interes pentru agricultori, care vor fi supuse dezbaterii publice. „Avem deja un proiect în discuție (al Legii vânzării terenurilor n.r.) numai că aștept ca dumneavoastră, reprezentanții producătorilor să veniți și să îl agreăm împreună, pentru că este o lege de care dumneavoastră beneficiați în primul rând. Trebuie să ne consultăm, așa cum ne-am consultat întotdeauna pe toate actele legislative cu dumneavoastră și cu Parlamentul și cele două Comisii de Agricultură. Este foarte important să nu iasă o lege fără acceptul fermierilor. Vă propun, să agreăm un proiect de act legislativ pe care să îl promovăm cât mai rapid“, a spus Achim Irimescu. În privința reglementării vânzării produselor românești în supermarketuri prin Legea 321, Nini Săpunaru ne-a declarat că „trebuie făcut ceva pentru că așa nu se mai poate. A ajuns ca produsele lactate în special, dar și celelalte produse agro-alimentare din supermarketuri să fie în România mai scumpe decât în Germania sau în Franța“.
Supermarketurile, sceptice
„Studiile şi analizele interne Kaufland România ne-au confirmat că acest demers legislativ (Legea 321) ar putea determina o nesiguranţă pe piaţă şi nu rezolvă problemele agriculturii din România: lipsa infrastructurii adecvate de producţie şi de depozitare, fiscalizarea şi controlul sectorului de producţie (de exemplu controlul pesticidelor), lipsa asocierii între producători, lipsa unei strategii naţionale cu privire la combaterea efectelor meteo. Cu certitudine, având în vedere condiţiile actuale, propunerile de modificare a Legii 321/2009 nu vor putea fi puse în practică“, se menţionează într-un comunicat Kaufland România.
Bogdan Panțuru
Articole înrudite
- APIA demarează Campania de informare a fermierilor privind primirea Cererilor Unice de Plată în anul 2021
- Câştiguri suplimentare pentru fermieri din certificatele de carbon
- Alina Crețu, director executiv APPR: „2020 a fost un an complicat“
- Programul „De la fermă la furculiță“ în opinia unui specialist. „Pentru fermieri vin vremuri grele“…
- Țăranii nu trebuie priviți ca o problemă socială!
- Stadiul plăților APIA în Campania 2020
- Dumitrașcu Radu, fermier (județul Iași): ,,Ne trebuie apă, nu glumă! Să fie cât mai multă zăpadă, să ne poată proteja pe iarnă culturile“
- P0725 - hibridul fermierilor campioni la porumb siloz
- RALF 2020: Fermieri în Linia Întâi, pe 20 noiembrie, la București
- Adrian Oros: Avem nevoie de peste un miliard de lei pentru despăgubirea fermierilor pentru culturile de primăvară
Articole recente - Lumea Satului
- Cele mai frumoase cascade din Carpații Orientali și Occidentali
- Dubrovnik: gastronomie, vinuri, arhitectură, investiții în infrastructură
- LUMEA SATULUI ÎN LUMEA EI
- O specie descoperită recent: Fusarium xyrophilum, ciupercile care imită florile
- Pe urmele patrimoniului mondial UNESCO: azi, comuna Saschiz
- Aspecte din evoluția învățământului agricol în România
- Putere suplimentară pentru încărcătoarele cu braț telescopic JCB seria III pentru modelele cu transmisie DualTech VT
- Cheescake cu rodie
- Județul Neamț, comuna Săbăoani: Ciupercărie cu Pleurotus, în prag de subzistență
- Floarea-soarelui: cum au evoluat suprafețele și producțiile în România