update 21 Mar 2023

România a exportat grâu de 300 de milioane de euro în 2013; prețurile au fost mai mici decât anul trecut

Romania a exportat grâu de aproape 300 de milioane de euro în primele luni din acest an, față de numai 146 de milioane de euro în primele nouă luni ale anului 2012, când prețurile la cereale aproape s-au dublat față de 2011 din cauza secetei generalizate, a declarat, joi, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la o dezbatere privind problemele structurale ale agriculturii românești.

Acesta a încercat să le explice fermierilor, care s-au plâns de prețurile scăzute la grâu, motivele pentru care tona de grâu a fost mai ieftină decât anul trecut, în condițiile în care România a obținut cea mai mare producție din ultimii opt ani.

"Anul acesta a fost o producție mare la grâu, dar prețurile au fost mai mici ca anul trecut, însă mai mari decât în alți ani. Anul trecut a fost o secetă generalizată și în România, în Europa, în Rusia și SUA, iar prețurile aproape s-au dublat față de 2011. Cu siguranță sunt fluctuații mari de preț, dar acestea sunt date de piață. Suntem aliniați la o economie de piață, în care prețul e dat de cerere și de ofertă și în care statul nu poate interveni foarte mult. Există un mecanism la nivel european—prețul de intervenție—prin care se intervine când sunt derapaje majore pe piața de cereale. Statul nu poate interveni cu mecanisme de a stoca producția de pe piață, pentru că ar fi considerat un ajutor de stat și o distorsiune pe piața unică europeană, dar putem să intervenim doar cu ceea ce înseamnă nivelul producției și vom încerca anul acesta să avem un sprijin mai mare de la buget pe plata pe suprafață", a explicat Constantin.

Șeful MADR a arătat că în portul Constanța, unde sunt cele mai mari exporturi ale României, nu a fost niciodată un preț mai mic de 160 de euro la tona de grâu, nivel înregistrat în acest an.

"Portul Constanța, unde sunt cele mai mari exporturi, nu a avut niciodată un preț mai mic decât în acest an, de 160 de euro pe tona de grâu, comparativ cu prețul din Franța, la bursă, unde prețul este mai mare, de 185 de euro pe tonă, iar în Italia de 194 euro pe tonă. Sunt însă și țări care au un preț mai mic, respectiv Ungaria—147 euro, Bulgaria—144 euro pe tona de grâu și Ucraina, cu un preț mult mai mic decât în România. Sigur, prețul în România este mai mic decât prețul de la bursa din Franța pentru că aici intrăm în competiție cu piețele din Ucraina și Rusia având piață de desfacere în țările arabe, și noi și ei", a spus Daniel Constantin.

Nicolae Sitaru, vicepreședintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), a menționat că anul trecut prețul cerealelor la poarta fermei era mai mic cu 20-25 euro decât prețul la bursă, iar în acest an diferența a ajuns la 60-70 de euro.

"Primii care pierd sunt fermierii, iar în doilea rând bugetul de stat pentru că neavând profit și impozitele sunt mai mici", a spus Sitaru.

Potrivit datelor MADR, România a exportat, în primul semestru din acest an, 1,151 milioane de tone de grâu, în creștere de 1,6 ori față de perioada similară din 2012, când exporturile au totalizat 711.605 tone. Din exporturile de grâu și meslin (amestec de gâu și secară în proporție de 2:1) în țările intra și extracomunitare au fost încasate, în prima jumătate a acestui an, 295 de milioane de euro, de două ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut (146,22 milioane de euro).

Pe de altă parte, importurile de grâu realizate în primele șase luni din 2013 au totalizat 144.771 tone, fiind de peste 1,5 ori mai mari decât în primul semestru din 2012, sumele cheltuite ridicându-se la 34,39 milioane de euro. În prima jumătate a anului 2012 au fost importate 87.634 tone de grâu și meslin, în valoare de 16,54 milioane de euro.

Producția de grâu obținută în 2013 se ridică la 7,296 milioane de tone, fiind cea mai mare din ultimii opt ani și a doua ca mărime din ultimii 43 de ani.

Producătorii agricoli au reclamat faptul că, în acest an, prețurile de achiziție practicate de traderi pentru produsele agricole preluate din România sunt mai mici, comparativ cu cele practicate în cazul produselor provenite din alte țări, subliniind că din această cauză PIB-ul României este prejudiciat cu suma de 2,5 miliarde de euro.

Sursa :Agerpres

Articole înrudite