Lumea satului 750x100

update 29 Oct 2020

Ziua Câmpului 2016 - Insula Mare a Brăilei

A XV-a ediție a evenimentului Ziua Câmpului, organizată în Insula Mare a Brăilei, s-a bucurat de un real succes. Chiar dacă ploaia i-a împiedicat pe agricultori să viziteze câmpurile experimentale, cei peste 1600 de participanți au aflat care sunt cele mai bune rezultatele ale soiurilor și hibrizilor din acest an.

Punctând faptul că dincolo de informație, fiecare fermier trebuie să investească în tehnologie pentru a avea recolte bogate, ing. Lucian Buzdugan, director general Agricost, a evidențiat şi poziția sa în războiul glifosatului: "Cei de la Bruxelles ne-au pus gând rău cu glifosatul. Dacă dispare glifosatul, eu mă las de agricultură! Nu văd cum altfel ne-am putea lupta cu buruienile din România."

Ca în fiecare an, au fost enumerate, pe specii de plante, rezultatele celor mai buni hibrizi și a celor mai bune.

GRÂU- La această specie, Agricost mizează doar pe soiuri românești. Vârfurile de producție s-au înregistrat la: soiul Glosa -10.400 t/ha, Miranda -10.200 kg/ha și Otilia 9.950. Un alt hibrid care a mulțumit prin conținutul ridicat de gluten și proteină a fost soiul Pitar, un soi care este în acest an în studiu.

ORZ – La această cultură a impresionat soiul de origine germană Wendy, care și în urma ploilor abundente a rămas “în picioare”. Estimările la această cultură ajung la 9 t/ha.

PORUMB – Sunt aleși hibrizii tardivi care au grupele între 460 -610 FAO. Se seamănă timpuriu, se aplică doza maximă de îngrășăminte o dată cu semănatul, iar azotul este aplicat în 3 faze.

SOIA – La această cultură s-au remarcat soiurile din portofoliul Pioneer PR92B63 și PR91M10.

FLOAREA-SOARELUI – Hibridul P64LE99, rezistent la mană și lupoiae, este considerat cel mai productive și se estimează recolte de peste 13.500 kg/ha.

Mai multe declarații și detalii despre evenimentul din Insula Mare a Brăilei, în numărul 12 al revistei Lumea Satului.