Declarația comisarului european Dacian Ciolos referitoare la liberalizarea vanzarii terenurilor agricole
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Politica Agricola
In urma intrebarilor primite pe aceasta tema, va transmitem cateva precizari ale comisarului european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, referitoare la liberalizarea vanzarii terenurilor agricole.
"Este putin probabil ca Ungaria sa materializeze in plan legislativ si cu atat mai mult in practica intentia declarata de un functionar de rang inferior de la Ambasada ungara de la Bucuresti. Inteleg ca Ministerul de Externe de la Budapesta a confirmat ca a fost vorba doar de o discutie si nu de o intentie propriu-zisa a statului ungar.
Ideea in sine, de a dezvolta o politica funciara bazata pe discriminare etnica pe teritoriul unui alt stat membru este profund neeuropeana. Obsesia pentru inginerie etnica si teritoriala prin interventia statului – in contrast cu libertatea individuala de a alege intr-un context de sanse egale - apartine unui trecut pe care nimeni nu-l doreste repetat. Dincolo de aceasta, in functie de detaliile eventuale ale programului, in cazul putin probabil ca se va ajunge acolo, atat legislatia europeana cat si cea nationala pot fi utilizate pentru a bloca orice forma de abuz sau discriminare. Crearea de avantaje economice cu resurse publice pe criterii etnice este strict interzisa de legislatia europeana, iar Comisia Europeana, prin departamentele specializate, urmareste aceste aspecte cu rigurozitate.
Articolul 10 din Tratatul de Functionare al Uniunii Europene prevede ca "in definirea si punerea in aplicare a politicilor si actiunilor sale, Uniunea cauta sa combata orice discriminare pe motive de sex, rasa sau origine etnica, religie sau convingeri, handicap, vârstă sau orientare sexuală". De asemenea, Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, intrata in vigoare in baza Tratatului de la Lisabona la 1 Decembrie 2009, contine in Articolul 21 (1) o interdictie generala a "discriminarii de orice fel, bazată pe motive precum sexul, rasa, culoarea, originea etnică sau socială, caracteristicile genetice, limba, religia sau convingerile, opiniile politice sau de orice altă natură, apartenenţa la o minoritate naţională, averea, naşterea, un handicap, vârsta sau orientarea sexuală."
Statul roman are la randul sau la dispozitie instrumente pentru a pastra controlul asupra propriei politici funciare si agricole si de dezvoltare rurala, oferind oportunitati tuturor cetatenilor sai, indiferent de etnie."
Articole înrudite
-
Care sunt măsurile ce reglementează vânzarea de terenuri agricole
in Actualitate -
SOLICITARE PUBLICĂ DE RETRAGERE A CONTESTAȚIEI LA CURTEA CONSTITUȚIONALĂ A LEGII VÂNZĂRII TERENURILOR
in Actualitate -
Ce va presupune noua lege a vânzării terenurilor agricole
-
Microfermă cu 20 de vaci. Iată că se poate trăi din fermele familiale
-
Lansarea 'Pachetului de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate'
-
Scrisoare deschisă către: prim-ministru Dacian Cioloş, vicepremier Vasile Dâncu, ministrul Agriculturii Achim Irimescu
-
Autorităţile vor să pună pământul românesc „pe tavă“ străinilor
-
Micii românești - Declarația comisarului european Dacian Cioloș după votul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătate animală
-
Comisarul european Dacian Cioloş la București
-
Tinerii fermieri primesc sprijin suplimentar incepand cu 2014
Articole recente - Lumea Satului
- Peste 1.300 de mici fermieri vor primi 20 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile
- PT303 - hibridul fermierilor campioni la rapiță
- 40 de femei înscrise în programul TalentA 2022
- Omida păroasă a dudului (Hyphantria cunea)
- Ambiția lui Alexandru Stamatin: „Sper ca în următorii 5-10 ani, să ajung printre fermierii de top“
- Crama Metamorfosis sau despre metamorfoza vinului românesc
- „Creșterea oilor, optimă pentru nevoile noastre“
- Efectul șrotului de rapiță asupra inflamației și stresului oxidativ la purcei după înțărcare
- Ambrozia, o buruiană care și-a găsit leacul
- APIA: Acordarea plăților în avans - Campania 2022