Imprimă această pagină
Pescuit 11 Septembrie 2022, 09:51

Păstrăvăria de la poalele Ceahlăului

Scris de

Există oare români care să nu iubească din toată inima peștele? Prăjit, la conservă sau în supă este des folosit în rețetele tradiționale românești și este un aliment foarte căutat, mai ales în perioadele de post cu dezlegare la pește, atunci când doar acest tip de carne este permis. Una dintre cele mai apreciate specii de pește de către consumatorii români este păstrăvul. Și nouă ne place mult peștele și de aceea am fost peste măsură de bucuroși să vizităm Păstrăvăria Pustnicului din comuna Ceahlău, locul de unde vă puteți aproviziona cu păstrăv proaspăt și gustos ori de câte ori vi se face poftă de pește și unde am stat de vorbă cu Ionuț Asavei.

Producție de o tonă/lună

„Suprafața este una destul de mare, câteva hectare, iar bazinele se întind pe cca 400 mp – avem 10 bazine în care creștem păstrăv. Inițial, administratorul nostru a vrut să încerce mai multe idei de afaceri, dar aceasta cu păstrăvăria i-a plăcut cel mai mult și de aici a pornit toată povestea noastră. Deocamdată avem doar păstrăv, de trei feluri: curcubeu, fântânel și somonat. Trebuie să avem neapărat apă rece, curată și oxigen, acesta din urmă fiind cel mai important. Pe lună, producem undeva la 500 kg, cel puțin, maximul se duce și la o tonă/lună. Deocamdată, livrăm în Iași, sâmbătă de sâmbătă, dar încercăm să ne mărim piața de desfacere și la Piatra Neamț, Roman și Bacău. Ne-am dori să dezvoltăm și zona turistică, mai ales că se pot face multe pentru a atrage turiștii la noi la păstrăvărie.“

Pastravaria Pustnicului

Creșterea puietului, o misiune complexă

Sunt multe păstrăvării în România, dar parcă niciuna nu se compară în ceea ce privește calitatea cu Păstrăvăria Pustnicului, care comercializează numai pește excepțional de bun. Și totul începe cu tehnologia de creștere a peștilor.

Creșterea puieților de păstrăv nu este o misiune simplă, ci presupune un proces complex, în care este nevoie de multă atenție și dedicație. Pentru a putea produce păstrăv de cea mai bună calitate este necesar să controlezi temperatura, nivelul de oxigen, dar și cel de azot al apei. De asemenea, pentru că păstrăvul este un pește care iubește apa curată, specialiștii recomandă o apă cu o vizibilitate în adâncime de minimum 60 cm. La Păstrăvăria Pustnicului se îndeplinesc negreșit toate aceste condiții și se pune un accent deosebit pe fiecare detaliu din viața fermei.

Hârzobul sau cobza, o delicatesă pescărească

În oferta de produse a acestei păstrăvării există păstrăv afumat, păstrăv curcubeu, păstrăv somonat și hârzob, la prețuri competitive, și, cel mai important, la o calitate de excepție.

La Păstrăvăria Pustnicului peștele se afumă cu lemn de cireș și brad pentru a căpăta un gust cu adevărat special. Iar, dacă vrei să te delectezi din plin cu pește afumat, îți recomandăm hârzobul.

Hârzobul sau cobza, cum i se mai spune local, conține în medie 5 păstrăvi afumați împachetați în crenguțe de brand pentru a-i „înnobila“ cu o aromă de afumat. Hârzobul are o aromă deosebită și este unul dintre cele mai bine vândute produse din oferta Păstrăvăriei Pustnicului.

Și despre păstrăvul curcubeu de la Păstrăvăria Pustnicului avem doar cuvinte de laudă. El este un pește foarte îndrăgit atât pentru coloritul său spectaculos, cât și pentru gustul ușor dulceag care face echipă perfectă cu lămâia, sucuri acrișoare, vin sec, dar și cu plante aromatice precum rozmarinul, cimbrul și pătrunjelul.

Ar mai fi multe de povestit despre bunătățile de la Păstrăvăria Pustnicului, dar cel mai bine ar fi să descoperiți pe cont propriu fiecare delicatesă.

Beatrice Alexandra MODIGA


Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Articole recente - Lumea Satului

Articole înrudite