Pescuit

După programul pornit în vara anului 2022 în parteneriat cu Carrefour – „Pește de la Marea Neagră“, Cooperativa Agricolă Integrată „Țara Mea“ face încă un pas înainte pentru dezvoltarea pieței de pește autohton și își extinde portofoliul cu cea mai mare fermă piscicolă și fabrică de procesare din România. Cu…
Europarlamentarul Carmen Avram trage un puternic semnal de alarmă! Potrivit acesteia, Comisia Europeană riscă să sugrume acvacultura europeană, obligându-i pe toți acvacultorii care produc peste 100 de tone de pește pe an să le raporteze în Portalul Emisiilor Industriale, după cum se arată într-un document sosit la redacție pe care…
Începută în sânul familiei, tradiția pisciculturii continuă de trei generații, fiecare generație continuând să contribuie la bunul mers al fermelor piscicole. Amenajările piscicole de care Sabina Atodiresei se ocupă cu întreaga familie au o suprafață de peste 800 hectare în județele Botoșani și Iași și realizează o producție de aproximativ…
Pentru că pescuitul sportiv (numit și pescuit recreativ) este unul dintre cele mai relaxante activități, doi tineri, Florentina și Bogdan Lăpușneanu, în urmă cu 8 luni au reușit să concesioneze iazul comunei Popricani din județul Iași, pe 25 de ani, și s-au apucat de treabă. Prima populare a iazului este…
Pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a fost postat, la secțiunea Transparență Decizională, un proiect de hotărâre a Guvernului pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în acvacultură. Resursele financiare necesare aplicării schemei sunt în sumă totală de 3.000.000 lei, pentru perioada…
Direcţia Silvică Olt îşi rotunjeşte veniturile din vânzarea puietului de păstrăv crescut la Ianca, în inima „Saharei“ olteneşti. Păstrăvăria, înfiinţată cu foarte mulţi ani în urmă, funcţionează datorită unui izvor cu apă rece, asemeni celei de munte, descoperit în urma cutremurului din 1977. Izvorul care alimentează păstrăvăria se află în…
La jumătatea lunii noiembrie, curtea Ministerului Agriculturii și-a deschis porțile pentru Târgul Pescăresc de Toamnă, prima inițiativă de acest fel organizată în București. Au fost prezenți producători din toată țara, iar volumul de vânzări a fost foarte mare. România are resurse naturale suficiente pentru a transforma piscicultura într-un sector profitabil,…
Există oare români care să nu iubească din toată inima peștele? Prăjit, la conservă sau în supă este des folosit în rețetele tradiționale românești și este un aliment foarte căutat, mai ales în perioadele de post cu dezlegare la pește, atunci când doar acest tip de carne este permis. Una…
Anul 1955 marca o premieră pentru județul Vrancea prin construirea unei păstrăvării în satul Lepșa al cărui nume l-a și împrumutat, comuna Tulnici, la 67 de kilometri de Focșani. Este singura unitate piscicolă de acest fel din regiune și este încă reprezentativă pentru județ. Cu toate acestea, ultimele investiții importante…
În lume existau 29 de specii de sturioni, dintre care 6 se regăseau și în cursul Dunării. Este vorba despre Acipenser nudiventris – viză (declarată specie dispărută), Acipenser sturio – șipul (specie dispărută, de asemenea) Acipenser ruthenus – cega, Acipenser stellatus – păstruga, Acipenser gueldenstaedtii – nisetru și Huso huso…
La Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Piscicultură Nucet, judeţul Dâmboviţa, a fost finalizat cu succes proiectul Crearea Centrului și a serviciilor de gestionare, de înlocuire şi de consiliere pentru fermele de acvacultură, finanţat prin Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime. În acest sens, o clădire aflată în curtea staţiunii, nefuncţională…
„Protecția și conservarea biodiversității reprezintă cel mai vast domeniu în care nivelul progresului la nivel european este descurajator. De aceea, începând cu anul 2011 institutul monitorizează sturionii sălbatici din Dunărea de Jos, zona din Uniunea Europeană în care se regăsesc cele mai multe exemplare din această specie.“ Așadar, sturionii, emblematici…
Începând cu anul 1990, adiacent pisciculturii industriale s-a dezvoltat o ramură profitabilă, și anume gestionarea bălților de pescuit sportiv. Prin concesionarea luciului de apă de la stat, investitorii dornici să încerce o astfel de afacere au avut posibilitatea să dezvolte activitatea specifică și în unele cazuri chiar să realizeze un…
2020 a fost anul care a pus la grea încercare orice antreprenor din România. Unele afaceri au înregistrat mari pierderi, altele au fost închise, însă există și exemple care demonstrează că uneori tot răul poate duce spre bine. Este și cazul Păstrăvăriei Doftana, condusă de Vasile Lupu, care a evoluat…
Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării a anunțat că, de vineri, 9 aprilie, începe prohibiția generală la pescuit pentru anul 2021. Într-un comunicat, ARBDD arată: „Prin Ordinul de prohibiție 2021, se instituie măsuri de prohibiție pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv și familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și…
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ din Iași (USAMV), în parteneriat cu Institutul de Zoologie din Chișinău, Republica Moldova a demarat proiectul transfrontalier cu titlul „Team up for healthy fish in aquaculture systems of the Prut river basin (TeamUp HealthyFish)“. Îmbunătățirea stării de sănătate…
Rompescaris este o afacere locală de familie ce produce şi comercializează peşte şi puiet începând din anul 1999 şi cuprinde lacuri şi amenajări piscicole ce se întind pe o suprafaţă de cca 400 de hectare de luciu de apă în Podu Iloaiei, din judeţul Iaşi. Producţia de peşte a ajuns…
Data de 20 noiembrie 2020 a marcat împlinirea a 80 de ani de la înființarea Institutului de Cercetări Piscicole al României (I.C.P.R.). Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Piscicultură Nucet fiind moștenitoarea și continuatoarea activității institutului (la desființarea institutului, în anul 1974, Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Piscicultură Nucet…
La sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai, amenajările piscicole sunt pregătite pentru noul sezon prin repopularea bazinelor, în funcție de specificul fiecărei amenajări. În rândurile următoare, cu sprijinul Stațiunii de Dezvoltare și Cercetare pentru Piscicultură Nucet, prezentăm caracteristicile celor mai comune specii de pești din piscicultura românească. Sturionii au…
Păstrăvăria Regiei Naţionale Romsilva, Direcţia Silvică Prahova, secţie în cadrul Ocolului Silvic Ploieşti, a fost înfiinţată în 1978 cu scopul de a avea o producţie de 30 tone păstrăv viu, valorificabil. Deşi proiectul iniţial a fost adaptat la noile condiţii de existenţă, păstrăvaria Moara Domnească a trecut proba timpului şi…
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca a început derularea proiectului ”Evaluarea bunăstării salmonidelor din păstrăvăriile românești, în contextul creșterii productivității și a calității produselor”, printr-un grant de cercetare în valoare de circa 65.000 de euro, finanțat de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcția Generală Pescuit…
Pagina 1 din 2
Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti