Investiție de 50.000 euro în județul Iași. Pescuit sportiv pe un luciu de apă de 3 hectare
Scris de Lumea SatuluiPentru că pescuitul sportiv (numit și pescuit recreativ) este unul dintre cele mai relaxante activități, doi tineri, Florentina și Bogdan Lăpușneanu, în urmă cu 8 luni au reușit să concesioneze iazul comunei Popricani din județul Iași, pe 25 de ani, și s-au apucat de treabă. Prima populare a iazului este de 2.500 kg de pește, cu speciile din familia Ciprinidelor.
„Începutul poveștii a fost acum 8 ani, când l-am întâlnit pe Bogdan, care visa pe atunci să aibă iazul lui, iar după mulți ani de luptă, sacrificiu și speranță am reușit. Am absolvit Facultatea de Zootehnie din Iași, iar acuma sunt la master, la specializarea Managementul producțiilor animale, și mă ocup cu hrana și înmulțirea peștilor. O astfel de activitate este plăcută și relaxantă, practic este un mod de a lua contact cu natura, de a-ți ascuți simțurile și de a te aventura“, ne spune Florentina Lăpușneanu.
După ce cei doi tineri au intrat în posesia iazului, s-au apucat de lucrări. „Era necesar să le aducem la starea actuală. Astfel am început prin eliminarea stufului, trecerea unui canal de-a lungul iazului, curățarea izvoarelor pe care le avem în iaz și plantarea sălciilor pe maluri. Suprafață totală de luciu de apă este acum de aproximativ 4 hectare. În momentul de față avem acoperită suprafață de apă, aproximativ 3 hectare, cu adâncimea medie între 1,3 - 1,6 metri, iar pe anumite locuri, mai exact unde sunt izvoarele și canalul, ajunge și la 5 metri adâncime“, specifică antreprenoarea.
Investiția este din fonduri proprii, aproximativ 50.000 euro până în prezent. „Pescuitul sportiv se adresează celor care sunt pasionați de magia pescuitului, adaugă ieșeanca. În primul rând, consumatorul trebuie să respecte regulamentul pe care îl înmânez, înainte de a începe partida de pescuit, și să lase așa cum vrea să găsească. Prima populare a iazului este de 2.500 kg de pește, respectiv cu speciile din familia Ciprinidelor, cum ar fi: caras (Carassius auratus gibelio), plătica (Abramis brama), novac (Hypophthalmichthys Molitrix Valenciennes), sanger (Hipophthalmichthys molitrix), crap (Cyprinus carpio), iar din familia Ciprinidelor „chinez“ este c-teno (Ctenopharyngodon idella). Peștele îl hrănim cu cereale, iar înmulțirea lor se face prin depunerea icrelor.“
Când discutăm despre pescuit sportiv, discutăm despre un fenomen care în fiecare zi își întărește rândurile cu adepți noi. Recruți altfel spus. Această activitate devine o formă din ce în ce mai căutată de evadare în mediul natural. Recompensa celor care practică o formă sau alta de pescuit sportiv nu se consolidează însă în capturi.
Beatrice Alexandra MODIGA
Articole recente - Lumea Satului
- Obligaţii şi responsabilităţi privind supravegherea şi prevenirea bolilor transmisibile la animale şi de la animale la om
- Statistici îngrijorătoare, 25 de țări sunt vulnerabile în fața crizei apei
- Din cufărul cu zestre culturală. Cămașa în broci, povestea unei comunități
- O pasiune exotică: grădină de fluturi tropicali
- Tehnologia viitorului finanțată prin AFIR - proiect inovativ în pomicultură
- Mare atenție la lăcusta călătoare (Locusta migratoria), este din nou prezentă în culturi! (I)
- ADAMA a reînnoit omologările pentru Folpet și Captan pentru o perioadă de 15 ani
- JaryloArt la Iași: Cum arată grădinile noastre în acest an sau care sunt trendurile?
- Tainele misterioase din clepsidra labirintică a Marocului (II)
- Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului“ Izvoru Mureșului, chipul luminat dintre munți