Rompescaris din Podu Iloaiei produce în jur 1.000 de tone de peşte pe an
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Pescuit
Rompescaris este o afacere locală de familie ce produce şi comercializează peşte şi puiet începând din anul 1999 şi cuprinde lacuri şi amenajări piscicole ce se întind pe o suprafaţă de cca 400 de hectare de luciu de apă în Podu Iloaiei, din judeţul Iaşi. Producţia de peşte a ajuns să fie de 1.000 de tone pe an, cu puncte de desfacere în marile lanţuri de hipermarketuri din Iaşi şi în întreaga ţară.
Ciprinide şi ciprinide asiatice
„Putem garanta astfel calitatea produselor pe care le vindem prin faptul că suntem atât producătorii cât şi distrituitorii peştelui nostru“, ne spune Andrei Gorban, inginerul care se ocupă de întreaga fermă piscicolă. „Am ales acest domeniu pentru că vreau să contribui la alimentaţia sănătoasă a oamenilor. În ultima vreme este o tendinţă în rândul românilor de a mânca sănătos, de a mânca hrană de calitate şi peştele este unul dintre alimentele care conţine toate elementele de bază pentru o alimentaţie echilibrată şi sănătoasă. Se foloseşte şi pentru tratarea anumitor boli, iar eu am vrut să ştiu că pot contribui într-un fel sau altul spre binele românilor, pentru că toată ţara mănâncă din această fermă. Aceasta are aproximativ 400 ha de luciu de apă şi producem aproximativ 1.000 de tone de peşte pe an, începând cu peşte vara I, vara a II-a şi peşte marfă. Pepiniera noastră are un număr de 9 bazine şi cumulează un total de 6,8 ha. Pot să spun că este ca o creşă a fermei, în primăvară populăm cu larve şi puiet predezvoltat, iar în toamnă avem puietul de vara I care în trei ani se va face peşte marfă. Creştem în principal ciprinide şi ciprinide asiatice care sunt furajate cu starter şi cu furaj tip granulat. Avem un magazin propriu în Iaşi, în Botoşani şi în lanţurile de hipermarketuri din întreaga ţară (Carrefour, Cora, Auchan)“, mai spune acesta.
Produse exclusiv în zona de est a ţării
Ferma de acvacultură cuprinde lacuri şi amenajări piscicole ce se întind pe o suprafaţă de aproximativ 400 de hectare de luciu de apă. „Pentru o bună creştere a puietului monitorizăm foarte bine calitatea apei, temperatura, oxigenul, gradul de zooplancton şi fitoplancton pentru a avea un randament cât mai bun. Rompescaris vă oferă un peşte proaspăt şi sănătos, cu un conţinut nutritiv extrem de bogat şi un gust deosebit. „Crapul şi novacul de Podu Iloaiei“ sunt produse cunoscute de către toţi consumatorii de peşte avizaţi, în special datorită gustului cu adevărat distinct şi a calităţii cărnii peştelui nostru. Ferma noastră produce şi distribuie săptămânal peşte proaspăt din speciile: crap, novac, caras, somn şi şalău. Peştele este hrănit numai cu ingrediente ce nu conţin conservanţi sau stimulatori de creştere, atent selecţionate pentru a-i oferi o alimentaţie sănătoasă şi completă. Acestea sunt produse exclusiv în zona de est a ţării noastre, încurajând astfel dezvoltarea economică a regiunii Moldovei“, încheie tânărul Andrei Gorban.
Beatrice Alexandra MODIGA
Articole înrudite
- Sănătatea peștilor de cultură în sistemele de acvacultură din bazinul Prutului
- 80 de ani de Cercetări Piscicole în România (I.C.P.R.)
- Primul sistem acvaponic la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Acvacultură și Ecologie Acvatică din Iași
- Recomandări privind comercializarea şi consumul de peşte
- Agricultura, silvicultura și pescuitul în Japonia
- Caracteristicile celor mai comune specii din piscicultura autohtonă
- Completări aduse schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorină în acvacultură
- Precizări ANSVSA referitoare la recoltarea midiilor din Marea Neagră
- Cota de pescuit la calcan a României crește la 75 tone/an
- Fonduri aprobate pentru angajarea tinerilor în agricultură
Articole recente - Lumea Satului
- Cele mai frumoase cascade din Carpații Orientali și Occidentali
- Dubrovnik: gastronomie, vinuri, arhitectură, investiții în infrastructură
- LUMEA SATULUI ÎN LUMEA EI
- O specie descoperită recent: Fusarium xyrophilum, ciupercile care imită florile
- Pe urmele patrimoniului mondial UNESCO: azi, comuna Saschiz
- Aspecte din evoluția învățământului agricol în România
- Putere suplimentară pentru încărcătoarele cu braț telescopic JCB seria III pentru modelele cu transmisie DualTech VT
- Cheescake cu rodie
- Județul Neamț, comuna Săbăoani: Ciupercărie cu Pleurotus, în prag de subzistență
- Floarea-soarelui: cum au evoluat suprafețele și producțiile în România