Politica Agricola 11 Septembrie 2013, 16:59

PRO AGRO sustine candidatura Poloniei la presedintia COPA

Scris de

Prezenta la Summit-ul Camerelor Agricole Central si Est Europene din localitatea maghiara Szeksard, delegatia Federatiei Nationale PRO AGRO si-a exprimat oficial sustinerea pentru candidatul polonez la presedintia COPA, domnul Wiktor Szmulewicz, presedintele in exercitiu al Camerei Agricole poloneze. Alegerile pentru pozitia de presedinte al COPA vor avea loc la Bruxelles saptamana viitoare. In cursa pentru conducatorul celei mai influente organizatii a fermierilor europeni este inscris si reprezentantul Olandei, dupa cum  9 tari - Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, Spania, Belgia, Irlanda de Nord, Finlanda si Franta si-au desemnat candidati pentru cele 6 pozitii de Vice Presedinti.

"Miza este uriasa" a declarat Alex Jurconi, Presedintele Federatiei Nationale PRO AGRO care a condus delegatia romana prezenta la lucrarile summit-ului, din care au facut parte si domnul Viorel Nica, Presedintele Ligii Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii precum si domnul Florentin Bercu, Directorul Executiv al Federatiei Nationale PRO AGRO. "Este vorba de a opta intre mai multi sau mai putini bani pentru fermierii europeni. Exista tari care sunt interesate sa reduca banii alocati agriculturii europene. Romania, alturi de grupul tarilor de la Visegrad (Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia) si de cele baltice (Lituania, Letonia, Estonia) doreste mai multi bani pentru fermieri.  Asumarea leadership-ului COPA de catre Polonia, o tara cu lideri vocali, cu o viziune practica asupra intereselor imediate ale fermierilor inseamna pentru Romania o sansa in plus pentru ca nevoile fermierilor din regiune sa fie bine auzite si ascultate la Bruxelles. Dupa cum  credem ca Ungaria si Lituania ar putea sa ocupe cu eficienta doua pozitii de Vice Presedinti ai COPA. Modelul magiar al camerelor agricole este demn de luat in seama - un mix practic intre sustinerea politica si implicarea organizatiilor producatorilor agricoli care a fost conceput si pus in practica in timp record."

De la 1 iulie a.c., Federatia Nationala Pro Agro este membru cu drepturi depline a Copa Cogeca, organizatie a  producatorilor agricoli europeni cu o influenta decisiva in elaborarea politicilor agricole europene.

"Forta de vot a Romaniei la Copa Cogeca este similara cu a celorlate 7 state agricole mari, respectiv, 12 voturi, in timp ce Estonia are, spre exemplu, doar 3. Acest statut privilegiat ne ofera posibilitatea de a negocia eficient avantaje pentru fermierii romani cu partenerii nostri europeni", a declarat  dl.Jurconi in conferinta de presa de care a urmat inchiderii lucrarilor summitului.


Vizualizari 2459
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti